Poliflor extra

Ličenje unutarnjih zidova je jedan od najlakših i najisplativijih «uradi sam» zadataka kojim možete potpuno transformirati vaš unutarnji prostor, dajući mu na taj način osobni pečat. Ukoliko se odvažite za ovaj zadatak, otkriti ćete kako je jednostavno koristiti kist i valjak, a vaša prostorija zasjat će novim sjajem. Pri odabiru vrste unutarnje boje kojom ćete ličiti, najvažniji čimbenici su: namjena prostora, dubina tonova koje želimo postići, vrsta podloge, te specifični problemi koji su vezani za mikroklimu u prostoriji.Poliflor extra je visokopokrivna boja namijenjena za zaštitu i dekoraciju unutarnjih zidnih površina stambenih i javnih prostora. Odlično pokriva podloge s izraženom neujednačenošću i vidljivim prijelazima, kao što su gips-kartonske ploče i sl.. Odlikuje se visokom pokrivnošću, neutralnim tonom boje, otporna je na suho trljanje i paropropusna.

Mogućnost nijansiranja: Moguće je dobiti pastelne tonove nijansiranjem na prodajnim mjestima po CHROMOMIX ton karti ili dodatkom POLIFLOR TINT koloranata.
Utrošak/izdašnost: 0,17 – 0,20 l / m2 (5  – 6 m2 / l), u dva sloja
Pakovanje: 5, 10 i 15 l

SAVJETI ZA LIČENJE ČETKOM I VALJKOM

– Prilikom ličenja kistom, nikad ne uroniti više od 1/3 duljine dlaka u boju. Inače će kist poslije rada biti gotovo nemoguće temeljito oprati.
– Prije početka ličenja, potrebno je navlažiti kist i valjak. Višak vlage potrebno je ukloniti trljanjem na kartonu ili sličnoj podlozi.
– Profesionalni ličioci preporučuju da prvi potez valjkom bude prema gore. Ukoliko započnemo valjanjem prema dolje, boja će se nakupljati ispod valjka i curiti niz zid. Također je potrebno paziti da valjak ne trljamo na zid prebrzo, inače će centrifugalne sile pojačati špricanje boje.
– Ukoliko napravite pauzu do sljedećeg dana, zamotajte četke i valjke u plastični omot i stavite ih u hladnjak. Dobro zatvorite doze s bojom i očistite plitice.

SAVJETI ZA ODABIR NIJANSE

Kako izbjeći problem „kvadratića“
Najčešće je uzorak nijanse iz ton karte premalen i teško je zamisliti istu na većoj površini. Raspitajte se da li na tom prodajnom mjestu imaju program „Design studio“ koji je namijenjen upravo kako bi pomogao vizualizaciji (smještanju) odabrane nijanse ili kombinacije više nijansi u prostor.

Uzmite u obzir veličinu prostorije
Mala prostorija će izgledati još manjom ako se oliči u tamnom tonu. Dakle, za male prostorije odaberite svijetlije tonove i stvoriti ćete iluziju većeg prostora. Nadalje, boja stropova je također važna. Odabirom bijele boje stvoriti ćemo iluziju visine, a bojenjem stropova u istoj svijetloj nijansi zidova ili za nijansu svijetlije, proširit ćemo prostor. Boja ima snagu da kompletno transformira prostor. Dakle, ukoliko se ne radi o velikoj prostoriji, odaberite čiste, svijetle tonove koji će stvoriti osjećaj otvorenosti i prozračnosti.

Namjena prostorije i ugođaj koji želimo postići
Kod spavaćih soba poželjno je odabrati boje koje će stvoriti smirujuće ozračje.  Najčešće su to zeleni, plavi, ljubičasti i neutralni „krem“ tonovi, ali opcije su gotovo neograničene. Sličan princip vrijedi i za druge prostorije. Naravno, značajnu ulogu imaju i individualne sklonosti, odnosno asocijacije koje kod nas izazivaju pojedine nijanse. Boje se dijele na tople i hladne. Crvena, žuta i narančasta smatraju se toplim bojama, dok se plava, zelena i ljubičasta smatraju hladnim bojama. Često upravo ova podjela pomaže da odaberemo pravi ton za raspoloženje koje želimo postići.

„Oživite“ prostor detaljima u intenzivnim bojama
Tamni i živi tonovi mogu se koristiti u manjim prostorijama, ali ne na zidovima. Odaberite tamnije boje za pod i detalje u jačim tonovima, poput jastuka, zavjesa i ukrasnih predmeta. Na taj način dodat ćete više boje, a da pri tome vizualno ne „zatvorite“ prostor.

Prva pomoć kod pretamnih zidova
Pogriješili ste i oličili prostoriju u nijansu koja na većoj površini izgleda pretamna, odnosno tamnija nego što ste zamislili. Ne morate kompletno iznova ličiti zid. Tehnika bojanja spužvom ili krpom, gdje preko neželjene tamne boje nanosimo svijetle otiske u istom tonu stvoriti će interesantan efekt i ublažiti jačinu tamne podloge. Također je korisno imati bijelu boju pri ruci. Samo pazite da se radi o istoj kvaliteti boje. Naime, nijansu koja je pretamna možemo posvijetliti dodatkom bijele boje i nanijeti u drugom sloju preko tamnije podloge.

Pustite boju da se osuši
Mokri premaz boje najčešće izgleda drugačije – obično tamnije nego suhi. Nemojte paničariti! Pričekajte da se boja osuši, pa onda odlučite što dalje.

Budite strpljivi
Nemojte se odlučiti za boju zidova prije nego što imate cjelokupnu viziju uređenja prostora. Izbor nijansi u bojama za zidove je puno veći nego što je to slučaj kod drugih materijala. Dakle, lakše ga je prilagoditi cjelokupnoj shemi.

Chromos boje i lakovi d.d.