Što je to lumen, boja svjetla, lux, kelvin, candel, LED… ??

k49-schrack-00-200.jpg„Želio sam kopirati prirodu, no nisam to mogao. Međutim, bio sam zadovoljan sam sobom kad sam otkrio da se sunce ne može reproducirati već se mora prikazati uz pomoć nečeg drugog…“

Claude Monet, slikar

Uvod
Svjetlo je učinkovit element oblikovanja koji u arhitekturi služi prvenstveno za naglašavanje oblika zgrada i površina. No i u interijeru i eksterijeru pojačava doživljaj stanovanja, sigurnosti, života općenito. Tvrtka Schrack Technik d.o.o. provest će Vas kroz područje rasvjetne tehnike i opsežan spektar primjera rasvjetnih rješenja s inovativnim konceptima i stilskim elementima. Što je to lumen, boja svjetla, lux, kelvin, candel, LED…, na što posebno paziti prilikom projektiranja i odabira rasvjetnog tijela i izvora svjetlosti, koji su to trikovi praktične primjene rasvjetne tehnologije? Sve Vam to otkrivamo kroz nekoliko idućih brojeva časopisa „Korak u prostor“. Kako?
Kao i u svemu, tako je posebno u rasvjeti nezamjenjiv upravo zajednički rad, Vas i nas. Zato kao uvod u seriju članaka, u ovom prvom nastavku predstavljamo naše kataloge rasvjete. Ako kažemo da se radi o stotinama stranica ponekad i nekoliko tisuća proizvoda, želimo Vam u startu zapravo pomoći kako „prožvakati“ gomilu vrijednih informacija u katalogu i u realnom vremenu (kojega je ipak i stalno sve manje) odabrati „pravo“ konkretno rasvjetno tijelo i izvor svjetlosti. Katalog u Vašoj ruci je pogled u izlog u svijetu rasvjete. Kako i iz kojeg našeg kataloga izabrati tehnički korektno, brzo dobavljivo i na kraju ili početku cijenom prihvatljivo rasvjetno rješenje?

k49-schrack-01-300.jpgKatalozi rasvjete SCHRACK TECHNIK

Lighting Solutions 2015:
Proizvodi za stambene i poslovne prostore, hotele i trgovine
U ovom katalogu pronađite inspiraciju za Vaše rasvjetne zadatke kroz skoro 3000 proizvoda na 770 stranica, pronađite važne informacije za pravilan izbor svjetiljki, te najvažnije činjenice o različitim izvorima svjetlosti.  Proizvodi su dostupni za 3 do 14 dana.

Blue line 2015: 100% odmah dobavljivo
Na 228 stranica pronađite 511 proizvoda i to većinom LED tehnologije, po vrlo pristupačnim cijenama. Svi proizvodi iz ovog kataloga dostupni su sa skladišta za 3 dana!

 Lifestyle 2014: Proizvodi za stambene prostore
Udahnite život u svoj dom! Na 200 strana kataloga rasvjete Lifestyle 2014 pruža se veliki izbor proizvoda za svaku konkretnu prostoriju Vašeg doma. Pronađite svoje svjetiljke za blagovaonicu, spavaću sobu ili darujte svom ormaru moderan i nov izgled. Za svoj životni prostor pronađite u katalogu odgovarajuću rasvjetu!

Outdoor Solutions 2014
Katalog Vanjska rasvjeta 2014 nudi na 180 strana cijeli niz rješenja kako bi mogao izgledati Vaš vrt, balkon, fasada… Tu je niz ideja i savjeta o proizvodima za vanjsko uređenje Vašeg životnog ili poslovnog okruženja. Stvorite ugodnu atmosferu, bez obzira da li Vaša svjetiljka stoji ili je na zidu ili u podu. Trebate reflektor, stupić ili plafonjeru – neka ugodno svjetlo bude tijekom cijele godine!

k49-schrack-02-300.jpgLighting Solutions 2014: Proizvodi za poslovne prostore i industriju
Na 472 stranice su stilski proizvodi  za rasvjetna rješenja poslovnih  prostora i primjenu u industriji. Rasvijetljenost  radnog prostora je neophodan i važan čimbenik radnog procesa. Zašto efikasnost zaposlenika prepustiti slučaju? U ovom katalogu pronađite implementacije ideja i važne informacije za pravilan odabir svjetiljke u radnom prostoru.

