Energetska učinkovitost u poslovnim prostorima

Odgovorno i štedljivo postupanje sa sirovinama kojih ima sve manje upravo je na sektoru gradnje sve važnije. Traže se koncepti koji su ujedno ekološko opravdani i ekonomični. Potrebno je razmišljati sustavno uz uvažavanje svih aspekata – to vrijedi za sektor stanogradnje kao i za sektor gradnje poslovnih i javnih objekata. Izolirano uvažavanje pojedinih aspekata više nije dovoljno, ukoliko se ozbiljno i učinkovito želi ostvariti ciljeve poput povećanja energetske učinkovitosti, smanjenja emisije stakleničkih plinova i uporabe obnovljivih izvora energije.
U doba recesije, kada je svaki poduzetnik primoran pomno analizirati i smanjivati troškove, ušteda energije dobiva na važnosti. U svakodnevnom poslovanju, poduzetnik se prije svega koncentrira na pračenje prometa te na potrebne resurse da bi isti ostvario. Sama lokacija, kvaliteta objekta u kojem se nalazi, uglavnom je sekundarni prioritet. Najčešće se izgradi hala sa uredskim prostorom, pa kako se poslovanje razvija, tako se prostor dograđuje, pregrađuje, a sistemi grijanja i hlađenja se uglavnom improviziraju.
Mnoge tvrtke su proteklih zima zbog restrikcija opskrbe plinom morale zaustaviti pogone i prekinuti poslovanje što je prouzrokovalo neprocjenjive financijske i materijalne štete. Iz tog razloga, dodatnu važnost dobiva upotreba obnovljivih izvora energije kojim se može ostvariti energetska neovisnost. Dakle, opskrba i potrošnja energije sve više dobiva na važnosti u poslovanju gotovo svake tvrtke.

Kako bi se energetska učinkovitost zornije predočila, govorimo o tri stupa energetske učinkovitosti:

k27-rehau-01-300.jpg1. SMANJENJE GUBITAKA ENERGIJE
Energija se gubi kroz zidove, krov, a najvećim dijelom (preko 30%) preko prozora i vrata. Svaki detalj je bitan, smanjenje toplinskih mostova, dovoljno debela i pravilno izvedena izolacija, prozori i vrata koji brtve, termoizolacijsko staklo sa smanjenom emisijom. To znači da staklo mora imati ne samo dobra svojstva u smislu smanjenja gubitaka topline, već se mora obratiti pažnja i na prodor sunčevih zraka. Energija potrebna za hlađenje prostorija se vrlo često zanemaruje, a posebice u poslovnim zgradama upravo je ona bitna zbog velikih staklenih ploha. Za smanjenje gubitaka dakle bitni su i staklo, i profili, i na kraju kvalitetna ugradnja.
2. UČINKOVITO KORIŠTENJE ENERGIJE:
U Hrvatskoj se uglavnom za predaju toplinske energije danas koriste radijatori. Na zapadu je takav sistem grijanja zastario. U novim objektima se u pravilu koriste daleko učinkovitiji niskotemperaturni sistemi za površinsko grijanje. Grijanje je jednakomjerno raspoređeno u prostoriji (npr. podno, zidno ili stropno), raspored temperature po vertikali je upravo onakav kako to ljudsko tijelo zahtijeva – ravnomjeran od poda do stropa. Smanjenjem temperature vode na ca. 35° C umjesto 60°C kod radijatorskog grijanja ostvaruje se već prva ušteda energije. Zbog ugodne topline i temperatura prostorije može se smanjiti na maksimalno 20°C. Ujedno su prostorije slobodne za razmještaj namještaja te oslobođene često ne baš dizajnerski uspjelih radijatora, što posebno raduje kako arhitekte, tako i djelatnike koji slobodno mogu razmještati u uredima vrlo brojne stolove i ormare bez prepreka.
3. UČINKOVITA PROIZVODNJA ENERGIJE:
Danas se u Hrvatskoj u pravilu grijemo na plin, lož ulje te kruta goriva. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se nepravilnom regulacijom može gubiti i 30% energije, moramo se zapitati o učinkovitosti grijanja pogotovo kod krutih goriva. Kod plina i lož ulja se u pravilu dobrom automatikom gubici uslijed loše regulacije mogu svesti na minimum. No kod ovih izvora energije i dalje ostaje problem emisija stakleničkih plinova i opskrba. Upotrebom obnovljivih izvora energije dobiva se višestruka korist – pravilno regulirano grijanje bez emisija stakleničkih plinova, opskrba neograničena. Energija je prisutna doslovce na svakoj lokaciji – bilo geotermalna, bilo sunčeva, a najbolje u kombinaciji. Energija se dovodi u dizalicu topline, koja podiže (ili ljeti spušta) temperaturu vode za površinsko grijanje ili potrošnu toplu vodu i sistem funkcionira uz minimalne utroške električne energije. Prilikom kalkulacije ovakvih sistema najčešće se zaboravlja činjenica da isti sistem omogućuje i hlađenje prostorija. Hlađenje funkcionira na isti način, dakle površinski, i na taj način ugodno smanjuje temperaturu prostorija bez propuha i pretjeranog isušivanja zraka.

