Zaštita klime kroz uštedu energije

U eri poticanja niskoenergetske i pasivne gradnje (na žalost u Hrvatskoj za sada još uvijek vrlo sporadično, za ugradnju solara ili poboljšanje energetske učinkovitosti postojećeg objekta), moramo uzeti u obzir da veliki dio stanovništva živi u objektima koji su daleko od gore spomenutih, koji žive u zgradama građenim prije više desetaka godina.

Dok se njihove zgrade ne obnove (nova fasada, nova stolarija) bilo bi dobro podsjetiti na neka pravila mogućih ušteda u svakodnevnom životu. Veliki dio toga bit će Vam poznat, ali nije naodmet podsjetiti vas na neke naoko “sitnice” koje možda ponavljate iz dana u dan te time stanjujete svoj novčanik ili tekući račun.

U našim domovima okruženi smo uređajima koji gotovo bez izuzetaka troše električnu energiju. Što su ti uređaji novijeg datuma to su štedljiviji, međutim i naš način rukovanja s njima može ih učiniti još štedljivijima.

Je li moja potrošnja energije grijanja previsoka? Je li moj hladnjak gutač struje? U mojem domaćinstvu sigurno postoje mogućnosti uštede, bez nužnog odricanja od komfora?

Štedjeti energiju ne znači sjediti doma u zimskom kaputu, uz svijeće, bez grijanja, ušteda energije znači izbjegavati u domaćinstvu „gutače struje“ i racionalnu potrošnju energije: U sljedećim rubrikama ćete naći korisne savjete za uštedu energije za Vas i Vaše kućanstvo.

k41-gradimohr-01-200Štedjeti struju- svjesno!

Uređaji i svjetiljke su sve štedljiviji-unatoč povećanoj potrošnji električne energije i većim računima. Razlog tomu je mnoštvo dodatnih uređaja: DVD-rekorderi, sušilice rublja ili računala, koji su vremenom postali uobičajena oprema. I svima je jedno zajedničko: troše struju. Emisija ugljičnog dioksida koja nastaje pri proizvodnji struje doprinosi efektu staklenika i opterećuje klimu. I zato: što se struja učinkovitije koristi, to je veći doprinos zaštiti klime ali i Vašeg novčanika.

Štedjeti energiju – zašto?

Sva hrvatska kućanstva (zgradarstvo) zajedno troše 40% energije. To je ogroman potencijal, naročito kada se radi o poboljšanju energetske učinkovitosti. I na kraju cilj nam nije samo štedjeti na troškovima, već i doprinositi smanjenju efekta staklenika te reducirati ovisnost o skupom uvozu energenata iz inozemstva.

k41-gradimohr-03-200Za što se troši energija?

Polovina energije se troši za uređaje za hlađenje, pranje, kuhanje i ispiranje, pri čemu hlađenje i zamrzavanje gutaju struju. Odmah potom slijede električni štednjak, perilica posuđa, stroj za pranje rublja i sušilica.

Identifikacija gutača struje

Pomoću strujnog mjernog uređaja lako se može utvrditi potrošnja struje pojedinih uređaja. Tako se otkrivaju prekomjerni „gutači struje“ koji primjerice gutaju struju i kada su isključeni, te se zamjenjuju uređajima koji štede energiju. Mjerni uređaj se jednostavno uključuje između dotičnog uređaja i utičnice, mjeri potrošnju struje te indicira odmah troškove struje.

Stand-by? Gutače struje možda bolje isključiti?

U jednoj studiji zaklade Warentest (test roba) posredovana je potrošnja struje uređaja u modu stand-by kod prosječne obitelji. Rezultat je poražavajući: već samo u tom stanju stalne pripravnosti je potrošeno preko 500 kilovat sati struje više. Zato je najbolja mjera uštede energije: isključiti uređaje! Naročito vodite računa o DVD, video-uređaju, računalu i njegovoj perifernoj opremi.

Uklopive utičnice: one na jednostavan i ugodan način pomažu spriječiti potrošnju struje kod uređaja koji su u stanju mirovanja. Pritiskom na gumb isključuju se odjednom svi uključeni uređaji kao PC, zasloni, štampači i sl.


