Chromoden lakovi za parkete – klasičan sustav obrade

Klasična obrada parketa podrazumijeva upotrebu lakova na otapalnoj osnovi. Sastav tih lakova čine visokokvalitetna veziva koja lakiranoj površini daju trajnost i otpornost dugi niz godina.

Lakiranje parketa je  posljednja faza obrade parketa, a pravilna priprema podloge osigurava lijep izgled i trajnost lakirane površine. 

k40-chromos-01-200Za početnu obradu parketa za kitanje fuga i manjih neravnina na parketu koristite  CHROMODEN TEKUĆINU ZA KITANJE.
Tekućina se miješa s finom drvnom prašinom parketa koji se obrađuje i nanosi se u jednom ili po potrebi u dva sloja gleterom. Nanosi se na parket obrušen brusnim papirom br. 60–80. Nakon nanošenja, suši se oko 60 minuta.  Osušeni sloj obavezno brusiti brusnim papirom br. 80–100.

Ako želimo  da parket nakon lakiranja zadrži svoju prirodnu boju, kao temeljni sloj je potrebno nanijeti CHROMODEN IMPREGNACIJU ili CHROMODEN UNIVERZALNI GEL ZA FUGE, proizvode na osnovi specijalnih veziva.

k40-chromos-03-200Chromoden impregnacija se nanosi u jednom sloju velour valjkom ili u dva sloja gleterom. Chromoden impregnacija nanesena valjkom suši se 2 sata, a impregnacija nanesena gleterom suši se 45-60 minuta. Kod oba načina nanošenja, osušeni sloj Chromoden impregnacije se ne brusi. Na osušenu impregnaciju obavezno je isti dan nanijeti prvi sloj laka.

k40-chromos-02-200CHROMODEN UNIVERZALNI GEL ZA FUGE nanosi se lopaticom u jednom ili dva sloja. Može se nanositi direktno na parket kao temeljni lak ili prije završnog lakiranja. Gel se suši 45-60 minuta.  Suhi sloj gela se ne brusi.

Prije samog lakiranja površinu treba detaljno očistiti i ukloniti sve nečistoće.

Za sjajni izgled površine  koristiti  CHROMODEN 2K PUR LZP SJAJNI lak  koji se zamješava s kontaktom CHROMODEN KONTAKT ZA 2K PUR S.

Sjajni lak proizvodimo u garniturama za 20m2, 10m2, 1m2 i u pakiranjima od 1L, 4L i 10 L .

k40-chromos-04-200Za površinu mat i polumat izgleda  upotrijebite CHROMODEN 2K PUR LZP POLUMAT ili CHROMODEN 2K PUR LAK ZA PARKETE MAT koji se zamješavaju s kontaktom CHROMODEN KONTAKT  ZA 2K PUR M/P. Polumat i mat lak proizvodimo u garniturama za 15m2 i u pakiranjima od 1L, 4L i 10L. Garnitura uz lak i kontakt sadrži i Chromoden impregnaciju.

Prije uporabe Chromoden  lak i Chromoden kontakt treba protresti (posebno važno za mat i polumat lak), a potom zamiješati u volumnom omjeru 1:1 u čistoj i suhoj posudi. Smjesu laka i kontakta dobro promiješati i pustiti da odstoji 10 minuta. Smjesa laka i kontakta  se nanosi velour ili filz valjkom, a  uporabiva je  6 do 8 sati.

Pri povišenim temperaturama i većim površinama parketa u zadnji sloj Chromoden polumat ili mat laka obavezno u smjesu dodati 10% Chromoden usporivača.

Želite li  parket oplemeniti i promijeniti mu boju, koristite jednu od dvanaest standardnih nijansi CHROMODEN 1K TRANSPARENT.

Parket mora biti u potpunosti čist, fino obrušen papirom br.150 ili papirom za poliranje 120. Parket se ne smije tretirati niti jednim proizvodom prije bajcanja. Boja se nanosi kistom i odmah se treba obrisati suhom pamučnom krpom koja ne pušta dlačice, kako bi se uklonio višak boje. Suhu boju ne brusiti, a nakon sušenja prelakirati jednim slojem CHROMODEN 2K PUR laka. Zbog specifičnosti nanošenja preporučljivo je bajcanje parketa prepustiti parketaru s iskustvom.

Alat nakon uporabe oprati CHROMODEN SREDSTVOM ZA ČIŠĆENJE PRIBORA.

Chromos boje i lakovi d.d.