Zdravi način stanovanja uz parket od pluta

Već se stoljećima u šumama Portugala i drugim zapadnim područjima mediteranske nizine iskorištava kora hrasta plutnjaka. Uzgajanje sirovina pluta nije jednostavan posao i zahtijeva poprilično stručno znanje i višegodišnje strpljenje.

Hrast plutnjak mora dostići zrelost od oko 20 godina prije prve ”žetve” njegove kore. A nakon toga potrebno je napraviti pauzu od oko 9 godina dok se kora ponovno ne obnovi i ne bude spremna za ponovnu žetvu.

Plutane podne obloge zahvaljujući svojim izuzetnim osobinama primjenu su pronašle u svim prostorijama stanovanja i življenja. Podna obloga od pluta je:

  • mekana
  • topla
  • jednostavna za održavanje
  • prirodna
  • robusna i
  • ekološki prihvatljiva.

U kućanstvima plutane podne obloge svoju su veliku primjenu pronašle u kuhinji i to s dobrim razlogom: nema više straha od hladnih nogu, posuđe koje nam ponekad ispadne iz ruku neće se razbiti u tisuće komadića i pod se neće oštetiti i sve to jer je pluto vrlo elastičan materijal.

k40-gradimohr-01-200U kupaonici plutane obloge omogućavaju stvaranje izvrsne toplinske izolacije i djeluju vrlo ugodno i toplo. Ako u kupaonici imamo plutane podne obloge možemo se u potpunosti odreći čak i podnih prostirača od kojih ponekad prijeti opasnost da se na njima okliznemo i padnemo, a ove je prostirače potrebno uvijek iznova prati.

U ostalim stambenim prostorijama plutane obloge plijene poglede svojim ugodnim izgledom i svakog oduševljavaju jednostavnim načinom održavanja, poglavito iz razloga dostupnosti najrazličitijih oblika i boja.

Plutane podloge nisu ništa manje pogodne niti za dječju sobu budući da su vrlo otporne na grebanje i slična oštećenja. Osim toga plutane podne obloge stvaraju ugodnu i zdravu unutarnju klimu življenja, što je za djecu – a i odrasle – koji boluju od alergija, vrlo važno.

Budući da se djeca vrlo često zadržavaju i igraju na podu plutane podne obloge svojom prirodnom toplinom sprječavaju prehlade kod djece. Svejedno proliju li djeca po ovim podnim oblogama sok, boje iz kutije za bojanje ili možda bace na pod različite igračke – plutane podne obloge oprostit će (gotovo) sve.

k40-gradimohr-02-200Plutane podne obloge sve su omiljenije među mnogim vlasnicima stanova. Proizvođači nastoje šarolikom i bogatom ponudom na tržištu zadovoljiti svačiji ukus. Tko smatra da je vanjska površina podnih obloga izuzetno važna odlučit će se za kupnju plutanih podnih obloga.

Plutane obloge dostupne su u različitim oblicima. Kad je riječ o furnirima dobro je prije kupnje upitati je li dozvoljena upotreba biljno-kemijskih ulja za održavanje ovih materijala.

Pluto se slično kao i drvo odlikuje izvrsnim biološkim osobinama kad je riječ o njegovoj upotrebi u stambenom prostoru. Podne obloge od pluta tople su i elastične, primaju u sebe okolnu vlagu i ponovno je vraćaju u prostor i na taj način reguliraju klimu stanovanja u prostorijama.

Nanošenjem sloja sintetičkih boja i lakova ovu osobinu možemo reducirati, a obradom pomoću ulja i voska ovu je osobinu moguće naglasiti. Osim toga pluto djeluje kao dobar zvučni izolator. Prije postavljanja plutanih obloga najprije je potrebno aklimatizirati ljepilo i plutani materijal, a to znači ostaviti ih 24 sata prije upotrebe u lagano temperiranoj prostoriji. Zaštitnu foliju plutanih obloga potrebno je otvoriti.

k40-gradimohr-03-200Svjesni vlasnici i arhitekti u stanu će za lijepljenje podnih obloga koristiti ljepilo prirodnog lateksa s otopinama koje nisu štetne za ljudsko zdravlje. Kako bi lijepljenje bilo uspješno podloga mora biti čista, bez prašine, suha i ravna.

Plutano ljepilo na podlogu se nanosi malom lopaticom i to kao vrlo tanki sloj (1 mm). Nakon 10 do 30 minuta parket se postavlja na pripremljenu podlogu a rubovi elemenata zbijaju se gumenim valjkom.

Podne obloge nakon toga potrebno je ponovno očistiti od prašine a zatim ih obraditi uljem prirodne smole. Prvi zasićeni sloj nanosi se kistom. Nakon 30 minuta na svjetlu se provjerava ima li preostalih naslaga ulja na površini obloga; ako su naslage ulja zamjetne na površini obloga one se uklanjaju krpom.

Cijeli se postupak ponavlja nakon 24 sata, a ako se naslage ponovno pojave onda ih je opet potrebno ukloniti.mZavršna obrada parketnih obloga obavlja se oplemenjenim pčelinjim voskom i na taj način oblogama pruža dodatna zaštita, odnosno na ovaj način uvelike smanjujemo kasnije opasnost od nakupljanja prašine na oblogama.

Ovako obrađen parket jednostavno je održavati i on nakon ovakve obrade trajno ostaje lijepim. Za redovito održavanje parketa postoje odgovarajuća sredstva i čak cijeli programi za čišćenje i održavanje parketa koji se mogu kupiti na tržištu. Uljni i tekući vosak nanose se krpom na podne obloge i nakon 2 do 4 sata vrši se poliranje.

Na ovaj način – temeljnim čišćenjem – pod dobiva vlastiti zaštitni sloj. Pojedini dijelovi parketnog poda, koji se često koriste ili se po njima stalno hoda, mogu se češće sanirati kako bi se izbjeglo nastajanje oštećenja i ”staza” na njima.

U normalnoj uporabi sasvim je dovoljno plutane podne obloge čistiti krpom, metlom ili usisivačem. Smatrate li da je Vaš plutani pod vlažan uvijek ga možete prema potrebi čistiti kako bi uklonili vlagu. Izbjegavajte upotrebu uređaja koji tijekom čišćenja koriste vodenu paru.

Ako je Vaš plutani pod jako onečišćen ili su se na njemu pojavile male ”stazice” od ranijih slojeva poliranja, onda je na podnim oblogama moguće napraviti temeljno čišćenje i ponovno ih obraditi sredstvom za poliranje koje se može kupiti u trgovinama.

Koristan savjet:

Na noge stolica i druge elemente namještaja koji posjeduju noge nalijepite male zaštitnike (zaštitne krpice) kako se pod ne bi bespotrebno grebao i oštećivao. Kako biste pod zaštitili od vlage i unosa prljavštine i pijeska ispred ulaznih vrata postavite otirače za cipele.

Izvor: www.gradimo.hr