Kako odabrati pravu nijansu-Poliflor –linija premaza za unutarnje zidove

Poliflor –linija premaza za unutarnje zidove

Mukotrpan posao nijansiranja unutarnjih boja u domaćoj radinosti danas je zaboravljen. Naime, ovakvo nijansiranje često je rezultiralo neželjenim kompromisima, odnosno nijansama koje nisu potpuno u skladu s našim očekivanjima. CHROMOMIX SUSTAV NIJANSIRANJA omogućuje nam da, nakon što između cca 2000 ponuđenih nijansi iz ton karte odaberete onu pravu, na licu mjesta, u trgovini, odmah dobijete tu nijansu u željenoj kvaliteti proizvoda.
Za zaštitu i dekoraciju unutarnjih zidova CHROMOMIX SUSTAV nudi:
POLIFLOR, POLIFLOR EXTRA i MEGAPOL su unutarnje bijele boje namijenjene za dekoraciju unutarnjih zidnih površina izloženih slabijim opterećenjima. Radi se o ekološkim proizvodima visoke paropropusnosti, otpornima na suho trljanje. Nijansiraju se bijeli proizvodi pa u ovim kvalitetama možete dobiti isključivo pastelne tonove, visoke čistoće i pokrivnosti.
MEGAPOL PLUS je unutarnja boja otporna na pranje, namijenjena za zaštitu i dekoraciju zidova izloženih umjerenim do srednjim opterećenjima (hodnici, dnevne sobe, uredi i sl.). Nijansira se bijeli proizvod i baza za dobivanje tonova srednje jačine.
POLIFLOR PERIVI je unutarnja boja otporna na pranje. Namijenjena je za zaštitu i dekoraciju unutarnjih zidnih površina izloženih jačim opterećenjima (hodnici, kuhinje, kupaonice, javni prostori). Izbor nijansi u ovoj kvaliteti proizvoda je puno širi: moguće je dobiti široku paletu pastelnih, srednjih i dubokih tonova. Da bi nijanse bile što točnije i imale potrebnu jačinu, proizvodi se u bazama (pastelnoj, dubokoj i transparentnoj). Ličenje unutarnjih zidova je definitivno najekonomičniji način da značajno promjenimo prostor u kojem živimo. Sljedeći savjeti trebali bi biti dodatna pomoć u odabiru prave nijanse za vaš prostor.

Kako izbjeći problem „kvadratića“
Najčešće je uzorak nijanse iz ton karte premalen i teško je zamisliti istu na većoj površini. Raspitajte se da li na tom prodajnom mjestu imaju program „Design studio“ koji je namijenjen upravo kako bi pomogao vizualizaciji (smještanju) odabrane nijanse ili kombinacije više nijansi u prostor.

Uzmite u obzir veličinu prostorije
Mala prostorija će izgledati još manjom ako se oliči u tamnom tonu. Dakle, za male prostorije odaberite svijetlije tonove i stvoriti ćete iluziju većeg prostora. Nadalje, boja stropova je također važna. Odabirom bijele boje stvoriti ćemo iluziju visine, a bojenjem stropova u istoj svijetloj nijansi zidova ili za nijansu svijetlije, proširit ćemo prostor. Boja ima snagu da kompletno transformira prostor. Dakle, ukoliko se ne radi o velikoj prostoriji, odaberite čiste, svijetle tonove koji će stvoriti osjećaj otvorenosti i prozračnosti.

Namjena prostorije i ugođaj koji želimo postići
Kod spavaćih soba poželjno je odabrati boje koje će stvoriti smirujuće ozračje. Najčešće su to zeleni, plavi, ljubičasti i neutralni „krem“ tonovi, ali opcije su gotovo neograničene. Sličan princip vrijedi i za druge prostorije. Naravno, značajnu ulogu imaju i individualne sklonosti, odnosno asocijacije koje kod nas izazivaju pojedine nijanse. Boje se često dijele na tople i hladne. Crvena, žuta i narančasta smatraju se toplim bojama, dok se plava, zelena i ljubičasta smatraju hladnim bojama. Često upravo ova podjela pomaže da odaberemo pravi ton za raspoloženje koje želimo postići.

„Oživite“ prostor detaljima u intenzivnim bojama
Tamni i živi tonovi mogu se koristiti u manjim prostorijama, ali ne na zidovima. Odaberite tamnije boje za pod i detalje u jačim tonovima, poput jastuka, zavjesa i ukrasnih predmeta. Na taj način dodati ćete više boje, a da pri tome vizualno ne „zatvorite“ prostor.

Prva pomoć kod pretamnih zidova
Pogriješili ste i oličili prostoriju u nijansu koja na većoj površini izgleda pretamna, odnosno tamnija nego što ste zamislili. Ne morate kompletno iznova ličiti zid. Tehnika bojanja spužvom ili krpom, gdje preko neželjene tamne boje nanosimo svijetle otiske u istom tonu stvoriti će interesantan efekt i ublažiti jačinu tamne podloge. Također je korisno imati bijelu boju pri ruci. Samo pazite da se radi o istoj kvaliteti boje. Naime, nijansu koja je pretamna možemo posvijetliti dodatkom bijele boje i nanijeti u drugom sloju preko tamnije podloge.

Pustite boju da se osuši
Mokri premaz boje najčešće izgleda drugačije – obično tamnije nego suhi. Nemojte paničariti ! Pričekajte da se boja osuši pa onda donesite konačan sud.

Budite strpljivi
Nemojte se odlučiti za boju zidova prije nego što imate cjelokupnu viziju uređenja prostora. Izbor nijansi u bojama za zidove je puno veći nego što je to slučaj kod drugih materijala. Dakle, lakše ga je prilagoditi cjelokupnoj shemi.

Chromos boje i lakovi d.d.
dipl.ing. Tamara Basarić,
razvojni inženjer