Knauf tekući estrih s podnim grijanjem i minimalnom visinom ugradnje

Inovativna i funkcionalna rješenja za podove modernih građevina

Rekonstrukcija i obnova postojećih objekata sa sobom često donose izazove za projektante i izvođače. U jednom stvarnom primjeru potpune modernizacije osnovne škole u Njemačkoj donosimo vam prednosti primjene anhidridnih tekućih estriha i samonivelirajućih masa.
Zamjenom starog načina grijanja novim i energetski učinkovitijim podnim grijanjem bilo je potrebno pronaći rješenje zadržavanja visine postojećeg plivajućeg poda i ugradnje predviđenog podnog grijanja.
Osim što su uklonjeni svi slojevi iznad armirano betonske ploče, uklonjeni su i svi pregradni zidovi, prozori, hidroizolacija krova i instalacije. Prema novom projektu izvedeni su novi Knauf pregradni zidovi čime se postigla nova podjela prostora koja je ujedno bila prilagođena današnjim zahtjevima u pogledu zaštite od požara i pristupa osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

k50-knauf-00-200.jpgPrilikom izmjere objekta ustanovilo se da razlike u visini postojeće betonske ploče iznose i do 20 mm. Stoga je bilo neizbježno da se za prvi sloj postavi samonivelirajuća smjesa ispod podnog grijanja koja se radila sa Knauf EPO-Leicht materijalom za izjednačavanje neravnine ploče. Materijal na bazi zrnatog materijala laganog stakla i 2K-Epoxid smole prilikom ugradnje u tankim slojevima omogućava jednostavno i sigurno niveliranje. Lagano se postavlja i brzo je prohodan, stoga je postavljanje izolacije moguće već nakon 24 sata, i to u svim prostorijama : EPO-Leicht je vodootporan i moguće ga je postaviti u vlažne prostorije.

Knauf izolacijska ploča od drvenog vlakna WF debljine 10 mm se postavila kao izolacija za smanjenje  udarne buke i postiže vrijednost od ∆Lw,R = 18 dB. Na to se postavio i sloj od 20 mm EPS izolacije i Knauf zaštitna folija K438 za tekući estirih.
Potom slijedi primjena čepaste ploče koja služi za postavljanje PE-X cijevi (9,9×1,1 mm) podnog grijanja prema određenom planu polaganja. Čepaste ploče imaju tvornički izbušene rupe koje omogućuju da samonivelirajući estrih u potpunosti pokrije površinu poda. Sustav korištenog podnog grijanja je bio Minitec od Unipora koji je razvijen upravo za rekonstrukcije postojećih objekata.
Nakon što se izvršilo ispitivanje postavljenih cijevi na njihovu vodo-nepropusnost krenulo se s postupkom postavljanja sustava Knauf Nivellierestrich 425. Samonivelirajući estrih na bazi kalcij-sulfata je posebno razvijen za male debljine sloja što u ovom slučaju osigurava bolju toplinsku provodljivost poda, apsolutno obavijanje cijevi podnog grijanja i brzu reakciju sustava podnog grijanja.

k50-knauf-02-300.jpgNajvažnija prednost rješenja upotrijebljenog u rekonstrukciji škole je u maloj debljini nosivog sloja estricha koji je postavljen u debljini od samo 32 mm iznad zaštitne folije, a sloj iznad cijevi podnog grijanja iznosi otprilike 20 mm. Unatoč tome, sustav poda ima dopušteno površinsko opterećenje do 3 kN/m² ili 2 kN koncentriranog opterećenja, te je pogodan za polaganje u stanovima, ali i ordinacijama, uredima ili školama. S malom visinom dolazi i mala težina, što je posebno bitno kod drvenih međukatnih konstrukcija. Kao i samonivelirajuća masa EPO-Leicht, tako je i Knauf Nivellierestrich 425 estrih omogućio izvedbu radova bez čekanja. Prohodan je već nakon jednog dana, a nakon 48 sati se mogao uključiti sustav podnog grijanja čime je cijeli pod bio spreman za postavljanje završne obloge i nakon što je utvrđena tražena preostala vlažnost od 0,3 CM-%.

Kvaliteta podnih sistema nastaje međudjelovanjem više faktora. Kvaliteta materijala, izvođenja radova i konstrukcije moraju biti međusobno usklađeni.
Knauf tekući estrih proizvodi se iz visoko kvalitetnih sirovina. Provjerene recepture i najmoderniji postupci proizvodnje omogućuju i garantiraju visoku i jednakomjernu kvalitetu Knaufovih proizvoda.
Konstrukcija poda u velikoj mjeri određuje kvalitetu boravka u građevini. Kvalitetan pod predstavlja podlogu za optimalnu zvučnu, toplinsku, protupožarnu i vatrozaštitu te zaštitu od vlage, ali je također i preduvjet za lako hodanje i ugodan boravak u prostoru.

Za izradu sličnih radova u Vašem objektu idealni su:
– Flieβestrich FE 50 Largo – tekući samonivelirajući estrih iz kalcij sulfata CAF-C25-F5
– Flieβestrich FE 25 A Tempo – tekući brzovezujući samonivelirajući estrih iz kalcij-sulfata CAF-C30-F6
– Flieβestrich FE 80 Allegro – tekući samonivelirajući estrih iz kalcij-sulfata CAF-C30-F6, idealan za podna grijanja
– Estrih 20 – cementni estrih za izradu vezanih, plivajućih i estriha na razdvajajućem sloju

Knauf d.o.o.