ALUKÖNIGSTAHL – Prvi certifikat pasivne kuće u svijetu za aluminijske i čelične fasade

Iz ponude ALUKÖNIGSTAHLA-a izdvojena su ukupno tri tipa energetski optimiranih aluminijskih i čeličnih Schüco i Jansen fasadnih konstrukcija koje su u internacionalnoj konkurenciji dobile prvi certifikat za pasivnu kuću od strane Instituta za pasivne kuće Dr. Wolfgang Feist (PHI) iz Darmstadt-a.   

Beč, listopada 2009. – Certificiranje PHI dokazuje kompentenciju ALUKÖNIGSTAHL-a kao vodećeg specijalista za energetski učinkovite omotače zgrada. Pored Schüco sustava aluminijskih kontinuiranih fasada FW50+.SI i FW60+.SI u njihovom društvu našla se i JANSEN čelična strukturalna VISS HI fasada koja je dobila certifikat pasivne kuće. Time su Schüco i Jansen jedini aktualni certificirani ponuđači u ovom segmentu.

Dodatna vrijednost: certifikat pasivne kuće         
Ovim certifikatom pasivne kuće potvrđuje se usklađenost fasadne konstrukcije s novim odredbama štednje energije ENEV 2009 kao i OIB smjernicama koje propisuju građevinskotehničke standardne zahtjeve eficijentne potrošnje energije za stanove, urede, a dijelom i za pogonske građevine. „Nekretnine certificirane certifikatom pasivne kuće odlikuje prije svega na minimum svedena potreba za energijom zbog minimiranih troškova grijanja i tople vode, a odlikuje ju i poboljšana prostorna ugodnost“ – objašnjava Ewald Müller, rukovodilac firme ALUKÖNIGSTAHL. „Za same nekretnine to znači osiguranje prikladnosti za najam odnosno povećanje prodajne cijene, a prema tome i dobiti“ – tako Müller objašnjava prednosti dobivenih certifikatom pasivne kuće.

PHI certificirana Schüco aluminijska kontinuirana konstrukcija
Novorazvijene SI varijante (Super Insulation) Schüco aluminijskih kontinuiranih konstrukcija FW50+ i FW60+ odlikuju sistemski detalji usmjereni prema budućnosti: novi izolacijski koncept i prema unutrašnjosti usmjerene reflekcijske površine pritisnih profila reduciraju gubitak energije na minimum i pridonose odličnoj Uf vrijednosti od 0,78 W/(m2K). PHI (Passivhaus Institut) potvrdio je odličnu izolativnu vrijednost prema standardu pasivne kuće u pogledu pridržavanja referentnih vrijednosti termičke ugodnosti od Ucw ≤ 0,80 W/(m2K).

Ova vrijednost je izračunata i certificirana od strane PHI-a prema najnovijim kriterijima certificiranja fasadnih sistema pod uvjetom primjene trostrukog izolacijskog ostakljenja (Ug = 0,70 W/(m2K). Time su Schüco i AluKönigStahl osigurali jedan korak prednosti na tržištu ispred konkurencije pa mogu rješenja od sutra nuditi već danas.

Standard pasivne kuće za Jansen VISS-HI čelične fasade

Nove Jansen VISS-HI izolacijske jezgre od pjene značajno pridonose poboljšanju ionako već odličnih vrijednosti toplinske izolacije uobičajenih Jansen VISS fasada. Krajnje Uf vrijednosti od 0,74 W/(m2K) koje su time postignute (utjecaj vijka uzet u obzir) također odgovoraju standardu pasivne kuće. Izolacijske jezgre VISS-HI se mogu upotrebljavati u sistemima VISS TVS (vertikalno), VISS TV, VISS Basic TVS (vertikalno) kao i u VISS Basic TV s elementima ispune dimenzije od 28 do 70 mm te pošto imaju indentičnu izolacijsku jezgru odgovaraju fasadama širine profila od 50 kao i od 60 mm.
Ne samo kod novogradnje nego i kod renoviranja, zbog izuzetno ekonomične montaže VISS-HI izolacijskih jezgri dane su nove interesantne perspektive ovog sustava. Postojeće se, već izvedene, VISS fasade mogu financijski povoljno i brzo dodatno opremiti te se time sama zgrada može naknadno energetski i tehnički optimirati.

ALUKÖNIGSTAHL

ALUKÖNIGSTAHL je u Austriji kao i u istočnoj i jugoistočnoj Europi vodeći specijalist za inteligentne omotače zgrada kao i kontakt-partner za sve sudionike u građevinskom projektu i donositelje odluka. Koncern trenutno raspolaže podružnicama u Austriji i u 13 daljnjih zemalja. Već više od 50 godina postoji alijansa s internacionalno vodećim sistemskim proizvođačem SCHÜCO – vodećim na svjetskom tržištu aluminijskih sistema i ekspertom za solarne sisteme te tvrtkom JANSEN – specijalistom za sisteme od čeličnih profila.

Među značajne hrvatske primjere i referentne projekte ubrajamao sportske dvorane izgrađene povodom Svjetskog rukometnog prvenstva i to u Varaždinu i Osjeku te dvorane Žatika u Poreču i Spaladium Arena u Splitu, zatim građevine u Zagrebu od kojih izdvajamo Avenue Mall, tornjeve Euro Tower, Hoto Tower, Almerija Tower, zgradu Eurocentar, Spaz (Fingo), Grand Centar, Croatia Osiguranje, BAKS. Isto tako Hotel Marjan u splitu, Hypo Centri u Zadru i Vinkovcima, Rekonstrukcije Hotela Excelsior i Valamar Resort (Plakir), Babin Kuk u Dubrovniku, SPA Novi Vinodolski, Trgovački centar u Zadru, Muzej krapinskih neandertalaca, Groblje Drenova u Rijeci, Eurodom Osijek te Pozdrav Suncu u Zadru, najznačajnijoj solarnoj spomeničkoj instalaciji sa fotonaponskim uređajima ugrađenim zajedno sa LED rasvjetom unutar podnih staklenih ploča.

Od austrijskih projekata izdvajamao Velesajamski centar u Beču, Gospodarsko-istraživalački Institut, Uniqa Tower, Saturn Tower, Tech Gate Tower, Floridotower, Office Campus Gasometer, Euro Plaza, potkrovlje hotela Sacher kao i zračna luka Graz, zgrada osiguranja u St. Pölten-u, Bergisel Schanze u Innsbruck-u i zgrada Energie AG u Linz-u. Daljnje informacije možete naći na web stranici: http://www.alukoenigstahl.com

AluKönigStahl d.o.o.