BACHL PIR-Upotreba PIR toplinske izolacije kod sanacije objekata

Tvrtka KARL BACHL GmbH & Co KG, prošlogodišnjim preuzimanjem proizvodnje EPS toplinske izolacije firme Schwenk u Njemačkoj i Mađarskoj, postala je jedna od vodećih tvrtki za proizvodnju toplinske izolacije u Europi. Zajedno sa svojim tvornicama XPS-a, Perlita i PIR-a ima široku paletu termoizolacijskih proizvoda za svaku namjenu i upotrebu. Sjedište tvrtke je u mjestu Deching, u blizini grada Passau, Njemačka.

S obzirom na aktivnost građevinske branše u Hrvatskoj i trendovima uštede energije, predstaviti ćemo materijale koji su pogodni, odnosno koji se koriste kod sanacija objekata, od obiteljskih kuća pa do velikih objekata. Naglasak je na BACHL PIR proizvodima (tvrda pjena od poliizocijanurata), koji je zbog svojih karakteristika vrlo prikladan za upotrebu u sanaciji objekata.

Osnovne karakteristika BACHL PIR materijala su slijedeće:

 • jedan od najboljih izolacijskih materijala λ = 0,022 W/mK
 • visoka mehanička čvrstoća  > 100 kPa
 • otporan na vremenske prilike, dugo zadržava prvotni oblik – 50 god.
 • težina od svega ca. 32 kg/m3
 • 95 %-tna struktura zatvorenih ćelija
 • minimalna upojnost vlage : 1,3 vol% u 28 dana uronjeno u vodu
 • otporan na kiselinu i lužinu, gljivice, truljenje i pljesan
 • bez FCKW
 • biološki i fiziološki siguran, neutralan

Također, mogućnost ugradnje i primjene je vrlo široka, tako da se  BACHL PIR proizvodi mogu koristi u svim prilikama, načinima i mjestima gdje je potrebna toplinska izolacija.

BACHL PIR se može koristiti za različite namjene i za više načina ugradnje, naročito kao:

 • toplinska izolacija kosih krovova
  – iznad rogova (BACHL tecta-PUR®
    – između rogova
  – ispod rogova
 • toplinska izolacija ravnih krovova, zelenih krovova, terasa, balkona
 • toplinska izolacija podova, stropova, podnog grijanja
 • toplinska izolacija zidova u dodiru sa zemljom
 • fasadna izolacija
 • toplinska izolacija spuštenih stropova
 • toplinska izolacija niskoenergetskih i pasivnih  kuća
 • toplinska izolacija industrijskih i poljoprivrednih hala
 • primjena u industriji: rashladna tehnika, toplinska izolacija prozora i vrata, ….

Kao što smo već spomenuli, sanacija objekata u Hrvatskoj je vrlo veliki posao s aspekta toplinske izolacije. Niski standardi koji definiraju potrebnu toplinsku izolaciju i kod novogradnje, dovode do potrebe saniranja gotovo svih objekata, a da ne spominjemo činjenicu da je još uvijek veliki broj starijih objekata bez ikakve toplinske izolacije. S obzirom na važnost uštede energije, gdje u Hrvatskoj zgradarstvo troši više od 40% ukupne potrošnje energije za grijanje i hlađenje,  tema sanacije i ugradnje toplinske izolacije (ali i nekih drugih materijala) dobija dodatni značaj za cjelokupno društvo koje uz štednju energije podiže aktivnosti u građevinarstvu te povećava neovisnost o energentima.

Kod sanacija objekata, gdje je većina parametara na građevini već definirana (visina, širina, dužina itd.), potrebno se maksimalno prilagoditi tim parametrima odnosno bez većih zahvata na konstrukciji objekta s aspekta statike, troškova i sigurnosti, koristiti proizvode koji svojim svojstvima mogu zadovoljiti tražene parametre.

Kod sanacije objekata, BACHL PIR proizvodi mogu se koristiti i ugraditi na svim mjestima gdje je potrebna toplinska izolacija.

