Prozori hrvatske tvrtke Troha-dil po kvaliteti u samom svjetskom vrhu

Jedini hrvatski proizvođač prozora za pasivne zgrade. Dokazano certifikatom Passivhaus Instituta.

Vodeći hrvatski proizvođač prozora i vrata Troha-Dil i u kriznim vremenima ne posustaje. Upravo ovih dana je dobivena uporabna dozvola za novu suvremenu tvornicu u kojoj će se proizvoditi prozori od drvo-aluminija s dodatnim termičkim izolacijama, namjenjenim  gradnji pasivnih zgrada.
Ukupna površina nove tvornice je 5500 m2 hala te 10.000 m2 manipulativnih površina, a locirana je u industriskoj zoni općine Severin pokraj Bjelovara. Uz postojeću tvornicu u Bjelovaru Troha-Dil ima 10700 m2 proizvodnih pogona i 15000 m2 manipulativnih površina na ukupno 65000 m2 industrijskog zemljišta. Posebnost ovog projekta je u novim proizvodima, drvo-aluminijskim prozorima razvijenim u Troha-Dilu, za koje su podnesene dvije patentne prijave europskom patentnom zavodu.

Provedena ispitivanja u Passivhaus Institutu pokazuju da su ovi prozori u samom svjetskom vrhu. Naime postoji samo pet proizvođača u svijetu koji imaju prozor s termičkom vrijednosču okvira od Uf=0.7 W/m2K.  Proizvodi Troha-Dila su oduševili  mnoge poznavaoce europskih kretanja u suvremenom građevinarstvu prilikom predstavljanja na ovogodišnjem sajmu prozora u njemačkom Nürnbergu.

k30-trohaDil-02-400.gifBitna je činjenica da su novi proizvodi razvijeni u Troha-Dilu te da su plod domaće pameti. Projektirani su po svim važećim europskim normama i prema strogim kriterijima Passivhaus Instituta. Sadašnji trendovi u proizvodnji ovakvih prozora išli su uglavnom prema poboljšanju izolacijskih svojstava prozora kroz poboljšanje stakala. Međutim u Troha-Dilu su uz to veliku pažnju posvetili dodatnoj stabilnosti i izolaciji prozorskog okvira i krila, postignutoj s inovativnim spojnicama drveta i aluminija, kao i dizajnu cijelog proizvoda.

Ekološki prihvatljivi prozori trend su u Europi, a hrvatska tvrtka Troha-Dil je jedna od malobrojnih tvrtki u svijetu koja ih proizvodi po vlastitom patentu.

U strukturi cijena gradnje pasivnih kuća u odnosu na klasične kuće dodatne troškove stvaraju nešto skuplja izolacija i prozori. Dokazano je da se veći troškovi gradnje pasivne kuće višestruko isplate uštedom energije u periodu njenog korištenja. Dodamo li tome ugodu stanovanja u takvim građevinama i  očuvanje okoliša, svi su aduti na strani pasivne kuće.

Obzirom na to da imamo hrvatski proizvod u ovom sektoru, koji je cijenom prihvatljiviji, za očekivati je da će gradnja pasivnih i niskoenergetskih kuća u Hrvatskoj s Troha-Dil prozorima dobiti  jedan značajni poticaj.

Troha-dil d.o.o.