Čišćenje tekstilnih podnih obloga – 1. dio

USPOREDNO TESTIRANJE SREDSTAVA ZA ČIŠĆENJE TEKSTILNIH PODNIH OBLOGA – 1.dio

Ako su podovi u vašem stambenom prostoru obloženi tekstilom, čišćenje možete prepustiti stručnjaku koji ima strojeve, sredstva i odgovarajuće znanje da bi taj posao obavio i brzo, i dobro. No, cijene ovakvih usluga su visoke pa se zato za njih u domaćinstvima ne odlučujemo baš često te čišćenje radije obavljamo sami. Uspoređivali smo učinkovitost čišćenja sredstvima koja se kod nas lako nabavljaju. Čišćenje smo obavljali ručno, što znači da smo osim krpa i spužvi koristili i klasični usisivač.
TekHRKorak209.inddstilne obloge nisu jeftine i stoga je razumljivo da se trudimo očuvati ih te ih što duže održati lijepima i neoštećenima. Nije dostatno da iz njih redovito uklanjamo prašinu i površinske nečistoće. Tekstilne obloge trebaju i dodatnu njegu, kojom održavamo njihov estetski izgled, boje i površinsku strukturu, koja se tijekom vremena na opterećenijim mjestima mijenja. Za njegu koristimo posebne kemikalije, koje uklanjaju one prljavštine što su se »zalijepile« na tekstilna vlakna. Tako iznova oslobađamo vlakna i osvježavamo boje – to je proces, koji se može usporediti sa pranjem tekstilnih proizvoda. U opterećenijim prostorima kao što su predsoblje, veže, a i dnevni boravci, posebno ako i u njima hodamo u cipelama, njega uz uporabu sredstava za čišćenje učestalija je negoli, primjerice, u spavaćim sobama. Intenzivno čišćenje morali bismo obaviti najmanje jednom godišnje, a u opterećenijim prostorima i kod osjetljivijih materijala svakako i češće.

ČETIRI SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE PROTIV PRLJAVŠTINE

Testirali smo četiri sredstva za čišćenje: tri su, i to – Vanish, Čisto i Tuba – bila u obliku šampona koji se mogu nabaviti u većini trgovina gdje se prodaju sredstva za čišćenje, dok je četvrto, Carpet Cleaner, bilo u obliku praha. Zasad ga se uglavnom može kupiti u većim trgovinama podnih obloga.

Za ispitivanje čišćenja prljavštine i održavanja obloga odabrali smo dvije vrste tekstilnih podnih obloga, koje su namijenjene prostorima sa većim opterećenjima. Obloge su taftane sa rezanim čvorićima, visine vlakana 4 milimetra. Izrađene su od poliamidnih vlakana, utkanih u dvoslojnu polipropilensku podlogu. Izabrali smo obloge u neutralnoj, ne previše svijetloj, a niti pretamnoj boji, koja nije toliko osjetljiva i zato je prikladnija za opterećenije prostore.

Obloge smo usporedno položili na dio hodnika u prvom katu ljubljanskog Odsjeka za tekstil i pomoću ograde usmjeravali studente da hodaju po tako prekrivenom dijelu hodnika. Pritom smo bilježili broj njihovih prolazaka senzorom i elektronskim brojačem.

HRKorak209.inddPOSTUPCI ČIŠĆENJA

Tekstilne obloge smo podijelili na četiri jednake površine, tako da smo istu površinu uvijek čistili istim sredstvom za čišćenje. Time smo na dva usporedna pojasa mogli pratiti učinke uklanjanja prljavštine. Sa testiranjem smo započeli u siječnju, dakle – još u zimskim vremenskim uvjetima, a okončali smo ga u rujnu. Obloge smo svaki dan čistili klasičnim podnim usisivačem, kakav se i inače koristi u domaćinstvima. Tako bismo prije svakog čišćenja površinu najprije temeljito usisali, a potom bismo je obradili sredstvom za čišćenje onako, kako to savjetuju proizvođači. Obloge smo čistili jednom mjesečno, dakle – devet mjeseci za redom. U tom trenutku smo ukupno prikupili gotovo 190.000 prolazaka preko obloga.  Sredstva za čišćenje smo nanosili na podlogu u obliku pjene, koju smo spužvicom dobili iz rastopine sredstva za čišćenje u vodi prema omjeru navedenom u uputstvima za uporabu. Pričekali bismo da se površina osuši i potom usisali suhe ostatke prljavštine. Prilikom nanošenja sredstva za čišćenje u prahu (Carpet Cleaner), najprije smo ga ravnomjerno posipali po površini poda, a potom četkom utrli u oblogu te time postigli da se prljavština i upije. Ostatke smo potom također usisali.

