Početak Graditeljstvo Podne obloge Massaranduba, drvo za vanjske podove

Massaranduba, drvo za vanjske podove

Pregledali smo uzorke drva za prekrivanje vanjskih terasa i loža. Radi se o vrsti drva kojemu je trgovački naziv »massaranduba«, odnosno botanički »Manilkara bidentata«.
Domovina massarandube je Srednja i Južna Amerika. Drvo može narasti i do 55 metara, a promjer mu može iznositi od 60 do 120 centimetara. Središnji mu dio ima svijetlo do tamnocrvenkasto-smeđu boju. Na zraku i svjetlosti obojit će se srebrnasto-sivim tonovima, ukoliko drvo nije površinski zaštičeno premazima. Massaranduba je jedna od najtvrđih i prirodno trajnih vrsta drva pa je stoga prikladna za uporabu na otvorenim površinama.
Prema standardu HRN EN 350-2:2005, ovo drvo po trajnosti možemo uključiti u prvi razred (to jest, među vrlo otporne vrste drva). Massaranduba je nešto manje stabilna po dimenzijama od hrasta. Utezanje volumena hrasta iznosi od 12- do 15-postotaka, dok je ono kod massarandube 17-postotno. Kod dugačkih i širokih elemenata može doći i do većeg utezanja nego kod hrasta. Gustoća massarandube je vrlo visoka – 1058 kilograma na kubični metar i to kod drva sušenog na zraku.
Pregledali smo uzorke drva dimenzija 2400–3900 x 25 x 145 milimetara. Uzorci su bez bijelog dijela drva, bez raspuklina i čvorića te ih zato po izgledu možemo uvrstiti u I razred kakvoće s obzirom na standard HRN EN 13629:2008. Vlažnost drva izmjerili smo gravimetričnom metodom, a kretala se od 17- do 18-posto. Gornja strana elemenata je zupčasto profilirana, tako da je smanjena opasnost od klizanja. Drvo je vrlo prikladno za izvedbu vanjskih podova.

Nace Kregar, dipl. ing. drvne industrije

Pin It on Pinterest

Sviđa Vam se stranica

Podijelite ju s prijateljima!

Exit mobile version

You have successfully subscribed to the newsletter

Došlo je do pogreške prilikom slanja ... Molimo Vas ponovite ...

Korak u prostor will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

PRIJAVA NA NEWSLETTER

POKLON - DOWNLOAD
4 BROJA KORAKA - 2019.