CHROMODEN S 130 ljepilo za parket i drvene podne obloge

Univerzalno otapalno ljepilo na osnovi umjetnih smola pogodno je, zbog svojih dobrih karakteristika lijepljenja, za lijepljenje klasičnog, lamel, mozaik, višeslojnog gotovog i egzotik parketa na upijajuće podloge (betonske, cementne, anhidritne), mase za izravnavanje, lijevani asfalt OSB ploče i ploče od iverice.

  • 310_B.inddPosebno je pogodan za sve vrste parketa osjetljivog na vlagu.
  • Ljepilo je spremno za uporabu, ne sadrži vodu i omogućuje brzo stezanje sljepljenog spoja.
  • Visoka početna i konačna snaga lijepljenja, kao i dobro početno prianjanje

Priprema podloge

Podloga mora biti ravna, fino obrađena, suha,  čvrsta i bez pukotina, dobro očišćena od prašine, masnoća i ostalih nečistoća. Ako je podloga neravna, ravnanje  preporučamo izvršiti sa Chromoden  samonivelirajućim masama. Nakon što se masa osuši nanesite ljepilo. Zbog bolje prionjivosti i reducirane potrošnje ljepila, jako upojne betonske i cementne podloge, kao i anhidritne podloge preporučamo impregnirati. Za impregniranje koristite razrijeđeno ljepilo (2 dijela ljepila na jedan dio Chromoden R 14), pričekajte da je na opip suho i zatim nanesite ljepilo. Na lijevani asfalt ljepite direktno.

Primjena

Ako su ljepilo ili parket bili izloženi nižim temperaturama preporučamo temperiranje najmanje 24 sata u prostoru u kojem se ugrađuju. Prije uporabe Chromoden S 130 je potrebno dobro promiješati. Ljepilo se nanosi grubo nazubljenom lopaticom B3 ili B5 i to  samo na površinu koja se može obložiti parketom u roku od 10-15 min. Zatim se parketi laganim guranjem polože u sloj ljepila i čvrsto zalijepe tako da čitavom poleđinom nalegnu na ljepilo. Između zida i položenog parketa ostavite cca 1-2 cm prostora koristeći klinove. Klinove uklonite po završetku radova. Otvoreno vrijeme i vrijeme prikladno za rad  ovise o relativnoj vlazi i temperaturi u prostoriji, kao i o temperaturi ljepila, parketa i podloge. Ta su vremena kraća pri visokim temperaturama i niskoj vlazi, odnosno duža pri niskim temperaturama i velikoj vlazi. Kod upijajućih podloga lijepljena površina može se opteretiti nakon 24 sata, a kod ploča vlaknatica nakon 48 sati. Postavljeni parket može se brusiti najranije nakon 72 sata, kada i slijepljeni spoj postiže  konačnu tvrdoću. Nije preporučljiva primjena pri temperaturi ispod + 10°C , pri direktnoj sunčevoj svjetlosti ili propuhu.

Potrošnja

0,8-1,2 kg/m2 – ovisno o vrsti parketa, glatkoći i upojnosti podloge i nazubljenja lopatice.

Greške koje se mogu javiti  u primjeni Chromoden S 130 ljepila za parket su predebeli nanos ljepila ili prebrzo lakiranje parketa  nakon lijepljenja. U oba slučaja usporava se isparavanje otapala u okolinu što produžuje vrijeme otvrdnjavanja ljepila, odnosno vrijeme za koje slijepljeni sloj postiže konačnu čvrstoću lijepljenja.

Chromos boje i lakovi d.o.o.
Tatjana Galić
voditelj grupe proizvoda