Mljekarska industrija-Mljekara sa Remmers sustavom Epoksi podova

U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske na tromeđi Zagrebačke, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, samo 40-ak km od Zagreba smjestilo se selo Beloslavec u kojem od 1998. godine posluje mljekara EURO-MILK i otkupljuje mlijeko u krugu od 20 km.
Proizvođači mlijeka stoku hrane prirodnom hranom u ekološki čistoj prirodi, što proizvodima daje specifični okus, boju i miris. U mljekari se proizvodi i puni čisto pasterizirano mlijeko, svježi sir, maslac, te više vrsta jogurta, vrhnja i namaza.

Podovi u pogonima prerade mlijeka i mliječnih proizvoda moraju biti sigurni za hodanje, moraju odgovarati definiranoj klasi protukliznosti, te pružati trajnu zaštitu. Trajno korištenje ipak nije moguće ukoliko se ne primjeni pripadajući sustav za izolaciju i zaštitu: s jedne strane imamo mehanička opterećenja npr. kroz hodanje, vožnju viličara, kroz brušenje oštrih predmeta, a s druge strane postoje kemijska opterećenja, npr. agresivno djelovanje mliječne kiseline, visoke izmjene temperature i druga opterećenja koja također mogu oštetiti pod. Za takve slučajeve se već dugi niz godina koriste ispitana sustavna rješenja podova na bazi epoksidne smole koja se primjenjuju u praksi i koja su između ostalog prikladna za prehrambene industrije. Protuklizne površine osiguravaju potrebnu sigurnost u radu, također omogućavaju lagano i efektno čišćenje koje je jako bitno za higijenu.

Za izradu podnih obloga novog dijela mljekare, vlasnik je odabrao REMMERS SISTEM poda kojeg za Republiku Hrvatsku zastupa ARP d.o.o. iz Sv. Ivana Zeline. Radove je izvodio certificirani  izvođač za Remmers sistem epoksi  podova, ALFA GRADNJA iz Sibinja.

SUSTAVNO RJEŠENJE EPOKSIDNIH PODOVA

POGON ZA PRERADU MLIJEKA I MLIJEČNIH PROIZVODA – UNUTRA
Osim ovih gore navedenih zahtjeva morali smo riješiti i problem vlage u podnoj podlozi novog dijela mljekare koja je bila iznad 8%. Zbog vlage u podlozi, podovi su se izvodili etapno. Kod izvođenja prve etape, dodatni problem stvarala je i vlaga zraka koja je dolazila iz starog dijela mljekare. Vlaga se pojavila prilikom rušenja zida između novog i starog dijela. Kod same izrade podova, najzahtjevnija je bila izrada holkera epoksidnim mortom na spoju sa rebrastim limom sendvič panela. Nakon izrade holkera, pripreme podloge i dijamantnog brušenja pristupilo se izvođenju epoksi sustava temeljnim premazom otpornim na vlagu, egalizirajućim slojem, te posipanju kvarcnog pijeska do potpune zasićenosti. Višak kvarcnog pijeska je uklonjen te je  nanešena kemijski visokootporna (na mliječne kiseline) epoksidna smola u RAL tonu 1015 po odabiru investitora.

PLATO ZA PRANJE KAMIONA – VANI
Prilikom obrade platoa za pranje kamiona bilo je nekoliko važnih detalja i zahtjeva investitora koji su utjecali na izbor sustava. Po cijeloj površini betonske ploče pojavile su se vlasaste pukotine, jedan dio pukotina bio je dubine više od 2 cm. Probleme je stvarala i vlaga koja je dolazila s donje strane, te voda koja se zadržavala u lokvama na površini.
Kad pranja kamiona u zimskim uvjetima problem mogu stvarati soli za posipavanje i smrzavica, te u svim uvjetima mliječne kiseline kod ispiranja.
Najprije se pristupilo obradi pukotina, te je nakon toga slijedila priprema podloge i dijamantno brušenje. Nakon brušenja, pristupilo se izvođenju epoksi sustava temeljnim premazom koji podnosi veće vlažnosti podloge, egalizirajućim slojem, te posipanju kvarcnog pijeska do potpune zasićenosti. Višak kvarcnog pijeska je uklonjen  i nanešena je kemijski visokootporna (na mliječne kiseline, soli za posipavanje u zimskim uvjetima, smrzavicu) epoksidna smola u RAL tonu 7001 po odabiru investitora.

k28-ARP-01-300.jpgIZGRADNJA PODNOG SUSTAVA

Prerada mlijeka i mliječnih proizvoda, hladnjače za čuvanje gotovih proizvoda, skladište, navozne rampe – 800 m2

 • Površina poda od cementnog estriha
 • Dijamantno brušenje
 • Temeljni premaz sa Remmers MT 100
 • Egalizirajući sloj sa Remmers G&M Harz i dodatkom kvarcnog pijeska 01-03
 • Potpuno zasićenje kvarcnim pijeskom 02-07
 • Sloj Remmers Epoxy CR Color RAL 1015

plato za pranje kamiona ca 90 m2

 • Betonska površina
 • Dijamantno brušenje
 • Temeljni premaz sa Remmers MT 100
 • Egalizirajući sloj sa Remmers MT 100 i dodatkom kvarcnog pijeska 01-03
 • Potpuno zasićenje kvarcnim pijeskom 02-07
 • Sloj Remmers Epoxy OS Color RAL 7001

ARP d.o.o.
Jurica Bakran, ing.