Poboljšanje energetske učinkovitosti poslovnog objekta ‘Pap promet’ Sveta Nedelja

Uredništvo časopisa Korak u cilju educiranja naših čitatelja te njihovog informiranja o pozitivnim potezima pojedinih tvrtki i/ili pojedinaca u Hrvatskoj na temu energetske učinkovitosti, odlučilo je pratiti kroz serijale napisa gradnje ili adaptacije pojedinih objekata koje se vrše u skladu težnje za smanjenjem ukupne potrošnje energije. U tom smislu, za početak serijala odabrali smo adaptaciju poslovne zgrade tvrtke “Pap promet” iz Svete Nedelje. Kroz četiri broja Koraka nastojat ćemo Vam prikazati pojedine etape adaptacije. “Pap promet” je u adaptaciju uključio snimanje postojećeg stanja energetskih gubitaka, izvršio je temeljitu termoizolaciju zidova, krova i poda (SAINT-GOBAIN građevinski proizvodi Hrvatska), unutarnje uređenje je realizirao s Rigips Climafit 10 pločama s povećanim koef. toplinske provodljivosti, grijanje prostora je riješeno plošnim grijanjem (Wavin), a dobava energije uz pomoć dizalice topline (Vaillant).

k037-Saint-Gobain-01-300.jpgNadamo se da će Vam tekstovi u ovom i idućim brojevima Koraka pomoći i kod nekih Vaših odluka, a za sve dodatne informacije u svakom trenutku možete se obratiti tvrtkama koje su involvirane u pojedine procese gradnje – adaptacije.
Odlukom o poboljšanju energetske učinkovitosti poslovne zgrade tvrtke “Pap promet” iz Svete Nedelje, aktivno se uključila u EPBD direktivu (3×20), koji predviđa između ostalog, smanjenje ukupne potrošnje energije za 20% do 2020 godine. Postavili su kao cilj smanjenje potrebe za energijom za 30% u odnosu na postojeće stanje. Evo kako je to realizirano.
Tvrtka PAP-PROMET d.o.o. osnovana je 1994. godine i od tada je jedan od vodećih distributera termoizolacija, hidroizolacija, krovnih pokrova i fasada te centar suhe gradnje. Sjedište tvrtke je locirano u Svetoj Nedelji gdje raspolaže s 10.000 m2 otvorenog i 1.500 m2 zatvorenog skladišnog prostora te upravnom zgradom od 550 m2, kao i poslovnicama u Rijeci i Sesvetama.
Uz pomoć tvrtke Saint-Gobain građevinski proizvodi Hrvatska d.o.o., čije proizvode iz segmenta termoizolacija i suhe gradnje već godinama uspješno distribuiraju i ugrađuju, odlučili su učiniti pomak i u ‘vlastitom dvorištu’, odnosno redizajnirati interijer njihove upravne zgrade na način da ga učine funkcionalnijim, a istovremeno i energetski efikasnijim.

k037-Saint-Gobain-02-300.jpgPrvi korak koji je trebalo napraviti je bilo snimanje postojećeg stanja u smislu energetskih gubitaka – situacija je prikazana u tabeli 1. Nakon toga je slijedilo određivanje cilja u smislu smanjenja toplinskih gubitaka, te odabira vrste i debljine izolacijskog materijala kojim će zadani cilj postići. Izborom Vario KM folije ili tzv. ‘pametne’ parne brane s pripadajućim priborom, osigurali su visoku klasu zrakonepropusnosti, te na taj način spriječili moguću pojavu građevinskih šteta u konstrukciji. Definirali su unutarnju stranu ovojnice zgrade, ali i imali jedan ograničavajući faktor: zgrada je u funkciji, te zbog horizontalne komunikacije nisu smjeli podizati pod zgrade.

Specifični topl. gubitak zgrade iznosio je 154 kWh/m2a. Nakon preliminarnih proračuna pokazalo se da moraju intervenirati u pod, jer su tamo toplinski gubici bili značajni. Odlučeno je da postojeći cementni estrih i završni cementni sloj ukupne debljine 8 cm zamijene s 5 cm Styrodura (toplinska izolacija) i preko njega stave 3 cm cementne glazure. Zbog izuzetne tlačne čvrstoće Styrodura (XPS) od 30 tona/m2, preko njega je dovoljno postaviti glazuru ojačanu polipropilenskim vlaknima. Na ovaj način su zadržali visinu poda kao i do sada, a istovremeno poboljšali njegovu toplinsku izolaciju. Izbor vrste i debljine toplinske izolacije zidova je ovisio ne samo o toplinskom gubitku, već su htjeli osigurati i kvalitetnu zvučnu izolaciju. Odlučili su se za Isover MK-KF vunu u debljini 20 cm koja se pokazala kao optimalan izbor. Ista vuna u debljini 30 cm je postavljena ispod postojećeg stropa. Na ovaj način su toplinski gubici smanjeni za više od 30%. Objekt je iz energetskog razreda E prešao u energetski razred C, a specifična potreba za topl. energijom smanjena za više od 50 [kWh/m2a].

SAINT-GOBAIN
građevinski proizvodi Hrvatska d.o.o.