Jednocjevni sistem potrošne vode za povećanu energetsku efikasnost

Osiguravanje konstantne temperature sanitarne potrošne vode na potrošnim mjestima konvencionalno se osigurava dvocjevnim sistemom s recirkulacijom vode. Pumpa u sistemu vrši cirkulaciju tople vode od izvora topline na kojem se voda zagrijava pa do slavina i natrag. Taj sistem osigurava toplinu vode na slavinama jednake temperature kao i u spremniku tople vode, ali ima i nedostataka.

Naime, pumpa koja distribuira toplu sanitarnu vodu ima svoju potrošnju električne energije što povećava troškove, a recirkulacijom tople vode daje se dodatna toplina objektu što nepovoljno djeluje u dijelovima godine kad je objekt potrebno hladiti. to posebno dolazi do izražaja kod pasivnih i niskoenergetskih objekata kod kojih je nužno obratiti pažnju i na najmanje, kako gubitke, tako i dobitke energije.

k46-elgri-1-500

HWAT – jednocjevni sistem cijevi

Genijalni sistem zbog svoje jednostavnosti. Uzduž cijevi koja provodi toplu sanitarnu vodu kroz objekt, montira se samoregulirajući grijaći kabel koji održava temperaturu vode. Djeluje lokalno, ovisno o uvjetima na pojedinim dijelovima cjevovoda, što znači da ne zagrijava cijev kontinuirano cijelom svojom dužinom. Time se snižavaju troškovi održavanja temperature vode. Koristi se isključivo za održavanje temperature u cijevnoj mreži a ne za dogrijavanje vode. Na taj način, potrošnja energije je svedena na minimum.

k46-elgri-2-300Prednosti navedenog sistema:
• navedeni sistem je fleksibilan i štedi prostor s obzirom na to da nema povratnih cijevi
• investicijski troškovi su mali jer nema pumpe za recirkulaciju a duljina cjevovoda je prepolovljena, što je ušteda i na materijalu i na izvođenju
• spremnik potrošne tople vode može se dimenzionirati sa smanjenim volumenom jer nema dogrijavanja recirkulirane vode
• u trenucima intenzivnije potrošnje tople vode nema potrebe za održavanjem temperature tako da se u tim trenucima sistem može isključiti

Iskustva govore da je ušteda energije u odnosu na konvencionalni sistem s recirkulacijom oko 50%.

k46-elgri-3-500

Raychem HWAT samoregulirajući grijaći kabel

Raychem HWAT samoregulirajući grijaći kabel dizajniran je kako bi osigurao temperaturu tople vode u cijevima s toplom vodom u komercijalnim i stambenim objektima. Grijaći kabel se montira na cijevi s toplom vodom (ispod standardne cijevne izolacije) te mu je uloga kompenziranje toplinskih gubitaka cijevi na mjestima gdje se gubitak topline javlja, pružajući time kontinuirano, energetski učinkovito, održavanje temperature tople vode i eliminiranje potrebe za recirkulacijom sustava.

Budući da grijaći kabel koristi Raychem-ovu samoregulirajuću tehnologiju, prilagođava izlaznu snagu potrebnu za nadoknadu razlike u temperaturi vode. To znači da proizvodi više topline ako se temperatura vode snizi. Kombinirajući HWAT grijaći kabel s HWAT-ECO upravljačkim uređajem dobiva se fleksibilan sustav održavanja temperature tople vode kojim se povećava energetska učinkovitost.

Druge prednosti montiranja Raychem-ovog HWAT sustava uključuju:

-Pojednostavljeni dizajn – jednocjevni  HWAT sustavi eliminiraju potrebu za projektiranjem složenih recirkulacijskih sustava sa svojim pumpama i mrežama cjevovoda.

– Niska cijena montaže – montaža HWAT sustava je jednostavna. Grijaći kabel se može rezati, spajati, razgranati kao T komad, a doradu je moguće dovršiti na gradilištu što smanjuje troškove montaže. Potrebna je također manja količina vodovodnih komponenti – nema cjevovoda za recirkulaciju i cirkulacijskih pumpi.

Elgri d.o.o.