Stakleni “plesni podij”

Staklena opeka kao inspiracija moderno oblikovanih podova

U današnje vrijeme velikih mogućnosti i primjene mnogobrojnih materijala za moderno oblikovanje prostora, staklena je opeka sigurno poglavlje koje ne možemo mimoići jer je riječ o idealnom materijalu kojim ćete spriječiti gubitak svjetlosti, a u isto vrijeme onemogućiti znatiželjne poglede prema unutra koje možemo zahvaliti translucentnim svojstvima pomoću kojih se svjetlost različito lomi. HRKorak209.inddNudi nam velike mogućnosti jer svojim karakterom produbljuje prostor, čini ga intimnijim, prozračnijim, čišćim, unikatnijim. U ponudi na tržištu se nalazi široki asortiman staklenih opeka koje razlikujemo prema načinu postavljanja, prema strukturi površine, boji, transparentnosti, obliku.

Poseban izazov kako u projektiranju tako i u primjeni kod pojedinih investitora upotreba je staklene opeke u horizontalnim strukturama, tj. ugradnja u podove. Naša tvrtka s 15-togodišnjom tradicijom rada sa staklenom opekom, ovlašteni je distributer grupacije SAVES-VETROARREDO, te unutar te suradnje, tržištu nudimo i staklenu opeku koja omogućava izradu vodoravnih podnih podloga za hodanje. Kod takvih građevinskih struktura jamči se izdržljivost na opterećenje od 400 kg/m2. Ovaj teret mora biti većim dijelom statički, zato se te tvorevine smatraju pješačkim. Upotrebljavajući staklene opeke malih formata (malih oblika i veličina) povećava se sigurnost budući da obuća većim dijelom gazi na fuge između stakala. Preporuča se minimalna fuga između staklenih opeka od barem 3 cm. U projektiranju horizontalnih staklenih krovova (krovnih prozora) okrenutih prema vani, treba predvidjeti nagib zbog otjecanja oborinskih voda.

HRKorak209.indd3200 PS je stakleni monolitni element idealan za horizontalne strukture kako za interijere tako i za eksterijere kada želimo postići više svjetla u prostoru.

Tehnički podaci:
Dimenzija (cm): 20 x 20 x 2,2
Težina (kg): 1,9
Komada/m2: 19 (s fugom od 3 cm)
Otpornost na lom (kN) (EN 1051-1): min. pojedina vrijednost >= 30
srednja vrijednost          >= 40

Vodoravne podloge (strukture) se općenito izrađuju montažno (unaprijed), a montiraju se na licu mjesta susljedno se polažući u ležišta oslonca nosivih podloga.

U “paketu” Vetroarredo uz staklenu opeku nudi originalan sistem ugradnje pomoću plastičnih distancera (slika 1). Na distancere se polaže staklena opeka (slika 2), a između njih armaturno pojačanje u vidu armaturnih šipki promjera 8 mm (detalj ugradnje staklene opeke u horizontalnim strukturama vidljiv je na shemi). Prostor između distancera zapunjava se betonom (slika 3) vodeći računa da se nivo betona spusti ispod razine gornjeg dijela staklene opeke za debljinu materijala kojim ćemo “popločiti” pod (detalj na sl. 4). Konačno, na pod polažemo podnu oblogu po vlastitoj želji (slika 5). Na izbor imamo sve dostupne podne obloge, od keramike, granita, mramora, drvenih podnih obloga, linoleuma …)

Egle d.o.o.