Stand by reduktor

Ovim predspojnim uređajem se može smanjiti potrošnja struje u stand by modu za 50%. Taj mali uređaj možete kupiti u trgovinama s elektroopremom i uključuje se jednostavno između utičnice i potrošača.

Godišnji odmor: prije odlaska na put najbolje je isključiti sve elektro uređaje. Ukoliko je to moguće hladnjak otopiti, očistiti, isključiti i ostaviti otvorenim, kako ne bi nastala plijesan.

Punjači: baterije, kabele za punjenje mobitela, električne četkice za zube uvijek odvojiti od mreže, ukoliko Vam nisu potrebni.

Osvjetljenje – kako ostvariti štedljivo svjetlo

Troškovi energije za osvjetljenje kreću se u prosječnom kućanstvu oko 10% od ukupne potrošnje struje. Tako osvjetljenje troši jednako puno energije kao i kuhanje i pečenje. Osim kod hlađenja i zamrzavanja najviše struje se može uštedjeti za osvjetljenje. Kod kupnje novih svjetiljki vodite računa na njen energetski nivo. On iskazuje kako se struja za svjetiljku troši energetski učinkovito. Klase energetske učinkovitosti se kreću od A za „ vrlo štedljive“ do G „velika potrošnja struje“.Zaklada Warentest ili ekotest uvijek iznova vrše testiranja osvjetljenja, koja se mogu očitovati kasnije.

k41-gradimohr-04-200

Žarulje:

Normalna žarulja koja odlazi u povijest koristi 90 do 95 % potrošene struje kako bi mogla proizvoditi toplinu. Preostalih 5 % do 10% se pretvara u svjetlost. To je razumljivo loša bilanca za račune za struju. Žarulje na skali EU energetskog nivoa svrstane u klase energetske učinkovitosti između D i G. Žarulja u staklenoj krušci ima žicu koja pregori nakon 1.000 sati. Dakle vrlo kratak vijek trajanja.

Halogene žarulje: predstavljaju poboljšane obične žarulje. Koncipirane su ili za 12-voltni niski napon ili za mrežni napon. Osim povećane energetske iskorištenosti skoro dvostruko je povećan i njihov vijek trajanja, dakle na ca. 2.000 kilovat sati. Međutim i kod halogenih žarulja se i dalje oko 15 % električne struje pretvara u svjetlost. Ukoliko imaju infra-crveni zaštitni premaz, učinkovitost se povećava na 20 %. Njihova klasa učinkovitosti leži između klase D i E. Mrežne uređaje za halogene žarulje odvojite nakon isključenja potpuno iz mreže, tako ćete uštedjeti stand-by struju.

Neonske žarulja: je staklena cijev ispunjena mješavinom žive i plemenitog plina. U usporedbi s drugim uobičajenim žaruljama troši manje energije i karakterizira je dulji vijek trajanja. U pravilu neonske žarulje traju i preko 10.000 sati. Kako su međutim teže i veće od uobičajenih žarulja, ne mogu se koristiti uvijek. Osim toga predstavljaju otrovan otpad, koji se mora specijalno odlagati.

Energetski štedne žarulje (ESL): predstavljaju kompaktnu i usavršenu formu neonske žarulje s integriranim elektronskim predspojnim uređajem i vijčanim podnožjem. Njena iskorištenost struje kreće se oko 35%-to znači da je za istu svjetlost potrebno pet puta manje struje nego kod obične žarulje. Energetski štedne žarulje nalaze se u klasama učinkovitosti između A i B. Potrošnja ove žarulje je za oko 80 % manja nego kod obične žarulje. Dakle svaka energetski štedna žarulja uštedi za vrijeme svoga vijeka trajanja – u prosjeku preko 10.000 sati.

k41-gradimohr-06-200Oblik i boja energetski štednih žarulja ovisi o vrsti namjene: žarulja s reflektorom odgovara zračilu, ona u obliku žarulje kruške odgovara visećim svjetiljka. U novije doba se sve više razvijaju sve manje štedne žarulje, koje mogu zamijeniti reflektorske svjetiljke pa i još manje halogene reflektorske svjetiljke. Izvedbe današnjih štednih žarulja koje se mogu dobiti u „toploj bijeloj“ ili čak “ekstra toploj bijeloj“ boji stvaraju ugodnu atmosferu u prostorima dnevnog boravka. Za radna mjesta ili ulazne hodnike možete birati između „ prirodno bijele“ ili bijele kao dnevno svjetlo“.

