IKD tehnologija Kako na jednostavan i povoljan način proizvesti prozore koji zadovoljavaju uvjete za pasivne kuće?

U tvrtki GEALAN koja je jedna od vodećih kompanija za proizvodnju sustava prozora i vrata iz PVC materijala u Europi imaju rješenje kako relativno povoljno i jednostavno omogućiti kupcima prozora i vrata da dobiju proizvode koji zadovoljavaju najstrože norme o energetskoj učinkovitosti, pa i da ti prozori ili vrata zadovoljavaju standarde propisane za pasivne kuće.

Da bi se određeni prozori mogli ugraditi na pasivnu kuću, potrebno je da oni zadovoljavaju određene uvjete, a to je da koeficijent prolaza topline kroz prozor Uw ne smije biti veći od 0,8 W/m2K.

Kako bi prozori to postigli potrebno je ugraditi staklo koje ima vrhunsku toplinsku izolaciju, te prozor proizvesti iz kvalitetnih materijala koji isto tako imaju vrhunska izolativna svojstva. Do sada su se u tu svrhu koristile različite kombinacije materijala: drvo-aluminij, PVC-aluminij, aluminij ispunjen različitim izolatorima itd..

U pravilu su te kombinacije materijala jako skupe i samim time i krajnji proizvod postaje prilično nedostupan, te namijenjen samo za krajnje ekskluzivne objekte.

Tehnologijom ispune jezgre PVC profila posebnom izolacijskom pjenom IKD u tvrtki GEALAN su uspijeli postići da se ss PVC profilom bez dodatnih skupih dodataka na profilu može postići koeficijent prolaska topline prozora kada se zajedno s profilom ugradi i visoko kvalitetno staklo od Ug = 0,8 W/m2K što zadovoljava standard za pasivne kuće.

Kako se postiže zahtjevan standard?

Sustav profila GEALAN S 7000 IQ plus ugradbene dubine 83 mm i 6 zračnih komora u kojem je komora unutar krila ispunjena izolacijskom pjenom IKD, zajedno s okvirom koje ima standardno čelično ojačanje kako se ne bi narušila stabilnost elementa ima koeficijent prolaska topline kroz okvir Uf = 0,94 W/m2K.

Kada se unutar takvog okvira ugradi visoko izolativno 3-slojno staklo dubine 40 ili 44 mm s Low-E premazom i ispunjeno argonom koje ima koeficijent prolaska topline kroz staklo Ug = 0,6 W/m2K, dobiva se prozorski element koji zadovoljava granicu za ukupan koeficijent prozora već spomenutih Uw od 0,8 W/m2K i manje.

Na ovakav način se sa standardnim profilom koji se jednostavno koristi u proizvodnji, a samo je dodatno ispunjen pjenom i već sad standardnim staklom iz 3 sloja i dubine 40 ili 44 mm dobiva proizvod koji zadovoljava najstrože energetske norme.