U borbi s mrljama na tekstilnim podnim oblogama

Testiranje sredstava za uklanjanje mrlja sa tekstilnih podnih obloga, 2. dio

Svi mi koji volimo nečujan korak po tekstilnim podnim površinama moramo ipak biti svjesni toga, da će prije ili kasnije na njima nastati pokoja mrlja. Zato je najbolje već unaprijed nabaviti sredstva za čišæenje koja će nam pomoći kod njihova uklanjanja, jer to se mora obaviti što je moguće prije, i svakako prije no što mrlja postane »stara«. Jer, poznato je da uklanjanje »starih« mrlja nije uspješno. I zato – koje sredstvo za čišćenje odabrati?
Željeli smo vam pomoći te smo po našim trgovinama prikupili sredstva koja su obećavala uspjeh. Koristili smo ih odmah nakon nastanka mrlje, no svejedno – nismo baš bili zadovoljni rezultatima.

HRKorak309_2.inddSredstva za čišćenje raspršimo na mrlje. Za uklanjanje mrlja odabrali smo četiri sredstva za čišćenje: tekuæinu Crystal Cleaner sa raspršivačem, raspršivače K2R i Vanish te Tubo, pjenu sa raspršivačem (slika 1, tabela 1). U uputstvima piše da se sva sredstva za čišćenje trebaju raspršiti po mrlji.

Mrlje smo pripremili sami, umjetno, te ih u kapljicama nanosili na oblogu; pričekali bismo nekoliko minuta i potom započeli sa čišćenjem po načelu: što prije se latimo ovoga, imamo veæu mogućnost za uspjeh.

Različite podne obloge
Učinkovitost sredstava iskušali smo na pet uzoraka tekstilnih podnih obloga (slika 2): tri su bile izrađene postupkom taftanja, jedna je bila tkana (aksminsterski sag), a jedna igličana (netkana gusta obloga bez vlakana).
Ova igličana podna obloga je jedna od najjeftinijih tekstilnih obloga koje uopće možemo kupiti kod nas, i koja je jako raširena. No, poznata je i po tome da je iz nje vrlo teško ukloniti prljavštinu i mrlje.
Zbog vječitih poteškoća koje imamo prilikom čišćenja mrlja iz vunenih obloga, iskušali smo učinkovitost sredstava za čišćenje i na aksminsterskoj oblozi, koju mnogi dobro poznaju. Dodali smo još i obje vrste obloga koje smo upotrijebili prilikom testiranja sredstava za čišćenje na uklanjanju opće prljavštine, te poliamidnu oblogu, koja ima manji broj čvorića po jedinici površine od prvih dviju, da bismo utvrdili je li uklanjanje mrlja iz gušćih obloga teže.

Jedanaest vrsta mrlja
Učinkovitost sredstava provjeravali smo onako, kako se to odvija i u praksi. Odabrali smo jedanaest mrlja: crnilo (modro), vosak (nakapan sa svijeće), čokolada (kapljica rastopljene čokolade), kava s vrhnjem (topla mješavina), umak za tjesteninu (vrući umak od rajčice, ulja i začina), krema za cipele (crna), jaje (umućeno), voćni sok (borovnice), trava (boja koju ispušta svježe odrezana trava), vino (crno) i voće (breskve).
HRKorak309_2.inddMrlje smo nanijeli na svih pet odabranih tekstilnih obloga po četiri puta (jer smo iskušavali četiri vrste sredstava za čišćenje), sveukupno napravili 220 »packi« te ih potom idućega dana jednu za drugom pokušali – ukloniti.

Slika 2: Pet vrsta ispitivanih podnih obloga

Porazni rezultati
Latili smo se čišćenja svježih mrlja. Ukoliko bi se rezultati pokazali dobrima, pokuse smo htjeli ponoviti još i na mrljama starim 24 sata. No, za time se nije ukazala potreba, jer su se već i rezultati čišćenja svježih mrlja pokazali, blago rečeno – poraznima.

K2R nije učinkovito sredstvo za čišćenje
Najslabijim se pokazalo sredstvo za čišćenje K2R, koje se nanosi raspršivanjem s prikladne udaljenosti nakon što uklonimo grube ostatke mrlja. Proizvođać savjetuje da se nakon nanošenja pričeka 20 minuta, odnosno onoliko vremena koje je potrebno da se mrlja posve osuši, a zatim je treba iščetkati. Ako se mrlja još uvijek vidi, postupak treba ponoviti.
Sredstvo je navodno trebalo biti posebno učinkovito kod uljnih i masnih mrlja, samo što testovi tako nešto nisu potvrdili. Od 55 mrlja uklonili smo ih ukupno 11 – one od voća i još neke druge, bez ikakva pravila (s različitih materijala različite vrste mrlja). Kod nekih je trebalo pričekati i više sati da bi se osušile, no rezultata ni unatoč tome nije bilo. Usto se pri čišćenju sa K2R pojavila i jedna dodatna poteškoća, naime – bijeli prah, koji nastaje prilikom raspršivanja toliko se duboko »zavlačio« među vlakna obloge, da ga se ni četkom više nije moglo ukloniti iz nje.

