Protuprovalna vrata Mehanička zaštita prostora

Namjena protuprovalnih sustava je odvratiti od nakane nasilnog ulaska u štićeni prostor. Bez protuprovalnih vrata cijela priča postaje jednostavnija. U tvrtki MITRA TRADE kroz intenzivnu suradnju sa stranim partnerima i praćenjem gospodarskih tokova svakodnevno rade na razvoju prodajnog programa tehničke zaštite. Prostor se može štititi na različite načine, mehanički, elektronski ili tjelesno. Najefikasnija i najraširenija zaštita je mehanička dok se elektronička i tjelesna zaštita koriste većinom na većim objektima i kod poslovnih prostora. Stoga ćemo se ograničiti na jednostavne i praktične savjete kako se zaštititi od provale i kako se snaći u šarolikoj ponudi različite opreme za protuprovalu.

S odlukom o kupovini vrata prvo se postavlja pitanje kakva vrata kupiti? Većini ljudi je poznato, da postoje protuprovalna vrata i ovdje se njihovo znanje o vratima završava. Za vrata postoje vrste standarda, koji vrata razvrstavaju kao obična vrata, protuprovalna vrata, protupožarna vrata, neprobojna ili blindirana vrata, itd.

Vrata mogu biti konstruirana tako da odgovaraju zahtjevima jednog ili više standarda. Na primjer, vrata mogu biti protuprovalna, protupožarna ili kombinacija protuprovalno-protupožarnih vrata koja odgovaraju zahtjevima tih standarda. U nove višestambene zgrade, danas se ugrađuju najčešće i kombinirana protuprovalno-protupožarna vrata. Ukoliko se radi o zamjeni vrata u starim stanovima tu se najčešće ugrađuju obična protuprovalna vrata jer su jeftinija od kombiniranih, a zakon o požarnoj zaštiti, koji iziskuje ugradnju kombiniranih vrata u nove stanove, na stare se ne odnosi.

U nastavku zadržat ćemo se na „običnim“ protuprovalnim vratima, jer se za taj tip vrata najviše odlučuju individualni investitori koji mijenjaju stara s novim vratima.

Raširen je stav da su protuprovalna vrata koja imaju bravu za zatvaranje na više točaka dovoljna protiv provale. To se pokazalo kao potpuno pogrešno tumačenje. Zašto? Kvalitetu protuprovalnih vrata određuje standard EN 1627. Sam standard ne propisuje kakva treba biti brava, ali određuje najveće dopuštene deformacije vrata i najkraće vrijeme koje treba da pojedina vrsta vrata izdrže prilikom testiranja na pokušaj provale. Sam način testiranja propisan je standardima EN 1628, EN 1629 i EN1630.

Prava protuprovalna vrata, koja su atestirana po standardu EN 1627 podijeljena su u šest klasa. U prvu klasu razvrstavaju se najlošija vrata koja se ispituju samo na statička i dinamička opterećenja dok se na pokušaj provale ne testiraju. Najjača su vrata klase 6, koja su prilikom testiranja izložena najjačim opterećenjima, a prilikom testiranja na pokušaj provale ova vrata trebaju najduže izdržati uz korištenje najjačih standardom propisanih strojeva i alata. Uz takva protuprovalna vrata kupac treba dobiti certifikat izdan od ovlaštene (obično državne) institucije, koji dokazuje da se zaista radi o protuprovalnim vratima i u koju se klasu vrata razvrstavaju.

Za stanove se obično koriste klase 2, 3 i 4. Za koju klasu će se kupac odlučiti ovisi od ugroženosti samog objekta (što drži u stanu), pa i okoline gdje se stan nalazi. U zapadnim zemljama najčešće se ugrađuju vrata klase 3, dok se kod nas sve češće odlučuje za vrata klase 4.

Target protuprovalna vrata

Tehnički opis (standardna oprema)
– Vanjska ploča od čeličnog lima
– Unutrašnja ojačanja krila omega profilima
– Fiksni klinovi na strani spojnica (panti)
– Pokretne čeljusti na strani brave
– Sigurnosna brava nove generacije BLINDO GRIPSTOP (čeljustna brava po cijelom vratnom krilu)
– Mehanizam graničnika otvaranja
– Čelični dovratnik (štok) debljine 2,4 mm
– Čelični kontra-štok
– Sidra kontra-štoka za mokru ugradnju
– Spojnice (panti) s mogućnošću regulacije, na čeličnim kuglama
– Regulaciona ploča zasuna (jezička) brave
– Širokokutna špijunka
– Graničnik otvaranja
– Brtva vratnog krila – specijalna guma
– Automatska metlica (brtva) protiv propuha
– Okovi (kvaka, rozete) od eloksiranog aluminija, brunirani
– Unutrašnje i vanjske obloge (glatki iverali)
– Toplinska i zvučna izolacija

U tvrtki MITRA TRADE su u stalnom kontaktu s domaćim i stranim institucijama, koje se bave problematikom zaštite imovine, tako da prate sve tekuće novitete iz ovog zahtjevnog područja.

Mitra trade d.o.o.