Inovativni dizajn prepoznatljive betonske galanterije iz Donjeg Kraljevca

Uz proizvodnju separiranog i drobljenog šljunka, pijeska i drugih agregata različitih frakcija te proizvodnje i dostave svježeg betona, u tvrtki Betaplast d.o.o. najveći dio proizvodnog programa čini proizvodnja betonske galanterije. Tijekom godina razvili su sistem monitoringa koji prati potrebe tržišta te tako razvijene rezultate primjenjuju u kreiranju proizvoda. Proizvodi visoke kakvoće i estetike danas se mogu vidjeti na mnogim podnim površinama koje su stotinama kilometara udaljene od sjedišta tvrtke. Ulice, trgovi, parkirališta, pločnici, šetališta, dvorišta, prilazi ili pješačke staze čine čitav niz elemenata koji se proizvode u tvrtki Betaplast d.o.o. od najrazličitijih rubnika, travnih ploča, kanalica, betonskih rampi, kugli za parkiranje, te opločnika više od 500 kombinacija veličina, oblika i boja.
Odličan izgled i izuzetna kvaliteta proizvoda su prije svega rješenje u skladu s prirodom. Tvrtka Betaplast d.o.o. svojom vrstom opločenja omogućuje neometano disanje tla, otjecanje i isparavanje vode čime se postižu ugodni mikroklimatski uvjeti u području opločenja. Svi betonski proizvodi izrađuju se od prirodnih mineralnih sirovina. Razlikujemo gornji, površinski sloj koji je izrađen od visokovrijednih kamenih agregata otpornih na atmosferilije i habanje (trenje) te donji nosivi sloj izrađen od visokovrijednog betona, koji zadovoljava sve tehničke uvjete nosivosti. Betonski proizvodi koji se proizvode u boji podložni su promjenama, pa čak i kod velike pažnje moguće je da nastupe promjene u nijansi boje. Naime, boja cementa kod istog proizvođača nije uvijek ista te su i zbog toga moguća određena odstupanja u nijansama boje. Razlike u boji i cvijetanje kod betonske galanterije proizvodno i tehnički ne mogu se izbjeći i zbog toga nisu razlog za reklamaciju. Kod takozvanog cvijetanja ili pojave bijelih mrlja na betonskim proizvodima radi se o izbijanju vapna, što se tehnički ne može izbjeći. Tijekom vremena izbijanja vapna nestaju, pa se pri utjecaju normalnih vremenskih uvjeta bijele mrlje smanjuju, a bjelilo nestaje. Kod geometrije opločnika važno je napomenuti da su moguća određena odstupanja u dozvoljenim granicama i ona iznose: dužina rubova +/3mm, debljina +/5mm.
HRKorak309_2.inddPrilikom ugradnje opločnika moramo predvidjeti iskop koji mora biti 30-40cm širi od predviđene površine koju treba opločiti. Nosivi sloj za ugradnju mora biti od 30-50cm debljine koji se sastoji od prirodnog drobljenog šljunka 0-32mm. Njega ugrađujemo uz pomoć odgovarajuće mehanizacije po slojevima. Zbijanje šljunka vrši se vibracijskim valjkom do projektiranog modula zbijenosti. Treba imati u vidu da nosivi sloj mora imati nagib u točnost od 1cm radi odvodnje. Kada se površina dobro pripremi, nanosimo sloj drobljenog pijeska od 2-4 ili 4-8cm. Pijesak (tucanik) se razvlači aluminijskom letvom ravnomjerno po površini po kojoj se ne smije hodati. Na tako poravnatu površinu polažu se opločnici 6-8cm debljine po kojima se također ne smije hodati. Nakon nabijanja ili ravnanja vibro pločom koja je obložena gumom opločena površina se ispunjava isključivo suhim kvarcnim pijeskom 0-1mm. Postupak se ponavlja nekoliko puta tako da opločena površina dobije lijep i prirodan izgled.

Betaplast d.o.o.