Investitori se prilikom razmatranja koncepta uvijek pitaju o isplativosti energetski učinkovite gradnje. Kod sanacije objekata u pravilu se svatko odluči za promjenu starih prozora, sve češće se u Hrvatskoj viđa oblaganje kuæa izolacijskim pločama, dakle pokušavaju se smanjiti gubici energije. No ako se želi postići maksimalan učinak, treba sagledati sva tri aspekta energetske učinkovitosti. Pri tome se ne smije zaboraviti činjenica da, ako se promatra vijek trajanja nekretnine od ca. 50 godina, na projektiranje i izgradnju otpada samo 20% ukupnih troškova. Čak 80% troškova nastaju u eksploataciji nekretnine, a najveći udio u tim troškovima ima upravo utrošak energije za grijanje. Dakle, svaki euro pravilno investiran danas, vratit æe se četiri puta tijekom eksploatacije. U praksi, u zapadnim zemljama, povrat investicija za sustave energetske učinkovitosti iznosi manje od deset godina. Sredstva državnog poticanja igraju važnu odluku pri početnoj odluci investitora, što će i u Hrvatskoj morati saživjeti u bliskoj budućnosti, a svakako prije pristupa Europskoj uniji.

I Rehau Hrvatska aktivno kreće u energetski učinkovitiju budućnost. Stara poslovna zgrada bila je izgrađena od betonskih elemenata bez izolacije, prozori su bili drveni s dvostrukim običnim staklom, radijatorsko grijanje, plinski kotao, desetak klima ureðaja. Računi za plin prelazili su zimi i 5000kn mjesečno za grijanje ca. 400m2 uredskog prostora, računi za struju bili su i po 3000kn mjesečno. Novi poslovni centar u Jankomiru grijan je (i hlađen) geotermalnom i solarnom energijom, podnim i stropnim sistemima za grijanje i hlađenje. Prema projekcijama, iako se radi o prostoru od 650m2, očekuje se smanjenje troškova za 50%. Objekt će se koristiti i kao poligon za mjerenje raznih parametara u cilju optimiranja tehnologije, analiza ekonomske isplativosti, školovanja projektanata, izvođača i investitora. Cilj je da se na ovom, u Hrvatskoj jedinstvenom objektu, prikaže da energetski učinkovita budućnost nije samo teorija na papiru, već da ona može značajno doprinijeti smanjenju troškova poslovanja.

Na stranici www.rehau.hr otkrijte kako REHAU raznovrsnim sistemima doprinosi energetskoj učinkovitosti. Sigurno će vas se dojmiti kako REHAU kao pokretač inovacija posvuda stvara nove vrijednosti.

Rehau d.o.o.