Poboljšanje energetske učinkovitosti poslovnog objekta “Pap promet” Sveta Nedelja – 2. dio

U prošlom broju Vašeg i našeg časopisa, započeli smo serijal s ciljem Vašeg informiranja o pozitivnim potezima pojedinih domaćih tvrtki ili pojedinaca na temu energetske učinkovitosti. Tako smo za početak odabrali adaptaciju poslovne zgrade tvrtke “Pap promet” iz Svete Nedelje te smo Vam u prvom, početnom dijelu serijala, prenijeli tekst stručnjaka SAINT-GOBAIN građevinski proizvodi Hrvatska d.o.o. o snimanju postojećeg stanja objekta u smislu energetskih gubitaka te ugradnje njihovih materijala.

k038-SAINT-GOBAIN-00-200.jpgU ovom broju nastavljamo sa serijalom, te donosimo tekst SAINT-GOBAIN Rigips Austria, tvrtke koja je također bila uključena u proces adaptacije, kao i Wavin (plošno grijanje) i Vaillant (dobava energije pomoću dizalice topline), čije ćemo Vam tekstove prezentirati u rujnu odnosno prosincu ove godine.

Poboljšanje energetske učinkovitosti poslovnog objekta “Pap promet” Sveta Nedelja – 2. dio

Kako bi što bolje čitateljima približili temu i učinili je zanimljivijom, pokušat ću u ovom članku ukratko opisati radove na preuređenju poslovnog prostora Pap prometa od samog početka. U ranijem članku, kolega iz Saint-Gobain građevinskih proizvoda već je objasnio proračune toplinske zaštite i ukupno smanjenje potrošnje energije.

k038-SAINT-GOBAIN-01-200.jpgKao prvi korak u adaptaciji pristupilo se oblaganju zidova pomoću standardne Rigips obloge s metalnom potkonstrukcijom CD i UD, odmaknutom od zida za debljinu Isover MK-KF vune od 20 cm. Radi velike udaljenosti od zida, monteri su metalnu potkonstrukciju s vanjskim zidom povezali gipsanim trakama da povećaju stabilnost konstrukcije. Budući da se radi o vanjskim zidovima, pravilo struke nalaže postavu parne brane (u ovom slučaju je postavljena Isover Vario KM pametna folija) prije pričvršćenja Rigips ploča. Parnu branu uvijek treba dobro zabrtviti na spojevima ljepljivom trakom, a  na obodne konstrukcije su je zalijepili silikonom jer bez brtvljenja  funkcija parne brane je bitno smanjena. Ovisno o mjestu ugradnje korištene su obične i vlagootporne Rigips ploče. Oblaganjem zidova se uz povećanje toplinske učinkovitosti istovremeno postigla dodatna zvučna zaštita od vanjske buke za cca 20 dB.

Nakon oblaganja zidova pristupilo se izradama novih pregradnih zidova od kojih su neki bili okruglih formi pa se u svrhu dobivanja uredno zaobljenog zida koriste posebne ploče za savijanje Riflex debljine 6 mm, čija struktura od staklenih vlakana povezanih gipsom omogućuje izradu zakrivljenih formi na zidovima i  stropovima. Riflex ploču je moguće saviti na promjer od 600 mm. Riflex je ujedno i protupožarna ploča i koristi se i u vatrootpornim konstrukcijama.

k038-SAINT-GOBAIN-03-300.jpgNakon izrade zidova pristupilo se najzahtjevnijem dijelu ovog projekta, a to je spušteni strop na koji su postavljeni mnogi tehnički zahtjevi. Taj spušteni strop dvostruke metalne potkonstrukcije je radi toga što nosi termoizolaciju krova, registre stropnog grijanja i u konačnosti Climafit 10 i Rigiton Climafit ploče, rasvjetu, ovješen pomoću Nonius ovjesa.  Budući da je originalna krovna konstrukcija bila zakošena i prekrivena panelima ispunjenim poliuretanskom pjenom, nije bilo moguće Nonius ovjese prišvršćivati baš svuda, raspored ovjesa smo prilagodili nosivim elementima krova, a u isto vrijeme zadržali traženi broj ovjesnih elemenata uz istovremenu nivelaciju vidljivog stropa jer se u konačnici kosina nije smjela vidjeti. Radi montaže panela Wavin grijanja i kasnije Rigiton Climafit ploča, poprečne profile je bilo potrebno postavljati na  osni razmak od 33 cm. Naravno da osim navedenih stvari u strop još dolazi mnoštvo instalacija, lampi, cijevi i sl. U stropove iznad grijača ugrađena je Isover MK-KF vuna. Prije zatvaranja stropova na profile je i ovdje postavljena Isover Vario KM folija, naravno opet dobro zabrtvljena.

Kao završna obloga svih stropova radi funkcije grijanja i hlađenja korištene su Rigips Climafit 10 ploče s grafitnom jezgrom radi povećanja toplinske provodljivosti.  Budući da se radi o prostoru koji će se koristiti kao izložbeni prostor-showroom  i povremeno će u njemu boraviti puno ljudi, puštat će se glazba, koristiti razglas, unaprijed smo izvršili proračun akustike prostora te smo „obične“ glatke Climafit 10 ploče zamjenili perforiranim akustičnim pločama Rigiton Climafit 8-15-20 koje uz jednakovrijednu toplinsku provodljivost od ƛ ≥0,52 W/mK pružaju odličan stupanj apsorbcije zvuka u prostoru te smo pravilno određenim brojem ploča i  njihovim pozicioniranjem eliminirali jeku u prostoru i postigli odličnu razgovjetnost.

Saint-Gobain već dvadesetak godina u cilju poboljšanja udobnosti življenja radi na razvoju koncepta   “Multi-comfort haus“. Energetska učinkovitost, zvučna zaštita i akustika prostora su elementi na kojima počiva taj naš koncept i te smo naše osnovne ideje realizirali i u ovom projektu.

Ovaj smo projekt uz još jedan iz Hrvatske nedavno predstavili na 8. International Saint-Gobain Trophy natjecanju u Londonu i to u konkurenciji 66  projekata iz 29 zemalja, a sve projekte i pobjednike po kategorijama možete vidjeti na slijedećim stranicama http://www.saint-gobain-gypsum-international-trophy.com/

I na kraju, ne smijemo zaboraviti da su u realizaciji ovog projekta sudjelovali mnogi kojima zahvaljujem na odličnoj suradnji, a sve ostale pozivam da posjete ovaj novi prostor i uvjere se u efikasnost svih instaliranih sustava.

Zdenko Krakan
SG Rigips Austria