REZULTATI ČIŠĆENJA

Učinkovitost pojedinog sredstva za čišćenje smo ocjenjivali tako, da bismo uspoređivali novu i očišćenu oblogu. Zanimalo nas je koliko je čišćenje pojedinim od tih sredstava za čišćenje jednostavno i  kakve su obloge nakon višekratnog čišćenja njima. Hoće li očuvati boju? Hoće li se na površini vidjeti kakve promjene? Koliko će učinkovito ta sredstva doista ukloniti prljavštinu?

Među ispitivanim sredstvima za čišćenje, prema rezultatima je prednost dobio Carpet Cleaner, budući da su učinci preostala tri sredstva bili manje ili više – podjednaki. Najbolju očišćenost obloge postigli smo sredstvom za čišćenje u prahu Carpet Cleaner, jer je ono uspjelo ukloniti i neke tvrdokornije mrlje. One su nastale tijekom uporabe podnih obloga (hodanjem po njima) i nisu se dale do kraja ukloniti niti jednim drugim sredstvom za čišćenje. Površina koju smo čistili sredstvom Carpet Cleaner (suho čišćenje) ostala je – u usporedbi sa drugim dijelovima obloga koje smo obrađivali ostalim sredstvima za čišćenje (mokro čišćenje) – znatno svijetlija. To je postalo još očitije nakon osmog čišćenja. Dijelovi koje smo čistili sredstvima za čišćenje Vanish, Čisto i Tuba postali su tamniji, dok je dio podne obloge po kojemu se hodalo postajao sve vidljiviji. Već nakon nekoliko čišćenja se na oblozi s uzorkom počela primjećivati promjena tonova boje – obloga je postajala sve bljeđa. Ova promjena vjerojatno nije bila posljedica uporabe samoga sredstva za čišćenje, jer smo je opazili tek na jednoj od obloga, koja je ionako imala boju slabe postojanosti. Promjena je bila vidljiva na gotovo cijeloj površini, bez obzira na to kojim smo od sredstava za čišćenje obrađivali tu oblogu.

RAD ZAHTIJEVA OBAZRIVOST

Rad sa sredstvima za čišćenje koja nanosimo u obliku pjene je dosta naporan. Teško je ostvariti pravu konzistentnost pjene, a još ju je teže ravnomjerno nanositi. Ne radi se samo o tome da je kod manje korištenih sredstava za čišćenje učinak čišćenja slabiji, već o tome što postoji opasnost od toga da se tekstil previše navlaži i smoči, a to onda može utjecati na promjenu dimenzija tekstilne obloge. Neke obloge se pritom krče i stežu, a druge opet rastežu. Promjene su obično veće kod onih obloga iz nižega razreda cijena, no mogu se opaziti i kod onih skupljih; zato tijekom rada moramo biti vrlo obazrivi i paziti da oblogu tijekom čišćenja što manje navlažimo. Suho čišćenje sredstvom Carpet Cleaner je u vezi s tim u prednosti pred mokrim čišćenjem, obavljanim drugim sredstvima za čišćenje, jer obloga tijekom čišćenja njime ostaje suha. Jedna od obloga (obloga s uzorkom) koju smo koristili, već se nakon nekoliko čišćenja tijekom obrade počela mreškati i rastezati, ali kada se osušila, opet se izravnala i na njoj više nije bilo većih promjena.

Prije no što se prihvatimo čišćenja, moramo znati da će nam ono oduzeti dosta vremena, i to ne samo za nanošenje i utiranje. Naime, kod svih sredstava za čišćenje treba nakon obavljenog nanosa pričekati određeno vrijeme prije no što oblogu usisamo te se pobrinuti za to, da tijekom rada nitko po njoj ne hoda. Kod suhog čišćenja moramo pričekati da prljavština prione uz sredstvo za čišćenje, a kod mokroga da se obloga dobro osuši, što kod svih sredstava za čišćenje traje najmanje od 30 do 45 minuta, ovisno o veličini prostora, a djelomično i o našoj vještini (i stupnju navlaženosti obloge) te vlažnosti zraka u prostoru, u kojemu je položena ta podna obloga. Podrobnije zaključke upisali smo u okviriće sa rezultatima.