Svjetlo uključujte samo kada je potrebno i odaberite energetski štedljive žarulje s funkcijom predzagrijavanja, koje se često moraju isključivati i uključivati.

Na kraju tu je LED rasvjeta s daleko navećim uštedama te s daleko najvećim brojem radnih sati koje može podnijeti. Ograničavajući faktor je njezina cijena međutim iz dana u dan, sve većom upotrebom LED rasvjete i njezina cijena polako “pada” pa je dostupnija sve većem broju ljudi.

k41-gradimohr-07-200Najbolje: kupujte energetski učinkovite kućanske uređaje

Sigurno je da najprije treba imati osigurati sredstva za nabavku novog hladnjaka. Osim toga kupnja novih kućanskih aparata se isplati ukoliko se ukaže potreba za čestim popravcima starih. Za hladnjake i zamrzivače koji su stariji od 5 godina, kupnja se isplati nakon 1 do 2 godine kroz niže troškove energije.

Energetski nivo karakterizira uređaje koji štede struju.

Jedinstveni EU nivo čini kupnju uređaja jednostavnim. Taj nivo ukazuje na potrošnju struje i svrstava uređaj u klase učinkovitosti. Odnosi se na hladnjake i zamrzivače, strojeve za pranje posuđa, perilice, sušilice, električne štednjake i klima uređaje. Klase energetske učinkovitosti pokazuju je li uređaj energetski štedljiv (klasa A) ili troši puno energije(klasa C).

U području uređaja za hlađenje i zamrzavanje su se vremenom na tržištu pojavili izrazito štedljivi uređaji, koji su svrstani u klase A+ ili čak A++. Dakle prilikom kupnje svakako vodite računa o energetskoj klasi uređaja.

Hlađenje i zamrzavanje

Uređaji za hlađenje i zamrzavanje troše u kućanstvu najviše energije. Uz maksimalnu potrošnju od 700 kilovat sati godišnje predstavljaju rekordere. Stariji uređaji troše još i više struje

Kupnja novog uređaja:

Male razlike imaju često velike efekte. Nigdje ne možete uštedjeti toliko struje kao kod hladnjaka i zamrzivača.

Razmislite koju veličinu hladnjaka trebate – svaki litar korisnog sadržaja košta – troši se i struja i novac. Možda se možete odlučiti za hladnjak bez ladica za zamrzavanje, on troši otprilike trećinu struje manje od onoga s ladicama. I važno: vodite računa o energetskom nivou novog uređaja.

Lokacija

Nemojte nikada stavljati hladnjak pored štednjaka ili pored nekog drugog izvora topline, također izbjegavajte mjesta direktno izložena sunčevu zračenju. Najbolje je odabrati neko mjesto u sjeni. Izolacija hladnjaka često nije dovoljna, tako da se hladnjak mora dodatno hladiti, kako bi dao adekvatnu snagu hlađenja. Vodite računa o tome da hladnjak bude malo odmaknut od stražnjeg zida, kako bi topli zrak imao prostora za strujanje.

Temperatura hlađenja:

obično je temperatura hlađenja podešena na prehladno. Srednja temperatura od 7° je sasvim dovoljna, u zamrzivaču ona iznosi obično -18°. Pomoću termometra u hladnjaku imate stalno kontrolu temperature.

