Obrada parketa u zimskom periodu

Sezona obnove i lakiranja parketa uglavnom se odvija od 3. do 9. mjeseca, međutim sve češće se parketi obnavljaju i u zimskim mjesecima. Parket daje posebnu toplinu doma, kao i konačni izgled prostora u kojem stanujemo.
Za lakiranje parketa u zimskom periodu preporučujemo lakiranje Chromoden Aqua lakovima za parkete iz više razloga:

  • Brzi međuslojni razmaci – za razliku od klasičnih otapalnih CHROMODEN lakova za parkete koji imaju međuslojni vremenski interval cca 24 sata, Chromoden Aqua lakovi za parkete imaju maksimalni razmak od 4 sata. To znači, da upravo u zimskim mjesecima kada vremenski uvjeti predstavljaju najveći problem, nudimo proizvode za brzu i kvalitetnu obnovu, odnosno zaštitu Vašeg parketa. Chromoden Aqua temeljni lak je suh za brušenje nakon maksimalno 2 sata nakon čega slijedi nanošenje bilo kojeg Chromoden Aqua laka (Chromoden Aqua 1K PUR ili Chromoden Aqua 2K PUR). Lakove koji se lakiraju na temeljni lak dovoljno je nanijeti u 2 do 3 sloja ovisno o vrsti parketa i izgledu površine koji želite postići. Ako je Vaša želja da parket ima naglašenu strukturu drva odnosno pora onda je na osnovni lak dovoljno aplicirati 2 sloja završnog laka. Ako želite više zapunjenu površinu, izuzetno otpornu u prostorima koji to zahtijevaju kao što su uredi, restorani, muzeji odnosno većina javnih prostora onda je preporuka 3 sloja završnog laka. Chromoden Aqua 1K lakovi imaju međuslojni razmak od 2 do 3 sata, a Chromoden Aqua 2K lakovi imaju međuslojni razmak 4 sata.
  • Rad bez mirisa – Chromoden Aqua lakovi i proizvodi koji upotpunjuju ovaj asortiman nemaju mirisa, pa je rad s njima idealan u zimskim mjesecima kada su prostori zatvoreni i kada je zbog hladnoće nemoguće raditi uz otvorene prostore. Ovo je njihova velika prednost u odnosu na otapalne Chromoden lakove jer nije potrebno provjetravanje prostora koji se lakiraju.

Međutim, važno je paziti na ograničenja koja nam donosi zimsko vrijeme tijekom lakiranja u tom periodu. U zimskim mjesecima u prostorima koji se griju zrak je izrazito suh, dok je temperatura u zadovoljavajućim granicama od 18-230C. U takvim je uvjetima nedostatak vlage problem, jer vodeni lakovi zahtijevaju minimalnu količinu vlage u zraku kako bi se što bolje razlijevali i da bi površina izgledala beskprijekorno. No, ukoliko se nađete u situaciji da ipak morate lakirati, a niste u mogućnosti povisiti vlagu, nudimo Chromoden Aqua Usporivač koji pospješuje razlijevanje laka.

Ukoliko lakirate prostor u zimskim mjesecima koji se ne grije, tada je temperatura zraka niska, kao i temepratura parketa koja ne smije biti ispod 12oC, vlaga je u tom slučaju nešto viša što opet pogoduje razlijevanju. Površina će izgledom biti zadovoljavajuća, ali lakiranoj površini trebat će nešto više vremena da se prosuši kako bi se mogla površinski obrusiti i ponovo lakirati. U tom se slučaju vremenski interval između dva sloja, bilo osnovnog i završnog ili dva završna laka, produljuje. Ipak, to je brži postupak obnove parketa nego s klasičnim otapalnim Chromoden lakovima.

Na kraju navodimo kako je Chromos uspio sa svojim Chromoden lakovima za parkete omogućiti za Vas lakiranje u svim vremenskim uvjetima i svim godišnjim dobima.

Chromos boje i lakovi d.d.