Niskoenergetski objekt

Mogu li obnovom osigurati potrošnju energije kao u niskoenergetskim objektima?
Danas sve češće govorimo o visokim troškovima grijanja. Fosilna goriva iz dana u dan sve su skuplja jer potražnja za njima je sve veća, a njihove zalihe se smanjuju. Kod uporabe fosilnih goriva nastaje i mnogo CO2 koji sve više utječe na klimatske promjene našeg planeta. Različita istraživanja pokazuju da se u EU najviše energije potroši kod zgrada (40 %).

k35-URSA-00-200.jpgObnovom objekata moguće je uz relativno mala ulaganja smanjiti potrošnju energije za približno 60%, koliko iznose gubici kroz zidove i krov. Sljedeći važniji sklop obnove objekata su vrata i prozori, što može donijeti 25% uštede energije. No najteže je obnoviti objekt kod kojeg bi se smanjili gubici energije kroz pod jer se rijetko tko odluči u cijelosti odstraniti podnu konstrukciju.

S manjom investicijom kod starijih se objekata može uštedjeti već kod samih građevinskih elemenata (toplinska izolacija, prozori i vrata). A u slučaju odluke o promjeni sustava grijanja investicija je uglavnom puno veća jer je trošak zamjene peći jednak ili veći od troška za građevinske elemente, no pritom se ušteda energije ne smanjuje u tolikoj mjeri kao u slučaju građevinskih elemenata.

Kako bismo najbrže došli do željenog cilja, dobro je uzeti u obzir sljedeće preporuke:

  1. Toplinska izolacija potkrovlja debljine 30 cm ili više (izolacijski materijal z λ ≤ 0,040 W/m2K) → ušteda energije je približno 25%, trošak je razmjerno mali, vlastita izvedba; preporučena izolacija: URSA DF 40, URSA SF 40, URSA SF 35, URSA TERRA 80P.
  2. Toplinska izolacija fasade debljine 14 cm ili više (zid od cigle d = 20 cm + izolacijski materijal z λ ≤ 0,040 W/m2K) → ušteda energije je približno 35%, trošak je veći jer radove najčešće izvodi stručno osposobljena ekipa, a pritom je potrebno uzeti u obzir i trošak skele; preporučena izolacija: URSA FDP 1, URSA FDP 2, URSA FDP 2/Vk, URSA FDP 2/Vf, URSA FDP 3/Vf. Najčešće se u vezi s obnovom fasade odlučimo i za zamjenu prozora, prozorskih klupčica i vrata.
  3. Zamjena vrata na fasadi (toplinska provodljivost vrata U = 1,3 W/m2K) → ušteda energije je približno 15%, ugradnju je gotovo uvijek od strane ovlaštenog osoblja proizvođača vrata.
  4. Zamjena prozora na fasadi (toplinska provodljivost vrata U = 1,1 W/m2K) → ušteda energije je približno 10 %, ugradnja je gotovo uvijek od strane ovlaštenog osoblja proizvođača.

k35-URSA-01-400.jpgUz navedene mjere moguće je od energetski rasipnog objekta prijeći u energijski štedljiv objekt.

Investicija u obnovu objekta u kojoj je obuhvaćena izolacija krova i fasade te zamjena prozora i vanjskih vrata u pravilu se vrati u roku od tri do šest godina, ovisno o vrsti prozora i vrata jer oni predstavljaju veći udio financijskih sredstava.

Često se kod većih obnova (uređenje potkrovlja) nanovo uređuju podne površine i podignu potrebni pregradni zidovi (najčešće suhomontažni). Kod navedenih obnova uvijek je bitno da se pravilno izvede i zvučna zaštita – da se zvuk ne prenosi u donje ili susjedne prostore i obratno. Često nastanu problemi kod sastava stropa jer je visina uglavnom ograničena postojećom konstrukcijom. Da bismo ograničili širenje zvuka iz pojedinog prostora, potrebno je potražiti odgovarajući materijal koji će u najvećoj mjeri zadržati zvuk u prostoru, jer širenje zvuka treba ograničiti pri njegovu izvoru.

Preporučeni izolacijski materijali za pregradne zidove jesu: URSA TWF FONO, URSA TWP 1 te URSA TERRA 80P. A za dobru podnu zvučnu izolaciju predlažemo proizvod URSA TSP koji sprječava širenje udarnog zvuka.

Da bismo objektu prilikom obnove osigurali fasadu s dugim vijekom trajanja, predlažemo uporabu prozračivanih fasada. Prozračivane fasade često se primjenjuju kod većih (poslovnih) objekata gdje je bitno da se napravi fasada s dugom trajnošću i minimalnim troškovima održavanja. Takve fasade pružaju i veliku mogućnosti estetskog izražavanja s varijacijama završne obloge (u materijalima: kamena, keramička, limena, staklena … te u različitim bojama i površinskim strukturama) koja je otporna na vanjske utjecaje.

Danas se prozračivane fasade često upotrebljavaju i kod obiteljskih kuća jer su u određenim konstrukcijskim sastavima povoljnije, npr. u slučajevima kad su potkonstrukcija i završna obloga izvedene od drva. Kod prozračivanih fasada bitno je da izolacija ima tzv. stakleni voal (tkaninu) ili paropropusnu – vodonepropusnu foliju (odnosno sekundarni pokrov) koji sprječava prodor moguće meteorske vode i čestica prašine u izolaciju. Preporučena izolacija bez voala za prozračivane fasade je sljedeća: URSA FDP 1, URSA FDP 2, a s voalom: URSA FDP 2/Vk, URSA FDP 2/Vf, URSA FDP 3/Vf.

I fasadni podložak (tzv. cokl) potrebno je odgovarajuće toplinski izolirati, za što se najčešće upotrebljava izolacija od ekstrudiranog polistirena koji je otporan na prodiranje vode i vlage, cikluse zamrzavanja/odmrzavanja te nastajanje plijesni. Za izradu fasadnog cokla predlažemo uporabu izolacije URSA XPS N-III-PZ.

Poduzeće URSA Zagreb, d.o.o. svojim znanjem i iskustvima pomaže vam ostvariti ciljeve za smanjenje troškova energije koju potrošite tijekom uporabe objekta, jer u svojem proizvodnom i prodajnom programu ima široku paletu toplinskih i zvučnih izolacija.

Najprimjerenija uporaba pojedinih proizvoda kod pojedinih sastava građevinskih konstrukcija:

  • kosi krov: URSA DF 40, URSA SF 40, URSA SF 35, URSA TERRA 80P;
  • izolacija potkrovlja s polaganjem na podlogu: URSA DF 40, URSA TERRA 80P;
  • fasada: URSA FDP 1, URSA FDP 2, URSA FDP 2/Vk, URSA FDP 2/Vf, URSA FDP 3/Vf;
  • pregradni zid: URSA TWF FONO, URSA TWP 1, URSA TERRA 80P;
  • podna izolacija stambenih objekata: URSA TSP;
  • fasadni cokl: URSA XPS N-III-PZ.

U slučaju da ne znate koju vrstu izolacije izabrati za izoliranje pojedinog dijela konstrukcije, obratite se poduzeću URSA Zagreb, d.o.o. u kojem će vas s veseljem savjetovati o energetskoj sanaciji vašeg objekta.

URSA Uralita