Knauf suhi elementi – predgotovljeni podni elementi za sve prostore

Mnoge su izvedbe suvremenog uređenja unutarnjeg prostora u zgradarstvu danas nezamislive bez primjene raznih sustava suhomontažne izgradnje. Prihvaćeni naziv za plivajuće suhomontažne podove je «suhi estrih», jer mu je glavno svojstvo ugradnja bez unosa vlage u prostor. Obzirom na sastav materijala uobičajene su tri vrste suhog estriha – prva vrsta poda se proizvodi iz gipsanih ploča posebno tvrde strukture čija je impregnirana gipsana jezgra obuhvaćena kartonom (sustav F145), druga vrsta poda se izrađuje od celuloznih vlakana s gipsom iz čega se pod visokim tlakom oblikuju gipsano vlaknasti podni elementi (sustav F134), treća vrsta suhog estriha sastoji se od cementom vezanog i obostrano armiranog perlita visoke čvrstoće i 100% vodopostojanosti (sustav F381).

k39-knauf-s-230Područje primjene
Suhi estrih se može ugraditi u sve javne i privatne građevine. Zbog svoje visoke čvrstoće pogodan je za primjenu u svim prostorima uredskog poslovanja i prodajnim i drugim javnim prostorima u kojima boravi veći broj ljudi, a u sve većoj mjeri se polaže u stambenim prostorima kod novogradnje i adaptacije postojećih prostorija. Zbog svoje male težine i praktičnih mjera suhi estrih se jednostavno transportira te predstavlja idealno rješenje za ugradnju na postojeće međukatne konstrukcije u starim stambenim i poslovnim građevinama. Suhi estrih se uvijek postavlja na ravnu i nosivu podlogu na plivajući način t.j. ne lijepi se ili pričvršćuje vijcima za podlogu, a od bočnih zidova je radi bolje zvučne zaštite odvojen tipskom rubnom trakom. Na neravnim podlogama suhi estrih se postavlja nakon što se površina izravna – manje podne neravnine do 10 mm visine se u pravilu izjednaćuju s tekućim samonivelirajućim masama, veće neravnine od 10 mm s posebnim suhim nasipnim materijalima kao što su Nivogran BT ili AQUAPANEL suhi nasip koji minimalno opterećuju međukatnu konstrukciju.

Razne izvedbe suhog estriha

Osnovnu izvedbu suhog estriha (sustav F145) predstavljaju podne gipsane ploče debljine 12,5 mm koje se polažu na ravnu i nosivu podlogu. Na njih se uz međusobni pomak od polovine ploče lijepi drugi sloj istih podnih ploča koje se pričvršćuju čeličnim klamicama za prvi sloj. Ukupna debljina takvog podnog sustava iznosi približno 25 mm. Težina poda je približno 28 kg/m2. Duljina x širina je 1250 x 900 mm. Ploče se proizvode prema normi HRN EN 520, negorivost ploča klasificirana je kao A2-d1,s0.
Slijedeća vrsta suhog estriha (sustav F134) izrađuje se od stišnjenih gipsano vlaknastih ploča. Stepeničasto brušeni rubovi prilikom montaže omogućuju brzo i čvrsto međusobno povezivanje lijepilom i vijcima. Podne ploče se polažu jednoslojno na ravnu i nosivu podlogu. Debljina Knauf gipsano vlaknastih podnih ploča je 18 mm, duljina x širina je 900 x 600 mm. Težina poda je približno 22 kg/m2. Ploče se proizvode prema normi HRN EN 15283-2, negorivost ploča klasificirana je kao A2-d1,s0.
Treća vrsta predgotovljenih elemenata za suhi estrih su Aquapanel Floor cementne podne ploče (sustav F381). Rubovi podnih ploča izvedeni su s precizno brušenim utorom koji osigurava sigurno i precizno međusobno lijepljenje. Debljina Knauf cementnih podnih ploča je 22 mm, duljina x širina je 900 x 600 mm. Težina poda je približno 37 kg/m2. Negorivost ploča klasificirana je kao A1.
Knauf gipsani (F145) i gipsano vlaknasti pod (F134) pogodni su za primjenu u vlažnim prostorima uz dodatan brtveni premaz Flächendicht i kutnu brtvenu traku Flächendichtband. Cementne Aquapanel Floor ploče (F381) su 100 % vodopostojane i idealan su izbor za vlažne i mokre prostorije bez dodatnih mjera brtvljenja površine.

Glavne prednosti suhog estriha

  • Lagani materijal koji minimalno opterećuje postojeću konstrukciju. S masom od približno 22 – 37 kg/m2 prihvatljiv je za svaku adaptaciju
  • Mala debljina podnih elemenata osigurava fleksibilnost. Male debljine od 18 – 25 mm omogućuju primjenu raznih završnih obloga
  • Brzina ugradnje kao važan ekonomski čimbenik. Izrada poda je brza jer su elementi predgotovljeni i pripremljeni za ugradnju
  • Čist i suh postupak ugradnje. Postupak rada je suhomontažan bez unosa vlage i kao takav vrlo čist
  • Visoka čvrstoća za razna područja primjene: Sastav osnovnog materijala osigurava dostatnu nosivost i čvrstoću
  • Zvučna izolacija. Suhi estrih često bitno pridonosi poboljšanju izolacije strukturnog zvuka
  • Toplinska izolacija iznad negrijanih prostorija. Idealno naknadno rješenje za poboljšanje toplinske izolacije podova iznutra
  • Zaštita od požara međukatne konstrukcije. Gipsani, gipsano vlaknasti i cementni materijal je negoriv

Knauf d.o.o.
Boris Simonović, dipl.ing.