“Plivajući” pod

Obloge po kojima hodamo bez obzira da li u stambenim ili javnim prostorima položene su na podlogu koja ima određene zahtjeve u pogledu kvalitetnog polaganja završne obloge, u pogledu kvalitete obitavanja u prostoru (smanjenje buke), a isto tako do te podloge ne smije doći eventualna vlaga iz okolnih slojeva.

U cilju gore navedenih zahtjeva potrebno je položiti “plivajući” pod. Riječ je o estrihu (glazuri) na bazi cementa, pijeska granulacije 0-4 mm i vode. Naravno, tu su i armaturna vlakna koja osiguravaju kompaktnije vezivanje same glazure.

Naravno da je naša preporuka da se glazura postavlja strojno kako bi dobili vrlo kvalitetnu strukturu same glazure, kako bi postigli ravnost podloge (niveliranu podlogu) potrebnu za završnu oblogu. Prilikom izrade strojnih glazura koristimo specijalna polipropilenska vlakna koja u potpunosti zamjenjuju prije korištene armaturne mreže te na taj način omogućavamo još kompaktnije vezivanje same glazure.

k44-finitas-1-400Debljina samog estriha se u pravili radi između 2 i 8 cm, a ukoliko ugrađujete podno grijanje tada se, što se debljine estriha tiče, treba pridržavati preporuke proizvođača podnog grijanje o debljini estriha iznad gornje površine cijevi za podno grijanje i naravno u sam estrih u tom slučaju treba dodati i aditiv za podno grijanje.

Ispod glazure postavlja se potrebna debljina stiropora ili Thermoteca  kojima sprječavamo prodiranje hladnije temperature iz betonske podloge. Debljina navedene termoizolacije ovisi o projektu, odnosno o dozvoljenoj visini koja neće prijeći projektnu kotu završnog gaznog sloja. Povećavanjem debljine izolacije, sve više smanjujemo utjecaj nižih temperatura podloge, a ukoliko je riječ o međukatnim konstrukcijama, povećanjem te debljine dodatno prigušujemo buku između pojedinih prostorija. Prednost Thermoteca je u njegovoj sposobnosti anuliranja neravnina podloge, što je posebno bitno ukoliko postavljamo podno grijanje te je važno da na svim dijelovima poda cijevi podnog grijanja budu na istoj dubini unutar glazure.

Na postavljenu izolaciju postavljamo PE foliju kojom onemogućavamo prodiranje eventualne zaostale vlage u estrih. Uz rubove prostorija (zidove) također postavljamo dilatacijske trake debljine do 1 cm koje se protežu po cijeloj visini – vidi skicu čime krajeve glazure štitimo od vlage i također sprječavamo prijenos zvukova na zidove.

Izradu glazura prepustite stručnjacima jer nestručno izvedeni radovi mogu dovesti do pojave pukotina na površini estriha i (ili) nedovoljne ravnosti istog. S obzirom na naše višegodišnje iskustvo koje smo stjecali ne samo u Hrvatskoj nego i u Europskoj uniji, slobodno se možete obratiti sigurni da ćemo povjereni nam posao odraditi maksimalno profesionalno u što kraćem roku.

Finitas d.o.o.