Nova izolacija URSA Terra za energetski ekonomičnu gradnju

U zadnje smo vrijeme svjedoci s jedne strane strmog rasta cijena energenata (posebice naftnih derivata), a s druge strane  povećane brige za zaštitu okoliša od prekomjernog ispuštanja stakleničkih plinova (CO2) u ozračje koji su vjerojatno jedan od glavnih čimbenika za klimatske promjene koje nam se događaju. Prema istraživanjima neovisnih Europskih institucija (EURIMA) 40% cjelokupne utrošene energije u EU ide na račun zgrada. Prema istom izvoru, od cjelokupne energije koju utroše stanovnici u EU, za grijanje i hlađenje objekata utroši se čak 53%. Većina energije (više od 70%) dobiva se izgaranjem fosilnih goriva što doprinosi lavovskom udjelu ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu.

1.inddSmjernice EU u vezi implementacije Protokola iz Kyota su smanjenje emisija CO2 u atmosferu za 8% u razdoblju 2008. – 2012. I kako to postići? Na više načina: smanjenom potrošnjom fosilnih goriva, smanjenjem potrošnje energije općenito, korištenjem energije iz obnovljivih izvora i tako dalje. A kako možemo na razini pojedinaca doprinijeti tom usmjerenju? Potrošnju fosilnih goriva i energije općenito možemo smanjiti štednjom energije ili racionalnim korištenjem. Energiju možemo štedjeti tako da koristimo štedljive električne i elektronske uređaje, koristimo uređaje za grijanje i hlađenje s maksimalno  štednom potrošnjom goriva, smanjenom stopom zagrijavanja i hlađenja stambenih prostora tako da se naviknemo na 1-2˚C manje zimi i više ljeti i slično.

1.inddJedan od  povoljnijih i najučinkovitijih načina smanjivanja potrošnje energije je taj da stambene zgrade maksimalno dobro zaštitimo toplinskom izolacijom i na taj način smanjimo potrošnju energije za grijanje i hlađenje. Time što u konstrukciju ugrađujemo toplinsku izolaciju želimo postići da će zimi unutarnji prostori biti topliji od vanjskog zraka i ljeti ugodno hladni za boravak i da pritom utrošimo manje energije za grijanje i hlađenje za razliku od slučaja kada je objekt loše izoliran ili uopće nije izoliran. Stručnjaci URSE, savjetujemo vam kako uz umjerene troškove za investiciju u toplinsku izolaciju možete smanjiti potrošnju energije i pritom dodatno uštedite znatna sredstva  koje biste inače plaćali za gorivo i električnu energiju.

Iako je udio krova kod toplinskih gubitaka zgrade 20-30% ukupnih gubitaka, krov ima vrlo važnu ulogu u kvaliteti stanovanja. Krov zgradu štiti od vanjskih utjecaja poput snijega, kiše, hladnoće i vrućine. Prostor pod krovom je na izravnom udaru hladnoće i topline i bez zadovoljavajuće i kvalitetne toplinske izolacije taj se prostor brzo hladi ili pregrijava što jako utječe na toplinske gubitke. U zadnje vrijeme sve se više prostora u potkrovlju preuređuje u stambene prostore i na taj način dobivamo najjeftinije dodatne stambene prostore. Budući da je kvaliteta stanovanja na prvom mjestu, nužno je da su ti prostori ugodni za stanovanje, što znači da je klima u njima slična kao i u ostalim prostorima u zgradi. Da bismo osigurali ugodne klimatske uvjete u prostorima u potkrovlju, krov i vanjske zidove moramo izolirati što je moguće maksimalno kvalitetno sa dostatnom debljinom toplinske izolacije. S druge strane, dostatnom i kvalitetnom izolacijom krova možete uštedjeti (i uštede upotrijebiti u druge svrhe).

Da bi vam pomogli da što lakše i efikasnije ostvarite uštede u potrošnji energenata za grijanje i hlađenje a time i doprinjeti globalnom smanjnju emisija plina CO2, stručnjaci URSE su razvili novu višenamjensku toplinsku i zvučnu izolaciju iz mineralnih  vlakana pod robnom markom URSA Terra 80P.

URSA Terra 80P izolacija je u pločama, koje su standardnih modularnih dimenzija i mogu se upotrijebiti za izoliranje potkrovlja, montažnih pregradnih zidova, isto tako i za izoliranje vanjskih zidova iznutra. Na raspolaganju je više različitih debljina izolacijskih ploča URSA TERRA 80P.

URSA Uralita