Zatvarajte vrata:

Kada su vrata hladnjaka otvorena topli zrak izvana ulazi u hladnjak te tako hladnjak u konačnici mora raditi više da bi postigao temperaturu hlađenja. Tada obično prodire i vlaga zraka, koja vodi k zaleđivanju. Zato nikada ne stavljajte topla jela u hladnjak, a zamrznutu hranu odledite postupno u hladnjaku, to reducira potrošnju energije.

Dobra brtvljenost:

Čistite redovito gumene brtve na vratima i obnavljajte eventualne pukotine. Vrata koja ne brtve dobro imaju za posljedicu povećanu potrošnju energije. Isto tako je važno održavanje i čišćenje zračne rešetke odnosno proreza za hlađenje na stražnjoj strani hladnjaka, kako bi mogao raditi besprijekorno.

k41-gradimohr-08-200Kuhanje i pečenje

I električni štednjak spada u velike potrošače električne struje. Cca 300-400 kWh struje potrebno je godišnje za jednu četveročlanu obitelj. Stariji uređaji troše više, zato pri kupnji novog uređaja obavezno vodite računa o njegovom energetskom nivou.

Plinski umjesto električnog štednjaka

Profesionalni kuhari kuhaju na plinskim štednjacima. Plinski štednjaci i pećnice imaju niže energetske troškove, jer je i potrošnja topline za kuhanje jednostavnija i koristi se ciljano.

Najmanji lonac: ako je to moguće koristite za kuhanje uvijek najmanji lonac i stavite ga uvijek na odgovarajuću ploču. Ukoliko je lonac samo 3 centimetra manji gubi se oko 30% energije. Važno pravilo je također da je dno posude ravno te da posuda stoji ravno na ploči.

Poklopac na lonac: za kuhanje bez poklopca trošite 3 puta više energije: dakle stavljajte poklopce! Tako toplina ostaje dulje u loncu te se može optimalno koristiti.

Toplinu iskoristite dobro: po mogućnosti koristite za kuhanje male količine vode i uključite štednjak ranije, naknadna toplina iz ploče ponekad je sasvim dovoljna. Isto vrijedi i kod pečenja: oko 10 minuta prije završetka pečenja možete isključiti vaš štednjak.

Lonci za brzo kuhanje: kod jela čija priprema traje dulje možete uštedjeti i do 50% energije. Štedi se vrijeme pa tako i energija.

Kuhala za vodu: za zagrijavanje iste količine vode kuhalo za vodu treba manje energije od one na ploči štednjaka. Energiju štede primjerice i kuhala za jaja.

Mikrovalna pećnica: iako je još sporan zdravstveni aspekt mikrovalnih zračenja – mikrovalna pećnica troši vrlo malo energije za zagrijavanje i odleđivanje hrane. Kod manjih porcija pećnica s optočnim zrakom troši za zagrijavanje hrane istu energiju kao mikrovalna pećnica.

Pećnice bez predzagrijavanja: Vašu pećnicu predzagrijavajte samo ukoliko recept to zahtijeva. Inače izbjegavajte predzagrijavanje, pećnice s optočnim zrakom ne trebaju predzagrijavanje- to štedi struju!

Pranje i sušenje: perilica rublja s prosječnih 150 kWh godišnje ne spada u tako velike potrošače kao primjerice sušilica s cca.30-400 kWh

Opskrba toplom vodom:

Veliki broj perilica rublja se može spojiti direktno na opskrbu toplom vodom, a ne na električni vod u kućanstvu. To je moguće ukoliko cjevovodi nisu predugački , te ako su perilice pogodne zato. To štedi struju, prije svega ako je topla voda pripremljena preko energetski učinkovitih uređaja kao solarni kolektori ili toplinske crpke.

Puna perilica:

uvijek napunite Vašu perilicu. Poluprazna perilica troši istu količinu energije za pranje. ½- gumb za djelomično napunjenu perilicu ne postiže značajniju uštedu i preporuča se samo u neizbježnim slučajevima. Isto vrijedi za perilicu posuđa.

Temperatura pranja:

Današnja sredstva za pranje su tako razvijena, da ne zahtijevaju visoku temperaturu vode za pranje. Normalno zaprljano rublje čisto je već na temperaturi od 30-40 °, jako zaprljano rublje već na 60°.

