Energetski učinkovita rješenja iz Kumala

Kumal je proizvođač izolacijskog materijala, samostalnog ekspandiranog polistirena (EPS-a), kao i EPS-a u fasadnim sustavima, a to su proizvodi koji služe upravo uštedi energije. Osim ovog, Kumal proizvodi i Kumalit panele s ispunom od EPS-a i mineralne vune koji su iznimno zahvalni elementi za oblikovanje fasada i krovova, te predstavljaju vrlo energetski učinkovito, vatrootporno, a time i iznimno zeleno rješenje za objekte raznih vrsta. Mineralna vuna se proizvodi od stakla, kamena i drugih recikliranih materijala (poput starog stakla).
k037-Kumal-00-200.jpgCilj koji se postiže ugradnjom ovih proizvoda jest smanjivanje gubitaka topline iz objekata poboljšanjem toplinske zaštite od vanjskih elemenata. Konkretno, ovo znači:
• Doprinos zaštiti okoliša i smanjenju emisije štetnih plinova u okoliš kao i globalnim klimatskim promjenama
• Financijska ušteda na smanjenim računima za grijanje/hlađenje i električnu energiju (od 50 – 80 %)
• Ugodnije i kvalitetnije stanovanje
• Dulji vijek trajanja zgrade

Iskustva uštede po obnovi i ugradnji proizvoda iz Kumalovog asortimana snažan su motiv ne samo za komercijalne građevine, već i u pojedinačnim kućanstvima. Mjerenja govore da se relativno jednostavnim zahvatima, u smislu ugradnje Kumalovog asortimana, bilo Simapora (EPS) ili Kumalit panela na fasadama, krovovima, podrumima i tavanima potrošnja energije i emisija CO2 smanjuje za gotovo 60%, a troškovi za čak 50%.
Dio Kumalove vizije jest održivi razvoj, a to uključuje uporabu materijala koji nisu štetni za okoliš i pridonose energetskoj učinkovitosti. U situaciji kada troškovi grijanja objekata prelaze 50% ukupnih režijskih troškova, a svjedočimo i njihovom dodatnom porastu, korištenje materijala iz Kumalovog asortimana donosi iznimno jednostavno rješenje i staje na kraj rasipanju energije.
k037-Kumal-03-300.jpgEkspandirani polistiren (EPS) iz Kumalove proizvodnje:
• Ne sadržava niti ne razvija stakleničke plinove
• Ne sadržava niti ne razvija freone
• Neškodljiv je za ljude i okoliš
• U slučaju požara ne razvija štetne plinove
• Radi osnovne primjene u graditeljstvu (ušteda energenta i recikliranje) jedini je ekološki termoizolacijski proizvod
Prednosti postavljanja EPS –a na fasade:
– zadržavanje energije
– brzi povrat investicije smanjenjem troškova grijanje
– sprečavanje stvaranja kondezenata, povećanje vrijednosti objekta
– ispuštanje manjih količina CO₂ (do 60%)
– indirektna zaštita nosive konstrukcije zgrade od atmosferskih utjecaja i njihovih posljedica (vlaga, zamrzavanje, pregrijavanje…)
EPS gustoće 18 kg/m³ zamjenjuje
– 5 cm drva
– 10 cm šuplje opeke
– 17 cm pune opeke
– 37 cm betona

k037-Kumal-02-300.jpgNa prethodnom slikovnom prikazu je zid od šuplje cigle, s i bez EPS fasade, debljine 25 cm
• prosječna potrošnja energije bez toplinske izolacije bila bi cca 15 m³ zemnog plina/god (150 kWh/god.)
• Prosječna potrošnja energije s fasadom – 6 cm debelim pločama Simapor F bila bi cca 5 m³ zemnog plina/god. (50 kWh/god.)
• Vrijednosti se odnose na 1 m² bruto zida ili krova
Zaključak: Potrošnja energije je 3 puta manja

Osim pozitivnih značajki u primjeni, EPS se i potpuno reciklira, te na taj način ne stvara otpad – nema nepotrebnog pretrpavanja otpada, a nakon primjene (u ambalaži i slično) se vraća i ponovno koristi u proizvodnji.
Kumalterm fasadni sustav
Kumalterm je povezani sustav za vanjsku toplinsku izolaciju fasada. Ovaj kompozitni sustav ima osnovnu namjenu toplinske izolacije građevine i sastoji se od: ljepila za toplinsko izolacijske ploče od EPS-a, Simapor toplinsko izolacijskih ploča od EPS-a, mase za zaglađivanje mrežice**, završnog sloja, staklene mrežice i akrilnog grunda.
** Kumal S raspolaže s materijalom koji objedinjuje ljepilo za toplinsko izolacijske ploče i masu za zaglađivanje mrežice
Komponente Kumalterm fasadnog sustava:
• Ljepilo za toplinsko izolacijske ploče od EPS-a SIMAFIX
• Toplinsko izolacijske ploče SIMAPOR EPS – F koje posjeduju potvrdu o sukladnosti izdanu od strane Instituta IGH d.d.
• Staklena mrežica koja posjeduje Potvrdu o sukladnosti izdanu od strane Instituta IGH d.d.
• Završni sloj (Akrilatni, Silikatni i Silikonski)
• Plastične pričvrsnice (tiple)
• Ljepilo/masa za zaglađivanje mrežice SIMAFIX je praškasta smjesa cementa i aditiva čiji sastav omogućuje da se koristi i kao ljepilo za EPS ploče i kao masa za zaglađivanje, te ima potvrdu kvalitete i kao samostalni proizvod koji dokazuje da zadovoljava novu normu EN 12004 koju je izdao laboratorij CEMTRA iz Zagreba

Kumal S d.o.o.