Zaštita poslovnih prostora

Izbor vrata u funkciji zaštite od nepoželjnih posjetitelja

U prošlom broju časopisa predstavili smo tvrtku MITRA TRADE, jednu od vodećih tvrtki u Hrvatskoj iz područja isporuke i ugradnje protuprovalne opreme te vam pružili nekoliko vrijednih savjeta prilikom odabira protuprovalnih vrata, dok ćemo vam u ovom broju približiti nekoliko savjeta u zaštiti poslovnih prostora.

Uspješno dizajniran poslovni prostor postaje danas imperativ za svaku tvrtku koja želi ući u tržišnu utakmicu. Bez obzira na djelatnost kojom se tvrtka bavi, važan čimbenik njenog poslovnog imidža je izgled poslovnog prostora. Poduzetnici, svjesni ove činjenice, sve češće prepuštaju opremanje ureda profesionalcima koji će kreirati funkcionalan i estetski ugodan prostor. Ulaganje u estetsko i funkcionalno uređenje ureda ima opravdanje u podizanju poslovnog ugleda tvrtke kod poslovnih partnera.

Jedan od takvih praktičnih detalja je izbor ulaznih vrata, jer vaš poslovni prostor počinje s tim vratima. Mi Vam želimo pomoći u izboru odgovarajućih vrata, jer se u šumi ponuda prosječan Kupac teško snalazi. Kako izabrati vrata koja zadovoljavaju izgledom i cijenom, a štite Vas od nepoželjnih posjetitelja? Naši specijalisti pomoći će Vam u izboru nizom praktičnih savjeta.

“Neselektivni” provalnici
Međutim, što je sa sigurnošću? Luksuzno uređen ured privlači i pozornost onih koji nisu poželjni gosti. Praksa nam pokazuje da su poslovni prostori česta meta tzv. “neselektivnih” provalnika. To su provalnici koji ne dolaze s točno određenim ciljem već polaze od pretpostavke da u poslovnom prostoru uvijek ima nečeg vrijednog što se može brzo unovčiti. Prijenosna računala, telefonski aparati, razna uredska pomagala česta su meta ovakvih provalnika. Kratkoća vremena i strah od toga da će biti otkriveni tijekom provale navodi provalnike na brzo pretraživanje prostora, pri čemu nastaju velike štete na opremi koja se ne može otuđiti. Popravak oštećenog namještaja, tepiha, zidova, dekorativnih rasvjetnih tijela, često i umjetničkih radova, predstavlja veliki trošak za tvrtku, a dodatna šteta je u izgubljenim radnim satima zbog potrebe sanacije šteta u radnom prostoru. Vrlo često dolazi do otuđenja ili gubitka poslovnih podataka što je za tvrtku financijski nenadoknadiv gubitak.

Relativno malo ulaganje može spriječiti velike štete u budućnosti. U fazu projektiranja potrebno je uvrstiti profesionalce za zaštitu prostora kako bi se funkcionalnost prostora nadopunila sa zahtjevima sigurnosti. Prostor se može štiti tjelesno, mehanički i elektroničkim nadzorom.

Mehanička zaštita spriječava ulazak u štićeni prostor i traži od eventualnog provalnika određeno znanje i alat. Kvalitetna protuprovalna vrata na ulazu, sigurnosni cilindri i brave jeftina su i često vrlo efikasna zaštita. Ovaj način zaštite ne traži nužno velika ulaganja, pa je dostupan velikoj većini tvrtki. Za manje prostore kvalitetna mehanička zaštita često je dovoljna razina zaštite.

Za veće prostore potrebno je uspostaviti elektronički nadzor i kombinirati ga s mehaničkom i tjelesnom zaštitom, ali to je dostupno uglavnom većim tvrtkama, jer su troškovi takve zaštite dosta visoki. Izbor isporučitelja opreme i izvođača radova isto je vrlo bitan. Ne prepuštajte sigurnost vašeg prostora nepouzdanim i nedovoljno educiranim izvođačima. Obratite se tvrtkama sa iskustvom i ovlaštenjem za ugradnju protuprovalne opreme, jer su te tvrtke pod kontrolom MUP-a i prodaju opremu provjerene kvalitete. Obratite pozornost na rok trajanja i opseg jamstva. Često se nudi samo jamstvo na proizvod ili samo na uslugu. Ako dođete u situaciju da imate reklamaciju, isporučitelj opreme i izvođač radova često izbjegavaju odgovornost prebacivanjem krivnje jedan na drugog.

 Mitra trade d.o.o.