Koristite štedljivi program pranja:

isplatit će Vam se uporaba štedljivog programa pranja, naročito ako postupak pranja traje duže i ako se koristi program pretpranja, za koji je potrebno 10% više energije.

Centrifuga:

Već prema vrsti rublja koristite najveći dopušteni broj okretaja, ukoliko ćete na kraju koristiti i sušilicu rublja. Tako će rublje biti manje vlažno, a i proces sušenja u sušilici se skraćuje.

Kišnica i solarni uređaj:

preko predspojnog uređaja se perilica rublja može priključiti na solarni uređaj. To donosi toplu vodu. Priključak za hladnu vodu se može priključiti na uporabu kišnice, to štedi pitku vodu i omekšivače rublja, jer kišnica je vrlo „mekana“ voda. Zbog manjeg taloženja kamenca će Vaša perilica imati duži vijek trajanja.

Sušilica rublja:

Ukoliko imate mogućnost sušite Vaše rublje na konopcu. Sušilice rublja troše prosječno 60 eura struje godišnje. Ukoliko ipak trebate sušilicu odaberite energetski štedljivi uređaj. Uobičajene sušilice se razlikuju kao odušne sušilice (gumeno crijevo odvodi zrak prema vani) i kao kondenzacijske sušilice. Odušne sušilice troše oko 10% manje energije. Ekonomično je regulirati program sušenja prema stupnju vlažnosti rublja, tako ćete izbjeći bezpotrebna vremena sušenja. Najmanje struje troše uređaji s toplinskim crpkama i na plinski pogon.

Isključivanje:

Nemojte zaboraviti isključiti perilicu, sušilicu ili perilicu posuđa nakon uporabe. U protivnom ti uređaji troše struju i u stand-by modu.

Glačanje: Glačanje postaje preskupo ukoliko je rublje još mokro ili je odveć suho. Za otprilike 5 kg rublja potrebno je 1,3 kWh struje. Najlakše se glača rublje „vlažno za glačanje“ i troši ujedno najmanje energije. Isključite glačalo na vrijeme i koristite ostatke njene topline. Presvlake na daskama za peglanje koje reflektiraju toplinu također štede energiju.

Ispravno grijanje – zagrijte Vaše prostorije, a ne Vaše račune

Koliko energetski učinkovito koristite energiju grijanja odnosno čuvate Vaš novčanik i okoliš, ovisi u prvom redu o građevinskoj strukturi Vašeg objekta i o Vašem sistemu grijanja. Dok stariji objekti troše cca 200 do 220 kilovat sati energije grijanja godišnje, novogradnje troše 60-70 % energije manje. Onaj tko gradi specijalno energetski učinkovite zgrade (niskoenergetske i pasivne objekte) može reducirati energetske potrebe za grijanje i toplu vodu i do 90. Međutim neke od energetski učinkovitih građevinskih komponenti možete rabiti i u starijim objektima.

Najbolje zamijeniti:

Najviše enrgije možete uštedjeti zamjenom stare peći i kotla za grijanje. Moderni uređaj za grijanje troši oko 40% manje energenata od starog fosila u podrumu. Stari kotlovi koriste energente nedovoljno, uz to dolaze još i toplinski gubici usljed transporta topline kroz objekat. Kod većine uređaja je već integrirana i priprema tople vode. I tu se gubi puno energije, već prema tome koliko je voda učinkovito zagrijana odnosno kako se transportira.

Za sve one koji ostavljaju modernizaciju svog uređaja za grijanja za neko kasnije vrijeme, evo nekoliko savjeta za učinkovitije grijanje:

Održavanje: kotao, plamenik i dimnjak morate održavati u pravilnim vremenskim razmacima. To osigurava učinkovitost uređaja. Tako snižavate troškove energenata i čuvate okoliš! I važno: nemojte izvoditi servis nakon sezone grijanja, već svakako prije početka sezone grijanja! I prebacite na vrijeme grijanje s ljetnog na zimski pogon.

