‘Pametna’ parna brana

Kvalitetna izvedba zrako-nepropusne ovojnice zgrade garancija je minimalnih toplinskih gubitaka zbog propuštanja zraka, te izbjegavanja mogućih građevinskih šteta zbog pojave vlage unutar konstrukcije.

k34-Saint-Gobain-00-200.jpgSlika 1: Građevinske štete u krovnoj konstrukciji, zbog loše izvedene parne brane

Vlaga, odnosno voda, je najveći neprijatelj građevinskih konstrukcija. Ona svojom prisutnošću i djelovanjem izaziva velike građevinske štete. Vlaga u sistemu drvenog izoliranog kosog krova pogoršava toplinsko-izolacijska svojstva izolacijskog materijala, krovne daske i grede su trajno mokre pa počinju truliti, a stvaraju se gljivice i plijesan. Stoga štete od vlage u krovnim konstrukcijama (slika 1), nažalost nisu nikakva iznimka.

Najčešća greška koja se dešava kod izgradnje potkrovlja je situacija kada je na krovne daske s gornje strane postavljena krovna bitumenska ljepenka, a kao parna brana iznutra postavljena PE, PVC ili Alu folija. Tada u krovnoj konstrukciji imamo dvije parne brane između kojih je ostala ‘zarobljena’ određena količina vlage, koja ne može izaći van. Ukoliko se prilikom postavljanja unutarnje folije nije vodilo računa o kvalitetnom brtvljenju spojeva folije, imamo dodatan ‘izvor’ vode, jer treba znati da kroz fugu širine 1 mm i dužine 1 m, u konstrukciju dnevno može ući i do 2,5 litre vode.

k34-Saint-Gobain-01-300.jpgSlika 2: “Pametne” parne brane, za razliku od običnih, imaju varijabilnu paropropusnost

Radi učestalih pojava građevinskih šteta (kao na slici 1) u krovnim konstrukcijama,  Isover je razvio tzv. ‘pametnu’ parnu branu. To je folija s varijabilnom odnosno prilagodljivom paropropusnošću (slika 2), a epitet ‘pametna’ je dobila zbog toga jer se ponaša upravo onako kako to zimski, odnosno ljetni režim od nje i zahtjeva. Dakle, zimi je situacija takva da su temperatura i sadržaj vlage unutar prostora viši od istih parametara vanjskog zraka, pa imamo tok temperature i vlage iz prostora prema van.

k34-Saint-Gobain-02-350.jpgSlika 3. Pravilna izvedba krovišta, kada je sa gornje strane postavljena krovna ljepenka

Zimi treba zapriječiti ulazak vodene pare u konstrukciju, tako da se iza unutarnje obloge, a ispred toplinsko-izolacijskog sloja, postavlja parna brana. Ljeti je pak situacija obrnuta i tada su tok temperature i vodene pare suprotni. Tada bi unutarnja folija morala biti paropropusna, tako da vlaga iz konstrukcije može izaći van, u ovom slučaju prema prostoru u kojem boravimo. Slika 3 prikazuje pravilnu izvedbu krovne konstrukcije, kada na krovnim daskama imamo postavljenu krovnu ljepenku. Zbog specifičnog načina ‘ponašanja’, ova folija se koristi u svim situacijama kada se izolacija postavlja s unutarnje, grijane strane prostora koji moramo toplinski izolirati: kod izolacije potkrovlja, kod izolacije vanjskog zida s unutarnje strane, kod izolacije zadnje deke iznutra i slično.

1.inddIsover Vario KM je parna brana na polyamidnoj osnovi, a ponaša se poput ljudske kože: otvara i zatvara svoje pore i propušta ili priječi prolazak vodene pare iz odnosno u konstrukciju. Shema funkcioniranja folije ljeti i zimi se vidi na slici 4.

Da bi folija zimi mogla funkcionirati kao parna brana i zrako-nepropustan sloj, potrebno je izuzetnu pažnju posvetiti izvedbi spojeva i proboja kroz foliju. U tu svrhu su razvijene posebne ljepljive trake i brtvila koja garantiraju izuzetno čvrste, kvalitetne i dugotrajne spojeve.

1.indd

 

SAINT-GOBAIN
građevinski proizvodi Hrvatska d.o.o.
Ivica Dijanić, dipl.ing.