Podna konstrukcija – temelj za modernizaciju prostora

Knauf Vidifloor F134 SOLO – Knauf Vidifloor F135 DUO – Aquapanel Floor

S obzirom da je brzina rada i mogućnost sigurnog nastavka radova za investitora često jedan od najvažnijih čimbenika kod donošenja odluke o vrsti predvđenih podova na građevini, Knauf podni element su dobitno rješenje.

Njihova primjena je predviđena za sve javne i privatne građevine jer njihove tehničke karakteristike odgovaraju zahtjevima suvremenog načina gradnje. Brza i čista izvedba su još jedna prednost pri gradnji jer ne zahtjevaju močenje, a pri postavljanju se ne stvara prašina.
Knauf Vidifloor F134 SOLO sastoji se od homogenih gips-vlaknastih elemenata sa stepeničastim spojem, dok se Knauf Vidifloor F135 DUO sastoji od dva sloja gips-vlaknastih podnih ploča, koje su na gradilištu međusobno zalijepljene i pričvršæene vijcima ili čeličnim klamicama.
Najprije se postavi obodna izolacija, a potom se neravnine podne površine poravnaju suhim nasipom. Preko paralelnih, vodoravno postavljenih metalnih vodilica, ravnalicom se nivelira nasip. Debljina takve podne konstrukcije može biti 20, 25, 30, 35, 40 ili 50 mm.
Ploče mogu biti izvedene bez spojeva ukoliko nema podnog grijanja. Kod dužina od cca 10m preporučuje se ugradnja dilatacijskih spojeva. Dilatacije objekta potrebno je prenijeti u estrih.
HRKorak309_2.inddPo površinama sa suhim estrihom nakon oblaganja ne smije se hodati cca četiri sata kako bi se ljepilo stegnulo. Gornje površine estriha potrebno je zaštititiod građevinskih radova, pa se preporuča polaganje estriha tek nakon završetka drugih radova.
Knauf Vidifloor ploče pogodne su za postavljanje na podno grijanje. Dovodna temperatura ne bi smjela biti veća od 55 0C. U području vrata i kod dužina od cca 10m, predviđena je ugradnja dilatacijskih spojeva. Električno podno grijanje ili električno temperiranje keramičkih pločica može se koristiti samo ograničeno. Akumulaciju topline (npr. ispod ormara, tepiha) potrebno je obavezno isključiti, jer element estriha ne smije ni na jednom mjestu imati temperaturu veću od 45 0C.
Osim za podno grijanje prikladne su kao podloga za polaganje gotovog i mozaik parketa, za polaganje plivajućeg parketa, za tepih, PVC i linoleum te za keramičke pločice maks. veličine 33 cm x 33 cm.

Obrada gornje površine i obloge
Kod površina koje su pod utjecajem djelovanja vode (kupaonice i kuhinje), potrebno je zabrtviti cijelu površinu s Knauf Flächendicht-om, a spojeve sa zidom obradite Knauf Flächendichtband trakom za brtvljenje.

Aquapanel Floor
Za mokre prostore brzu i jednostavnu alternativu za uobičajeni mokri cementni estrih predstavlja podna ploča Aquapanel Floor koja je 100% vodopostojana i pogodna je za sve vrste podova u unutarnjem području ugradnje. Osnovni cementni podni element debljine je 22 mm, a dostupna je i izvedba predgotovljene ploče s kaširanom tvrdom kamenom vunom za poboljšanje zvučne izolacije debljnine 33 mm. Aquapanel Floor ploča duljine je 900 mm i širine 600 mm, izrađena je iz cementa, materijal ne mijenja svoju strukturu niti svoja statička svojstva. Nadalje iskazuje izuzetnu otpornost na rast plijesni te predstavlja idealan materijal za primjenu u prostorima u kojima se očekuje povećana vlaga ili veće opterećenje poda. Površina izrađena iz Aquapanel Floor ploča je idealna za lijepljenje keramičkih pločica i svih vrsta parketa, a u kućnim uvjetima primjene površinu vlažnih prostorija nije potrebno dodatno impregnirati prije lijepljenja keramičkih pločica.

Knauf d.o.o