Crpke za grijanje:  crpe toplu vodu kroz toplovode. Stare crpke za grijanje predstavljaju prave gutače energije. Uglavnom su prevelike i bespotrebno rade dan i noć. Gotovo 10 % struje za kućanstvo progutaju crpke za grijanje. Pomoću štedne crpke na struju možete uštedjeti i do 90% energije. Njome se upravlja električkim putem i crpe onoliko vode kroz cijevi, koliko je potrebno za grijanje. Kod kupnje crpke za grijanje vodite računa o energetskom nivou. Taj nivo ukazuje koliko energetski učinkovito funkcionira crpka (najbolja je klasa energetske učinkovitosti A).

Sobna temperatura:

Prostorije su često pregrijane. Svaki Celzijev stupanj manje u stanu znači uštedu od 6%. Ukoliko sobnu temperaturu reducirate s 24°C na 20°C, uštedjet ćete četvrtinu troškova energije . Zato zimi preko majice radije navucite vestu.

Optimalne sobne temperature: u pravilu vrijedi dnevni boravak 19-22°C, spavaće sobe 16-18°C, kupaone 22-24°. Ukoliko u određenim dobu dana ili noći ne boravite u nekim prostorijama, tamo spustite temperaturu za oko 4-5°C. Za mjerenje temperature je dovoljan običan termometar.

Instalirajte termostatske ventile

Kako bi optimalno temperirali prostorije neophodno je instalirati na svim radijatorima termostatske ventile i osjetnike temperature. Ukoliko već prema potrebama želite regulirati temperaturu, to možete napraviti preko elektronskog termostatskog ventila, koji se može programirati. Stare ventile jednostavno skinete i zamjenite ih elektronskim.

Kratko provjetravanje

I ovdje možete uštedjeti energiju. Ako umjesto stalnog provjetravanja radije provjetravajte kratko otprilike 5 minuta, onda postupate energetski osvješteno, a i prostorije dobivaju dovoljno svježeg zraka. Ukoliko je prozor stalno zakrenut termostatski ventil registrira nisku temperaturu, radijatori griju jače i toplina se doslovce baca kroz prozor.

Spustite rolete i zavjese

Toplinski gubici se mogu smanjiti ako navečer spustite rolete i navučete zavjese. Tako se topli zrak neće gubiti kroz prozore.

Slobodni radijatori

Vodite računa o tome da su radijatori uvijek u poziciji emisije topline zračenja, te da nisu prekriveni zavjesama, namještajem ili regalima.

Odzračite radijatore

Ukoliko Vaši radijatori proizvode bučne zvukove, onda je to znak da se u sistemu nalazi zrak. To može prouzročiti i do 10% veće troškove grijanja. Ključem za odzračivanje otvorite ventil za odzračivanje, pustite suvišni zrak dok ne počne curiti topla voda. Tada je radijator optimalno podešen.

Obnovite sve brtve

Plastične brtve na vratima i prozorima se moraju redovito održavati i mijenjati. Porozne i propusne brtve puštaju dolazni zrak te tako potiskuju toplinu van. Ispod ulaznih vrata se može postaviti brtvena četka, koja se vijcima učvršćuje na donju ivicu vrata.

Izolacija protiv toplinskih gubitaka

Veliki dio topline se gubi preko udubina u zidu iza radijatora, jer su upravo ti zidovi jako tanki. Izolirajte te zidne komponente specijalnim izolacijskim pločama koje se postavljaju iza radijatora, ili fleksibilnom izolacijskom folijom, koje toplinu emitiraju natrag u prostoriju. Veliki udio topline se gubi prilikom transporta tople vode kroz cjevovode, koji vode od kotla za grijanje do radijatora. Provjerite postoji li mogućnost naknadne toplinske izolacije ili se možda čak isplati ugradnja novih cijevi.

Godišnji odmor

Ukoliko duže nećete boraviti u kući, nemojte zagrijavati prostorije. Ali isto tako vodite računa da se prostorije potpuno ne ohlade, jer to može dovesti do oštećenja od mraza.

Izvor: www.gradimo.hr