Održavanje površine tvrdih podova s premazom Pioneer Eclipse

Novi sjaj poda u minimalnom vremenu
Tvrdi podovi su, uzimajući u obzir njihovu strukturu, u različitim mjerama porozni. Čišćenje i održavanje može predstavljati problem, budući da se nečistoća skuplja u porama, pod polako gubi boju i dobija mrlje. Zbog toga površina ima neravnomjeran sjaj i kvalitetu. Tijekom vremena, što se površina betona više koristi, problem postaje sve veći.
HRKorak409.inddKorigiranje ovih osobina poda može se postići održavanjem površine, popunjavanjem pora, impregnacijom i izradom zaštitnog sloja, čime se ponovno može dobiti jedinstvena i sjajna površina. S tako izrađenom površinom, održavanje i čišćenje poda znatno je jednostavnije i uspješnije. Redovitim održavanjem zaštitnog sloja ovo stanje može se zadržati dugo vremena. Ovaj cilj može se postići tehnologijom američke tvrtke Pioneer/Eclipse Corp. čiji je predstavnik za Hrvatsku Dulex d.o.o., Ludbreg.

Tehnologija se može primijeniti na bilo kojem tvrdom podu od mramora, granita, vapnenca ili betona.

HRKorak409.inddTehnološki proces
Kao i u svakom poslu tehnološki proces započinje kvalitetnom pripremom. Tako se i za ovaj proces najprije treba dobro očistiti i pripremiti pod suhim čišćenjem, te specijaliziranim mješavinama koje čiste i neutraliziraju pod kako bi bio spreman za daljnju obradu i čišćenje. Ako se napravi tako kvalitetna priprema, dobije se potpuno čista i dobro pripremljena površina, što je uvjet za kvalitetan i trajan zaštitni sloj. Prije nanošenja zaštitnog sloja ostaje samo sušenje poda od navedenih specijaliziranih mješavina te vode, jer pod mora biti potpuno suh prije nanošenje zaštitnog sloja.
Nanošenje slojeva Pioneer Eclipse Hard Floor Sealera se vrši u 4-5 slojeva, s time da se prije svakog sljedećeg nanošenja sloja, onaj prethodni mora potpuno osušiti. Važno je napomenuti kako nanošenje zaštitnih slojeva može započeti samo ukoliko pod, odnosno temelj i zaštitni sloj  postižu minimalnu temperaturu od 10°C, jer stvaranje filma počinje tek na toj temperaturi. Najpreporučljivija je temperatura od 20°C, uz kontinuirano provjetravanje. Poslije 3-12 sati nakon sušenja zaštitni sloj se polira s preporučenim UHS strojem za poliranje do potpunog postizanja sjaja, nakon čega se pod ne smije koristiti samo 1 do 2 sata. Ovaj je podatak posebno važan kod čišćenja primjerice trgovačkih centara ili skladišnih prostora gdje je vrijeme za uređenje minimalno i limitirano potrebama objekata i kupaca. Na ovaj način to je minimalno vrijeme za koje naručitelji dobiju praktično novi pod punog sjaja.

HRKorak409.inddOdržavanje poda
Nakon nanošenja zaštitnog sloja, najbitnije je pravilno održavati pod jer će on takvim pravilnim održavanjem imati dugotrajnost i čvrstoću. Prvi se dan čisti samo sa čistom vodom, nakon čega stupa na snagu režim čišćenja koji je jednostavan, relativno jeftin i točno propisan svakom naručitelju. Ključna stvar kod održavanja je poštivanje preporuka te poliranje. Naime, što se više polira pod zaštitni je sloj trajniji, sjajniji i svjetliji, manje klizav, a čišćenje je jednostavnije.
Održavanje se vrši na tri temeljna načina, a za svakog od njih se točno propisuje način kako se održava i s kojim sredstvima. Bilo da je u pitanju ručno održavanje, upotreba strojeva za čišćenje ili dubinsko čišćenje, točna propisana kombinacija sredstava i načina čišćenja jamstvo su da će pod imati svojstva novog, te dugotrajan sjaj kakav naručitelj i želi. Za održavanje se koriste specijalni padovi za poliranje impregnirani sa sitnim dijamantima.

 

Dulex d.o.o.