BLUEGREEN Petra kraljica među ostakljenim fiksnim zidnim stijenama

Petra je fiksni prozorski okvir za pasivne i niskoenergetske kuće s najboljom Uf vrijednošću na svijetu u kategoriji fiksnih ostakljenja. Nastala je u razvoju cjelokupne Bluegreen linije Troha-Dil pasivnih prozora. Dizajniran je na otvoren i fleksibilan način u kojem je moguće zadovoljiti sve potrebe pasivnih solarnih građevina u pogledu izolacijskih i statičkih svojstava.

1.inddInovativnim Troha-Dil spojnicama drvenih i aluminijskih dijelova omogućen je jedinstven tok izotermi. Rezultat je izuzetan prozorski okvir s vrijednošću Uf=0.61 W /m2K. Ako u ovakav okvir ugradimo staklo Ug=0.60 W/m2K dobiti ćemo staklenu stijenu s izuzetnom simetrijom temperature po cijeloj površini. Kako stakla tako i okvira. Tek mala razlika pojaviti će se na rubnom djelu stakla. Važnost simetrije temperature je u tome da ne dolazi do strujanja zraka od prozora prema unutrašnjosti objekta. Na taj način se povećava osjet topline u pasivnim kućama i na temperaturama nižim od temperatura zraka u klasično građenim objektima. Ovo je do sada najbolje fiksno ostakljenje ikada testirano u Passivhaus Institut-u.

U ovom dizajnu mogu se raditi fiksne stijene, fasade i okomite stijene zimskih vrtova. Najviša energetska učinkovitost ove stijene garantira joj budućnost u pasivnom solarnom dizajnu. Petra se može kombinirati i sa prozorima Exclusive i Plus te je tako moguće dobiti velike staklene površine s mogućnošću mjestimičnog otvaranja. Idealno za solarne pasivne kuće.

Ovo je sustav koji ima i pasivnu fiksnu prečku, što je također posebnost ovih stijena. U kombinaciji s troslojnim staklom Ug=0.6 W/m2K postiže najbolju ukupnu vrijednost referentnog prozora od: Uw=0.71 W/m2K.

Testiranja mehaničkih svojstava u if t Rosenheimu dokazala su još jednu senzacionalnu osobinu ovog proizvoda. Prema EN 12208 Petra je dobila klasu E 1950, što znači da ni pod pritiskom od 1950 paskala nije pustila ni kap vode. Također i ostala ispitivanja su pokazala najviše klase. Po normi EN 12210 postignuta je najviša klasa C5, otpornosti na vjetar. Po normi EN 12207 postignuta je također najviša zrakonepropusnost klase 4.

Troha-dil d.o.o.