Provjetravanje uz GEALAN CLIMA CONTROL – GECCO


Problem kondenziranja vlage u prostoriji uslijed neprovjetravanja prostorija
Uz napredak tehnologije izrade prozora i vrata koji pružaju izvrsna termo-izolacijska svojstva i koji štede energiju, te zbog svoje 100-postotne zabrtvljenosti i nepropuštanja zraka pojavljuje se novi problem koji može uzrokovati značajne građevinske štete, a i narušava udobnost stanovanja.
Taj problem je kondenziranje viška vlage u prostorijama i ustajali zrak koji može uzrokovati pojavu gljivica i plijesni. Pojavom gljivica i plijesni na zidovima dolazimo do štete na građevinskim objektima koje se mogu popeti do značajnih iznosa.

1.inddKako bi se to spiječilo te kako bi se poboljšala kvaliteta stanovanja i zraka unutar prostorija potrebno je osigurati redovno prozračivanje prostora. Najjednostavniji način je svakodnevno otvaranje prozora ili kratkotrajni propuh uslijed otvaranja više prozora u prostoriji. Međutim, uslijed svakodnevog užurbanog tempa života i sve većeg odsustva iz domova takvo provjetravanje i otvaranje prozora je u nekim kućanstvima neizvedivo.Suočeni s ovim problemima u tvrtci GEALAN su osmislili jedan vrlo učinkovit, a istodobno jednostavan i povoljan način da se osigura kontinuirana izmjena zraka kroz prozore.

Rješenje je u uređaju pod nazivom GECCO (GEALAN CLIMA CONTROL) koji je u biti mala mehanička naprava koja omogućuje redovitu izmjenu zraka u prostoriji na principu propuštanja zraka uslijed razlike u tlakovima između vanjskog i unutrašnjeg prostora. GECCO postoji u više estetskih varijanti i omogućuje automatsko reguliranje ili potpuno zatvranje protoka zraka. Ukoliko dođe do prevelikog propuštanja zraka uslijed jakog vjetra i hladnoće, automatski se zatvara i onemogućuje gubitke toplinske energije

1.inddVrlo učinkovit mehanizam za provjetravanje koji istodobno spriječava gubitke toplinske energije, GECCO:
GECCO 3 – princip ugradnje s unutrašnje strane krila
GECCO 4 – princip ugradnje iznad prozorskog elementa

Vaši novi prozori izrađeni iz GEALAN profila brtve puno bolje od starih drvenih prozora i samim time štede energiju za grijanje ili hlađenje. Tako tijekom dana, ako se prozori i ne otvaraju da bi se izvršilo namjerno provjetravanje može doći do osjećaja ustajalog zraka, a zimi, za hladnih dana se može izlučiti kondenzacijom višak vlage iz zraka i to na najhladnijim mjestima u prostoriji koji su obično na spoju prozora i zida (špaleta ili nadvoja). Kondenzirana vlaga pogoduje razvoju gljivica i plijesni te time izazvanih neugodnih mirisa.

GEALAN ima genijalno rješenje za takve slučajeve. Ugradnojom GECCO letvice za kontrolirano provjetravanje na prozorima moguće je osigurati izmjenu zraka u prostoriji bez gubitaka energije.

GEALAN – jednostavno genijalno. Pouzdano i trajno!

Gealan d.o.o.