BACHL – iskustvo u planiranju i izgradnji pasivnih kuća

To su teme koje u zadnje vrijeme vrlo često susrećemo u različitim medijima: TV, novine, radio, stručni časopisi, prisutne su u svakodnevnom životu, održavaju se sjednice Vlade na tu temu, stručni skupovi, simpoziji za arhitekte i građevinare. Što to zapravo znači? Tko može dati odgovore na ta pitanja? Gdje potražiti rješenja?
Na ta sva pitanja odgovore može dati tvrtka KARL BACHL GmbH & CO KG, koja već niz godina projektira, gradi i obnavlja pasivne i niskoenergetske kuće na zahtjevnim tržištima Njemačke i Austrije. Kako je u tim državama standardna gradnja gotovo na nivou niskoenergetskih zahtjeva, tako je i tvrtka KARL BACHL godinama stjecala iskustvo u tom segmentu, pronalazeći rješenja za određene probleme, kao i razvijanje odgovarajućih proizvoda, prije svega toplinske izolacije, kao jednostavnije i kvalitetnije rješenje određenih zahtjeva.410_a.inddObiteljska tvrtka KARL BACHL GmbH & CO KG je građevinska tvrtka s gotovo 1400 zaposlenika. Sjedište je u mjestu Röhrnbach, u blizini grada Passau,  te sa svojom djelatnošću pokriva sve segmente građevinske branše: visoko i niskogradnju, proizvodnju građevinskih materijala, proizvodnju prozora, vrata, gradi objekte po sistemu „ključ u ruke“ pri čemu proizvodi gotovo sve materijale koji se ugrađuju u te objekte.

U sklopu toga važan segment je i proizvodnja termoizolacijskih materijala koja je organizirana na četiri lokacije u tri države. U Njemačkoj na dvije lokacije nalazi se proizvodnja EPS, XPS, PIR i Perlita, u Češkoj je tvornica EPS, dok je u Mađarskoj tvornica EPS i PIR.

Sa svojim tvornicama i trgovačkim predstavništvima prisutna je na području srednje Europe: Njemačka, Austrija, Italija, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, a ove godine otvorila je predstavništvo u Hrvatskoj, u Zagrebu, koje je zaduženo za tržište Slovenije, Hrvatske, BIH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Zadržimo se na proizvodima s kojima je tvrtka prisutna na hrvatskom tržištu, a to su izolacijski materijali, što je ujedno i vrlo važan segment kod gradnje gore navedenih objekata.

410_a.inddEPS – ekspandirani polistiren, popularnije stiropor, klasičan je i nadasve poznat izolacijski materijal sa širokom primjenom. U sklopu toga željeli bi spomenuti relativno nove proizvode, prije svega NEOPOR 032– tzv. grafitni “sivi“ stiropor, koji ima bolja svojstva od standardnog „bijelog“ stiropora, što se očituje u koef. toplinske provodljivosti koji iznosi λ = 0,032 W/mK, što je 20% bolje od standardnog EPS. Primjena tog proizvoda je svekolika, prije svega u fasadnim sustavima, jer da se dobije isti efekt izolacije, potrebna debljima izolacije je manja, odnosno za istu debljinu topl. izolacije dobiju se 20% bolja izolacijska svojstva. Tu je još niz proizvoda koji su razvijeni prema zahtjevima tržišta, za što bolju iskoristivost i jednostavnost upotrebe.

BACHL XPS – ekstrudirani polistiren, proizvod za ekstremnije zahtjeve, kao što je izolacija ispod temelje ploče, izolacija temelja, izolacija industrijskih podova, garaža, „cokla“ fasade i sl. gdje se zahtjeva veća tlačna čvrstoća, veća izdržljivost, prisutnost vlage. Upravo zbog tih razloga tvrtka BACHL napravila je novu tvornicu XPS-a u Njemačkoj, kako bi na tržištu mogla ponuditi cjelokupnu paletu termoizolacijskih proizvoda. Moramo spomenuti i proizvode koje tvrtka BACHL u tom segmentu proizvodi, a to su: XPS 200, XPS 300, XPS 500 i XPS 700.

Prema savjetima naših stručnjaka – kod postavljanja izolacije ispod temeljne ploče u cilju izbjegavanja toplinskih mostova posebnu pažnju treba obratiti na termoizoliranje stopa.

BACHL PIR – poliizacijanuratna tvrda pjena, relativno novi termoizolacijski proizvod na hrvatskom tržištu. Po svojim karakteristikama, jedan ako ne i najbolji izolacijski materijal. Osnovne karakteristika PIR materijala su sljedeće:

– jedan od najboljih izolacijskih materijala λ = 0,024 W/mK
– visoka mehanička čvrstoća
– otporan na vremenske prilike, dugo zadržava prvotni oblik – 50 god.
– težina od svega ca. 34 kg/m3
– 95 %-tna struktura zatvornenih ćelija
– minimalna upojnost vlage : 1,3 vol% u 28 dana uronjeno u vodu
– otporan na kiselinu i lužinu, gljivice, truljenje i plijesan
– bez FCKW
– biološko i fiziološki siguran, neutralan

410_a.inddIako se koristi u svim područjima građenja; izolacija podova, stropova, zidova iznutra, fasada, najbolje prednosti ima kod izolacije kosih krovova na rogovima s gornje strane i to pod nazivom zaštićene robne marke BACHL tecta-PUR.

Izolacija kosog krova na rogovima s gornje strane nije novost, ali do sada se to koristilo samo kao dodatna izolacija jer se izolacija postavljala između rogova.

Zašto je to spomenuto? Kod energetski učinkovite gradnje potrebno je potpuno neutralizirati toplinske mostove, odnosno smanjiti gubitke energije što je više moguće, svesti ih na nulu.
Upravo zbog tih razloga – konstrukcija kosog krova bez toplinskih mostova – najprikladniji materijal odnosno najjednostavnija izvedba je pomoću BACHL tecta-PUR.  Primjer: postavljanje izolacije na rogove bez toplinskih mostova.

Osnovno pravilo kod projektiranja i građenja pasivnih i niskoenergetskih objekata – potpuno „oblačenje“ objekta u toplinsku izolaciju sa svih strana – ispod temeljne ploče, izolacija temelja s vanjske strane, fasadna izolacija, izolacija krova  i spajanje  tih izolacija eliminacijom toplinskih mostova.

Tvrtka KARL BACHL GmbH & CO KG uz projektiranje i rješavanje tih detalja te širokim proizvodnim programom toplinske izolacija idelan je partner za investitore, arhitekte, građevinare, gdje mogu dobiti stručan savjet i odgovor na sva pitanja. Prijedlog rješenja nije vezan samo uz jednu vrstu izolacijskog materijala, već se nastoji napraviti optimalno rješenje za investitora, projektanta i izvođača radova.

Pasivna kuća !!!
Niskoenergetska kuća!!!
Ušteda energije !!!
Energetski učinkovita gradnja !!!

Ovi pojmovi u tvrtki KARL BACHL nisu nepoznati, nisu vizija, već ostvarena realnost.

 

Karl Bachl d.o.o.