ARKTUR LED industrijske svjetiljke
Izvanredno važni proizvodi obrađuju se u posebnom kratkom, preglednom letku, baš kao što je to na primjer serija industrijskih svjetiljki ARKTUR LED. Na svega par stranica navedeni su svi tehnički detalji svjetiljke. Pojašnjene su konkretne koristi primjene iste kroz smanjenje potrošnje za rasvjetu hala i skladišta na 30% dosadašnje potrošnje. Koliko dugo ćemo „bacati 70%“ energije ne koristeći ove svjetiljke za rasvjetu hala i skladišta?
Kako biste mogli pratiti serijal važno je da imate svoj primjerak ovih kataloga. Posjetite Internet trgovinu http://www.schrack.hr/  gdje su svi katalozi dostupni  „on line“ za pregledavanje i preuzimanje u pdf formatu, a mogu se besplatno naručiti u papirnatom obliku uz naravno besplatnu dostavu. Ne ustručavajte se komunicirati naše djelatnike koji se bave rasvjetom: Tina.Domazet@schrack.hr i Vedran.Stern@schrack.hr!

k49-schrack-03-300.jpgOrganizacija kataloga
Katalozi su organizirani prema grupama svjetiljki ovisno o njihovoj namjeni. Sadržaj kataloga je najčešće  naznačen  na prvim stranicama kataloga. Katalog je obično podijeljen  na  unutarnju rasvjetu i  vanjsku rasvjetu, a onda slijede poglavlja o izvorima svjetla i ostalom elektroničkom i montažnom priboru.
Svjetiljke su dalje opet podijeljene u grupe ovisno o mjestu i načinu ugradnje: stropne, zidne, podne, ugradne, nadgradne, visilice, samostojeće…Sve je to stoga da se projektantu, odnosno investitoru nađe pri ruci paleta proizvoda kojom može ostvariti svoju viziju osvijetljenosti prostora, ali možda i za izazivanje impulsa za daljnje vlastito istraživanje u katalogu prikazanog konkretnog rješenja.

Na početku određene grupe proizvoda najčešće je dan pregled karakterističnih svjetiljki koji možete pronaći unutar grupe. Do konkretne svjetiljke vodi Vas navedena stranica kataloga.
Kada napokon pronađete svoju svjetiljku, svi tehnički podatci, potreban pribor, kao i dimenzije same svjetiljke Vam se nalaze na dohvat ruke. Zašto izabrati baš neku konkretnu  svjetiljku? Što predstavljaju male ikonice oko proizvoda? Pronađite objašnjenje na zadnjim stranicama kataloga.
Što su to lumeni, wati, kelvini, CRI, IP zaštita, LED…? Kao što smo najavili, saznajte više o tim pojmovima u idućim brojevima. Naučite što više o osnovama rasvjete,  pravilnom odabiru rasvjetnog tijela s pripadajućim izvorom svjetlosti u Vašem konkretnom prostoru, odnosno primjeni.
Obratite nam se s punim povjerenjem.  Provjerite dobavljivost izabranih artikala u Web trgovini: http://www.schrack.hr/. Za katalošku cijenu navedenu na Webu provjerite svoj  rabatni uvjet, odnosno zatražite provjeru ili razradu rješenja preko Tine i Vedrana.

Vama na usluzi:Tina.Krizic@schrack.hr; Tea.Zajec@schrack.hr; Vedran.Stern@schrack.hr

Schrack Technik d.o.o.