HRKorak309_2.inddSlika 3: Nanesene mrlje

Sa sredstvom Crystal Cleaner išlo je nešto bolje, no rezultati čišćenja su i ovdje bili dosta loši. Od 55 mrlja, na ispitanim vrstama obloga uspjelo nam je posve ukloniti svega njih – 16. Kako nam je objasnio uvoznik, uzrok tako slabih rezultata mogao bi biti u tome, što smo čistili još svježe mrlje koje se nisu do kraja osušile.
Posebnost, a uslijed toga i prednost ovog sredstva za čišćenje bila bi, da se čišćenja mrlje trebamo latiti tek pošto se ona sasvim osuši (radije kasnije negoli prebrzo), jer se inače postiže upravo suprotan učinak – mrlja se još bolje utire u unutrašnjost tekstilnih vlakana i zatim je se više nije moguæe riješiti. Možda, nismo iskušavali. U informacijama i uputstvima o uporabi sredstva ovakav »zahtjev« nije bio zapisan.

HRKorak309_2.inddVanish uklanja trećinu mrlja
Za dlaku je bolje sredstvo za čišćenje Vanish. Preporučuju nam da prve ostatke mrlja, otopljene sredstvom, uklonimo krpom, a zatim vlažnom krpom mrlju isušujemo tako dugo dok ne nestane.
Premda smo se strogo držali uputa, nismo bili naročito uspješni, jer smo uklonili svega 18 mrlja. Sredstvo se najboljim iskazalo pri čišćenju rjeđe obloge od poliamida, a najslabijim kod vune. Najučinkovitije je bilo kod uklanjanja mrlja od soka i trave, a djelomično i crnila.

Favorit je Tuba
Ovaj put se pobjednikom pokazalo sredstvo za čišćenje Tuba, iako smo i njime uspjeli ukloniti znatno manje od polovine mrlja. Pjenu smo ravnomjerno raspršili na mrlju. Postupak uklanjanja je jednostavan, mada dugotrajan. Pjena se utirala u mrlju četkom te je trebalo pričekati dva sata da se ona osuši, da bi se nakon toga ostaci usisali.

Utjecaj materijala
Pokazalo se da je uklanjanje mrlja iz tekstilnih obloga veće gustoće manje uspješno negoli kod onih gdje je obloga rjeđa. Najslabiji su bili rezultati kod uklanjanja mrlja iz vunene obloge, baš kao što smo i očekivali.
Crystal Cleaner nije iz vune uklonio niti jednu jedinu mrlju; Vanish je bio uspješan kod čišćenja mrlje od trave, koju su također uklonili i K2R te Tuba.
K2R je bio učinkovit još i kod »napada« breskvom, a Tuba kod soka od borovnice. I to je bilo – sve.
Ipak, nešto su bolji bili rezultati uklanjanja mrlja iz igličane obloge, već i zato jer ona ima vrlo gustu, zbijenu površinu. K2R je i ovdje bio sasvim neuspješan, Crystal Cleaner je očistio dvije mrlje (crnilo i voćni sok), dok su Vanish i Tuba očistili po četiri odnosno pet mrlja.
Najbolje rezultate postigli smo na oblozi manje gustoće. Na njoj smo sredstvom Tuba – osim jedne – uklonili sve mrlje, dok su Crystal Cleaner i Vanish za sobom očistili po devet od deset mrlja.

Mrlje traže obradu
Ispitivanja sredstava za uklanjanje mrlja upozorila su sve one, koji podove svojih stanova odluče prekriti tekstilom, da se unaprijed trebaju pomiriti s poteškoćama koje im donosi mek i nečujan korak. Čišćenje je dosta zahtjevno, a uklanjanje mrlja nerijetko ostaje i bezuspješno. Koliko ćemo biti zadovoljni ovisno je i o kakvoći te osjetljivosti odabrane tekstilne obloge. One sa osjetljivijim površinama se nakon čišćenja brže oštećuju, svijetle boje će rado posivjeti, a tamne izblijedjeti. HRKorak309_2.inddUsto, kod tekstila ne možemo očekivati tako dugačak životni vijek kao onaj kakav imaju, na primjer, tvrde podne površine izrađene od drva.

Slika 4: Mrlje, zaostale nakon èišæenja taftane, iglièane i tkane (aksminsterske) podne obloge.

Članak iz časopisa Saveza potrošača Slovenije
VIP 11–12/2002, 1. dio
Ovaj je članak plod suradnje Saveza potrošača i Odjela za tekstil Prirodoslovno – tehničkog fakulteta
Sveučilišta u Ljubljani.
Test je dio diplomskog rada.