Završni zaštitno-dekorativni premazi za zaštitu i sanaciju pročelja s mikropukotinama

Vrlo često  se susrećemo s upitom kako sanirati, zaštititi i dekorirati vanjske žbukane površine na kojima imamo vidljiva oštećenja u obliku fine paukove mreže – mikropukotine. Pukotine na pročelju omogućuju ulazak oborinskih voda i prljavštine u podlogu, uslijed čega  dolazi do brzog propadanja podloge.
Nakon pažljive pripreme podloge koja uključuje uklanjanje labavih dijelova i obnovu žbuke na klasičan način te impregniranje podloge, potrebno je nanijeti završni nalič koji će „premostiti“ postojeće mikropukotine te spriječiti njihovo ponovno nastajanje.

k30-chromos2-00-200.gifFASADEX AQUA ELASTIK
«Elastično» rješenje za trajnu zaštitu i dekoraciju pročelja

FASADEX AQUA ELASTIK je elastomerni fasadni premaz proizveden na osnovi najnovije generacije akrilatnog veziva s dvostrukim sistemom umrežavanja, koji objedinjuje jedinstvena fizikalno-kemijska svojstva sa standardnom kvalitetom premaza na osnovi «čistih» akrilatnih veziva:

 • visoka elastičnost, čak i na niskim temperaturama. Zahvaljujući svojoj debljini i elastičnosti, ovaj premaz ima svojstvo da se «rasteže» i «skuplja» preko novonastalih pukotina koje nastaju uslijed širenja i skupljanja građevinske podloge izazvanih dnevnim temperaturnim promjenama. Premaz zadržava fleksibilnost čak i na niskim temperaturama
 • niska sklonost prljanju (UV-umrežavanje)
 • odlična zaštita od prodora vode
 • mogućnost nanošenja u debelom sloju (0,5- 1,0 mm) koji pojačava zaštitnu funkciju premaza, ali i efikasno pokriva nejednolikosti i neravnine na podlozi
 • visoka paropropusnost
 • odlična retencija boje (naročito u dubokim tonovima)
 • otpornost na utjecaj alkalija iz podloge (na svježim mineralnim podlogama)
 • spriječava ili smanjuje «iscvjetavanje» soli, koje kristaliziraju na površini premaza, stvarajući bijele mrlje na fasadi
 • spriječava prodor CO2 u podlogu (kemijsku eroziju betona)

Zahvaljujući ovim superiornim svojstvima FASADEX AQUA ELASTIK predstavlja idealno rješenje, u velikom broju mogućih primjena: stare podloge s mikropukotinama; novogradnje na kojima uslijed promjena temperature, vlage, vibracija i sl., mogu nastati nove pukotine; za fasade izložene ekstremnim vremenskim uvjetima: velike temperaturne oscilacije, udarna kiša i općenito učestale oborine; za sustave toplinske izolacije te pročelja sa spojevima različitih materijala (mineralne podloge-drvo, mineralne podloge-umjetne podloge i sl.). Visoka elastičnost premaza kompenzira razlike u temperaturnim koeficijentima istezanja materijala.

FASADEX AQUA S VLAKNIMA

Premoštava i armira mikropukotine

FASADEX AQUA S VLAKNIMA je disperzijska fasadna boja s dodatkom vlakana za sanaciju grubih i finih žbuka na kojima je došlo do pojave mikropukotina te egalizaciju (ujednačavnje) i obnavljanje svih vrsta tankoslojnih završnih žbuka.

Zahvaljujući specijalnoj strukturi mineralnih zrna i konzistenciji prilagođen je premoštavanju finih pukotina, tako da je naročito pogodan za sanaciju starih podloga s finim pukotinama u obliku paukove mreže, a odlikuju ga i sljedeća svojstva:

 • vodoodbojan je i paropropusan
 • otporan je na štetne vremenske uvjete
 • otporan je na utjecaj alkalija iz podloge
 • sadrži fungicidno i algicidno zaštitno sredstvo

Podloge pogodne za nanošenje FASADEXA AQUA S VLAKNIMA su potpuno protvrdnute vapneno-cementne žbuke, stari naliči disperzijskih boja i sve vrste završnih dekorativnih žbuka.

Chromos boje i lakovi d.d.
dipl.ing. Lidija Balta
voditelj grupe proizvoda