Polimerbitumenska elastomerna traka Baruplan PE 40 E – City Center one East II. dio

Gradnja objekata u vodozaštitnom području daleko su osjetljivija s obzirom da su svi materijali podložni dodatnim testiranjima na utjecaj na okoliš. Büsscher Hofmann bez problema sa svojim materijalima na takvim testiranjima dobija pozitivne rezultate.
U prošlom broju časopisa Korak otvorili smo temu gradnje City Centra one East na Žitnjaku te ugradnje materijala za hidroizolaciju renomiranog proizvođača Büsscher Hoffmanna. Kako je na tom poslu ugrađeno više različitih materijala (u prošlom broju smo obradili Büsscherplan 1500 CX krovnu foliju iz PVC-P s ojačanjem od sintetičkih vlakana koja je postavljena na krov centra) u ovom broju nastavljamo s materijalima za temeljnu hidroizolaciju.
k39-busscher-s1-230Kaufman grupa svoje je veliko iskustvo u razvoju i upravljanju trgovačkim centrima širom srednje i istočne Europe dokazala u iznimno uspješnim projektima trgovačkih centara City Center one West u Zagrebu te City Center one Split. Na toj platformi razvijen je i City Center one East. Prostire na 130.000 kvadratnih kilometara bruto površine. Projekt je gradnjom osigurao posao za 1000 građevinskih radnika s raznih područja specijalizacije, a po završetku u centru je otvoreno 1800 novih radnih mjesta za stanovnike Zagreba i okolice. Hidroizolacija objekta povjerena je Büsscher Hoffmannu.

Temeljna izolacija na objektu CITY CENTAR EAST izvedena je s polimerbitumenskom elastomernom trakom Büsscher Baruplan PE 40 E. Specifičnost same izvedbe sastojala se u tome da je objekt građen u vodozaštitnom području, pa su se morala izvesti dodatna testiranja materijala na utjecaj na okoliš.

k39-busscher-t-300U sustavu hidroizolacije, osim navedene trake, korišten je i prednamaz na bazi vode HV-25, te su testiranja dala pozitivne rezultate za korištenje takvog sustava u gradnji objekta u vodozaštitnom području.

Polimerbitumenska elastomerna traka Baruplan PE 40 E namijenjena je za izvođenje temeljnih i krovnih hidroizolacija. Traka je građena na ulošku od poliesterskog filca koji joj osigurava visoke tehničko-tehnološke karakteristike vidljive u tablici. Traka sadrži cca 4,3 kg bitumena s dodatkom SBS aditiva za osiguravanje potrebne elastičnosti. Temparaturni raspon u kojem traka zadržava deklarirane tehničko-tehnološke karakteristike iznosi od -15°C do 90°C. Traka je s donje strane obložena zaštitnom folijom, a s gornje strane kvarcnim pijeskom. Mogućnosti ugradnje su raznolike, od slobodno položene trake varene po preklopima, mehaničko učvršćene trake, zalijepljene za površinu PUR ljepilom, pa do klasičnog, najčešćeg načina – punoplošno varene na prethodno izveden hladni bitumenski prednamaz.

Büsscher Hoffmann d.o.o.