Eco Plus kuća u suradnji s Bosch-om: održivi život uz puni komfor

Šesteročlana kanadska obitelj živi u Eco Plus kući u potpunosti bez fosilnih goriva,  bez nafte i plina. Prvi puta moguće je pratiti eksperiment ovakve vrste, u realnom vremenu on-line, ostvaren serijskom opremom, bez smanjenja komfora. Kuća ostvaruje pozitivnu energetsku bilancu pomoću dizalice topline, kontrolirane ventilacije s rekuperacijom, solarnih toplinskih i fotonaponskih kolektora, i kućanskih uređaja nove generacije. Cjelokupna oprema dolazi iz Boscha.
k33-RobertBosch-00-200.jpgNa internetskoj stranici www.ecoplushome.com moguće je pratiti energetsku bilancu u realnom vremenu, a omogućena je i komunikacija s članovima obitelji.
Može li šesteročlana obitelj u Kanadi, gdje zimske temperature dosežu -35°C, živjeti godinu dana bez fosilnih goriva? Odgovor već daje projekt Eco Plus kuće, u gradu Bathurstu u Kanadi, odnosno jednogodišnji boravak obitelji koja želi dokazati da je to moguće. „Radi se o značajnom eksperimentu, i zaista želimo pokazati da, ako šesteročlana obitelj može živjeti bez fosilnih energenata, može to svatko“, rekao je Bryan koji će sa svojom obitelji boraviti u Eco Plus kući.

Eco Plus kuća izrađena je u suradnji s tvrtkom Bosch, koja je kuću opremila uređajima za zagrijavanje prostora, pripremu tople vode, kontroliranu ventilaciju s rekuperacijom, proizvodnju električne energije i kućanskim uređajima.

k33-RobertBosch-01-300.jpgEco Plus kuća temelji se na Energy Plus kući, dakle kući koja godišnje proizvodi više energije nego što potroši za grijanje, pripremu tople vode i električne potrebe. Stoga predstavlja važan korak prema održivom stanovanju, koje se, s obzirom na ugrožene resurse energije, približava fokusu energetske politike razvijenih zemalja. Energy Plus kuća kao koncept danas nije pitanje tehnike, nego pristupačnosti. Pasivna kuća, koja predstavlja osnovu za Energy Plus kuću, danas je u prosjeku još uvijek 14% skuplja od obične (građene prema njemačkom građevinskom standardu), no, radi se o njemačkom prosjeku na koji znatno utječe gradnja iznad 60° zemljopisne širine, gdje je investicija znatno veća. Na ostalim prostorima investicija je znatno manja, a samim time i isplativost. Odluci o opremanju doma uređajima koji će osigurati minimalnu energetsku ovisnost o distributeru, te potpunu neovisnost o fosilnim energentima, svakako će doprinijeti i nedavno iskustvo nesigurnosti isporuke plina, kao i stalni rast cijena nafte. Razumno i odgovorno razmišljanje mora nadalje obuhvatiti i energetsku i ekološku budućnost dolazećih generacija.

Ovaj eksperiment nije samo poseban po odgovoru na pitanje možemo li živjeti neovisno o fosilnim gorivima bez uskraćivanja komfora i većeg dijela dosadašnjih životnih navika, nego i po novom pristupu njegovoj provedbi. Stalno energetsko mjerenje uz web prikaz rezultata u realnom vremenu i mogućnost interakcije po prvi puta zatvaraju razmak između teorije i prakse. Eksperiment se izdvaja i potpuno serijskom opremom koju budući korisnici mogu vidjeti u realnoj primjeni, uz iskustva iz prve ruke.

Cjelokupnu energetsku opskrbu osigurala je Bosch toplinska tehnika dizalicom topline, solarnim toplinskim sustavom za grijanje prostora i sanitarne vode, te fotonaponskim sustavom. Kuća je opremljena sustavom kontrolirane ventilacije s rekuperacijom (preuzimanjem otpadne topline), te inteligentnim i štedljivim kućanskim uređajima koji odgovaraju ekološkim i energetskim standardima u skladu s cijelim projektom. Primjena ovakve kombinacije je nova, a u odnosu na energetsku mrežu predstavlja nulti trošak.

Fotonaponski sustav količinski proizvodi dovoljno električne energije za opskrbu dizalice topline i komforan život u kući, a ostvaruje i višak struje koji se predaje mreži, odnosno prodaje distributeru. S obzirom na količinske oscilacije potrošnje, električna opskrba uređaja mora se oslanjati na mrežnu isporuku, ali je konačna bilanca proizvodnje i potrošnje za ovu kuću pozitivna. U planu je stoga čak i korištenje električnog automobila.

Zagrijavanje prostora i tople vode ostvaruje se dizalicom topline i toplinskim solarnim sustavom.
Emisija CO2 iz Eco Plus kuće gotovo da ne postoji. Usporedbe radi, uobičajena kuća proizvodi u prosjeku 8 tona CO2 godišnje!

Eksperiment je posebno zanimljiv i zbog činjenice da je oprema potpuno serijska, što znači da potencijalni kupci imaju izravan uvid u rad i učinkovitost svih uređaja koji su ujedno i na tržištu. Također, prvi puta radi se o aktivnom eksperimentu ovakve vrste, uz stalno mjerenje i prikaz rezultata u realnom vremenu, ali i interaktivnom, s obzirom da je omogućen direktan kontakt sa stanarima. Ovaj projekt spaja teoriju i praksu, uz omogućen globalni web pristup ne samo rezultatima mjerenja, nego i iskustvima iz prve ruke.

„Pokazujemo da je potpuna ovisnost o regenerativnim izvorima energije moguća bez promjene životnog stila ili smanjenja komfora, uz prihvatljivu investiciju. Ovaj pristup pomoći će okončanju naše ovisnosti o fosilnim energentima i stalnom rastu njihovih cijena“, rekao je Mario Gross, voditelj projekta u Bosch toplinskoj tehnici.

Koncept i činjenice

Kuća:
Eco Plus kuća je tvornički proizvedena u suradnji s tvrtkom Bosch. Zadovoljava NRCan (National Resources Canada) standard R 2000, uz 32W/m2. Kompaktnu strukturu čine zidovi R28, izolirani betonski temelji R22, krov R42, prozori s tri staklene stijene s LowE prevlakom i argonom i zasjenjivanje južnih prozora po potrebi.

Aktivni sustav:
Ventilacija s rekuperacijom topline – kolektor u zemlji 50m, kontrolirana izmjena zraka 160m3/h
Solarni toplinski sustav za grijanje tople vode i podršku grijanju prostora – 4 pločasta kolektora, 8,35m2, nagib 36°, orijentacija jug, spremnik tople vode 500l
Fotonaponski solarni sustav – 52 monokristalna modula, aktivna površina 85,58m2, instalirana snaga 11,98kWp, unos u mrežu 14,164kWh/a
Dizalica topline iz zemlje za grijanje i hlađenje – sustav zemlja/zrak, 1. stupanj COP=4.8, 2. stupanj COP=4.1
Kućanski uređaji – visokoučinkoviti rad, smanjena potrošnja vode, zadovoljavaju standard Energy Star
Sustav nadzora i mjerenja – kontinuirano mjerenje i bilježenje podataka, web prikaz

Robert Bosch d.o.o.