Upotreba kod sanacija:

1. toplinska izolacija vanjskih zidova sa unutrašnje strane

• kod zgrada koje su pod zaštitom spomenika kulture ili se fizički ne mogu sanirati s vanjske strane (zgrade u strogim centrima gradova, bolnice, muzeji, hoteli itd.)
• potrebno je ostvariti minimalan gubitak prostora, ugraditi učinkovitu toplinsku izolaciju, kako bi potrošnja energije bila što manja, a s druge strane da je ugradnja jednostavna, brza i prihvatljiva
• upravo u tu svrhu, tvrtka KARL BACHL je razvila proizvod BACHL PIR ALUGKP, što znači da je PIR ploča kaširana s gips-kartonskom. Proizvod se jednostavno lijepi na zid, čime se istovremeno dobije i parna brana. Ugradnja PIR ploče debljine od 50 mm zamjenjuje klasičnu toplinsku izolaciju do cca. 100 mm.

 k44-bachl-2-250Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta ugradnje.

  2. toplinska izolacija kosih krovova iznutra, s donje strane rogova

kada već postoji određena toplinska izolacija između rogova koja nije zadovoljavajuća, a mogućnost postavljanja dodatne izolacije je samo iznutra. Optimalno rješenje kojim ćemo izgubiti najmanje prostora je ugradnja BACHL PIR ALU ploča koje su obostrano kaširane alu-folijom, čime se istovremeno ugrađuje i parna brana. Na taj način se vrlo brzo i jednostavno ugrađuje toplinska izolacija sa svim potrebnim elementima i mogućnost pogreške kod ugradnje je gotovo eliminirana.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta ugradnje.

k44-bachl-4-250

3. toplinska izolacija između negrijanih i grijanih prostorija, podruma i prizemlja

u slučaju negrijanog podruma potrebno je ugraditi toplinsku izolaciju na strop podruma. Kako su podrumi manje visine, potrebno je dodatno uštedjeti na visini i ugraditi što tanju toplinsku izolaciju. U tu svrhu možu se koristiti BACHL PIR MVDD, proizvod koji se lijepi za strop, dodatno pričvršćuje i kao završna obrada samo oboji standardnim unutarnjim bojama za zid.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta ugradnje.

k44-bachl-3-250

  k44-bachl-5-2504. sanacija ravnih krovova, terasa

kod sanacija ravnih krovova najveći problem predstavlja visina atike, odnosno dodatna debljina toplinske izolacije, naročito ako se postavlja na postojeće slojeve, odnosno postojeću toplinsku izolaciju. Potrebno je ugraditi što tanju, čvršću, kvalitetnu toplinsku izolaciju i za tu svrhu tvrtka KARL BACHL GmbH je razvila posebnu ploču BACHL PIR ALU FDS, koja je kaširana obostrano alu-folijom i s donje strane ima žljebove koji odvode zarobljenu vodenu paru u staroj toplinskoj izolaciji do odzračnika.

Prednost: mala debljina toplinske izolacije, mali gubitak prostora, vrlo dobra izolativnost, kvaliteta ugradnje.

k44-bachl-7-2505. sanacija kosih krovova s gornje strane

kod sanacije krova, odnosno kod promjene pokrova na kosom krovu, najjednostavnije i najkvalitetnije je postaviti dodatnu toplinsku izolaciju na rogove s gornje strane. Proizvodi iz sustava BACHL tecta-PUR zadovoljavaju sve zahtjeve za takvu ugradnju.

Prednosti: eliminiranje toplinskih mostova, zatvaranje konstrukcije krova u kontrolirane uvjete vlage i temperature, produžavanje vijeka trajanja konstrukcije krova, smanjenje gubitaka energije, dugotrajno i kvalitetno rješenje toplinske izolacije.

k44-bachl-6-700

k44-bachl-8-700

Karl Bachl d.o.o.