DIN Novoselec prelazi na novo europsko klasiranje

Drvna industrija Novoselec uvijek je klasiranje svog parketa prilagođavala zahtjevima kupaca. Propisane norme JUS, HRN te DIN činile su bazu klasiranja koju su nadopunjavali zahtjevi s tržišta. Najnovija hrvatska norma za masivni parket HRN EN 13226 iz 2010. zapravo je inačica europske norme EN 13226, a u Novoselcu će se početi primjenjivati u lipnju 2010.

Tradicionalno pioniri u klasiranju
DIN je od početaka svojeg postojanja 1929. godine bio usmjeren na kupca. Kao najveći proizvođač i najveći izvoznik vrlo popularnog lamel parketa, DIN je bio pionir razvoja klasa parketa. Iako je službeno koristio norme JUS-a, zbog velikog izvoza morao je klasiranje prilagoditi zahtjevu kupca pa je u to vrijeme za lamel parket razvijeno čak 14 klasa lamel parketa! Kada se i masivni parket počeo snažnije probijati na zapadnoeuropskom tržištu, u DIN-u je napušteno normiranje prema JUS-u te se proizvodnja počela bazirati na europskom standardu DIN 280. Ta je norma uključivala 3 osnovna razreda – E (ekstra), N (natur) i R (rustik) te tzv. slobodnu klasu DE (de-klase). Međutim, potreba da se kupcima ponudi više kvalitativnih razreda ponukala je na stvaranje 3 dodatne klase NII (natur II), G (gestreift), RM (rustik s mušicom). Ubrzo su ovaj model klasiranja preuzeli i drugi domaći proizvođači parketa koji su htjeli konkurirati na inozemnom tržištu.

k30-DIN-01-300.gifNove „geometrijske“ klase

Na tržištu Zapadne Europe nastala je potreba za  liberalizacijom klasiranja masivnog parketa. Ti su zahtjevi rezultirali stvaranjem nove europske norme EN 13226. Baza norme su 3 klase označene geometrijskim oblicima – krug ○, trokut ∆ te kvadrat □ te slobodna DE klasa. Kriteriji klasiranja odnose se na prisutnost i količinu: zdrave bjeljike, zdravih i nezdravih kvrga, pukotina, urasle ili srasle kore, pukotina od munja, usukanosti žice, varijacije tj. razlike u boji, sržnih trakova te biološko propadanje (promjene u drvu). Sukladno tim kriterijima te prirodnom napadu postojeće klase razvrstat će se u ova 3 razreda. Prema europskim iskustvima, ovakav način klasiranja masivnog parketa jednostavniji je i jasniji kako za proizvođače, tako i za kupce parketa.

Valja napomenuti da se ovom novinom u proizvodnji DIN želi prilagoditi europskoj standardizaciji te potrebama kupaca sa zapadnoeuropskog tržišta. Iako je nova metodologija rada već u primjeni, postojat će prijelazno razdoblje kako bi se postojeći i budući kupci upoznali sa značajkama novog klasiranja. Međutim, pokažu li kupci interes za dodatnim kvalitativnim razredima, fleksibilan i iskusan tim u DIN-u ponovno će osmisliti optimalnu i na kupca usmjerenu metodu klasiranja parketa.

DRVNA INDUSTRIJA NOVOSELEC d.o.o.