Massaranduba, drvo za vanjske podove

Pregledali smo uzorke drva za prekrivanje vanjskih terasa i loža. Radi se o vrsti drva kojemu je trgovački naziv »massaranduba«, odnosno botanički »Manilkara bidentata«.
Domovina massarandube je Srednja i Južna Amerika. Drvo može narasti i do 55 metara, a promjer mu može iznositi od 60 do 120 centimetara. Središnji mu dio ima svijetlo do tamnocrvenkasto-smeđu boju. Na zraku i svjetlosti obojit će se srebrnasto-sivim tonovima, ukoliko drvo nije površinski zaštičeno premazima. Massaranduba je jedna od najtvrđih i prirodno trajnih vrsta drva pa je stoga prikladna za uporabu na otvorenim površinama.
k27-Nace-Kregar-00-200.jpgPrema standardu HRN EN 350-2:2005, ovo drvo po trajnosti možemo uključiti u prvi razred (to jest, među vrlo otporne vrste drva). Massaranduba je nešto manje stabilna po dimenzijama od hrasta. Utezanje volumena hrasta iznosi od 12- do 15-postotaka, dok je ono kod massarandube 17-postotno. Kod dugačkih i širokih elemenata može doći i do većeg utezanja nego kod hrasta. Gustoća massarandube je vrlo visoka – 1058 kilograma na kubični metar i to kod drva sušenog na zraku.
Pregledali smo uzorke drva dimenzija 2400–3900 x 25 x 145 milimetara. Uzorci su bez bijelog dijela drva, bez raspuklina i čvorića te ih zato po izgledu možemo uvrstiti u I razred kakvoće s obzirom na standard HRN EN 13629:2008. Vlažnost drva izmjerili smo gravimetričnom metodom, a kretala se od 17- do 18-posto. Gornja strana elemenata je zupčasto profilirana, tako da je smanjena opasnost od klizanja. Drvo je vrlo prikladno za izvedbu vanjskih podova.

Nace Kregar, dipl. ing. drvne industrije