OSTAJU VIDLJIVI »TRAGOVI«

Po okončanom testiranju je – unatoč višekratnoj brižljivoj njezi, obavljenoj pomoću sredstava za čišćenje – po čitavoj dužini obloge ostao vidljiv glavni hodni put, što znači da je na njemu opterećenje bilo najveće. Uvjeti ispitivanja bili su zahtjevniji, prema onima kakvi bi postojali u nekom od stambenih prostora. Naime, čistili smo obloge koje su bile položene u javnom prostoru, po kojemu se hodalo u cipelama. Promjene koje su se pojavile tijekom testiranja nakon devet mjeseci, u domaćinstvu bi, primjerice – u predsoblju – nastale znatno kasnije, ovisno o tome koliko bi ljudi živjelo u kući, koliko bismo prolazaka imali i koliko bismo bili doslijedni kod uporabe kućnih papuča. Blaži uvjeti gotovo da i ne bi značajnije poboljšali učinke koje omogućavaju pojedina sredstva za čišćenje.

VIŠE POZORNOSTI UPUTSTVIMA

Za korisnike je važna još jedna napomena. Nismo baš svi mi nekakvi veliki tekstilni stručnjaci i zato nam je potrebno više podataka i podrobniji savjeti o namjeni pojedinog sredstva za čišćenje. Proizvođači bi morali podrobno napisati za koje su materijale njihova sredstva za čišćenjea namijenjena, na kojim materijalima i površinama su više, a na kojima manje učinkovita. Mislimo da bi sva uputstva za rukovanje morala biti vrlo podrobna, baš kao i sva upozorenja. Najvažniji podaci moraju biti istaknuti i dobro vidljivi na glavnoj naljepnici, tako da ih korisnik može temeljito pogledati još u trgovini, i prije kupovine. Svi savjeti i naputci za rad moraju biti otisnuti vidljivo, čitljivo i to tako, da se tisak tijekom uporabe ne uništi zbog naših mokrih ruku (razmaže, izbriše). Nedopustivo je da naputci na stranom jeziku po svom opsegu i sadržaju nisu jednaki tekstu na našem jeziku.

Članak iz revije Saveza potrošača Slovenije VIP 11–12/2002, 1. dio
Članak je plod suradnje Saveza potrošača Slovenije i Odsjeka za tekstil Prirodoslovno – tehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Test je bio dio jednoga diplomskog rada.

 

USPOREDBA SREDSTAVA ZA ČIŠĆENJE I REZULTATI ČIŠĆENJA

CARPET CLEANER, za ekološko čišćenje podnih obloga

Proizvodi Carpet Cleaner, Austrija
Važni podaci ispisani su na proizvodu
To je prirodno sredstvo za čišćenje svih vrsta tekstilnih podnih obloga, a usto još i sredstvo protiv grinja. Više milijuna sićušnih spužvica u ovom sredstvu za čišćenje ima zadaću upijanja prljavštine. Kilogramom sredstva za čišćenje možemo očistiti oko 15 kvadratnih metara površine. Za jako prljave dijelove obloge moramo uporabiti i predsredstva za čišćenje. Sredstvima za čišćenje uklanjamo prljavštinu koju na oblogu donosimo na cipelama, kao i mrlje od hrane i pića (čak i kave te crvenoga vina), ulje, masti…
Sredstvo za čišćenje je ekološko, biljnoga podrijetla i biološki razgradivo, a pH-faktor mu je neutralan. Ono ne uzrokuje alergije na koži. Na oblozi ne ostaju ljepljiva mjesta, a površina postaje podatna i meka.

Sastav sredstva za čišćenje: naveden je.
Upozorenje na opasnosti kod uporabe: ima.

Uporaba

Sredstvo za čišćenje ravnomjerno posipamo po površini tekstilne podne obloge. Zatim ga četkom utiremo u oblogu (prije početka rada dobro je obaviti pokus osjetljivosti obloge na trljanje). Nakon 30 do 60 minuta usisamo sredstvo za čišćenje i ostatke u koje se upila prljavština. Tekstilna podna obloga je sada čista, suha i pripremljena za uporabu. Na oblozi i u njoj nema nikakvih kemijskih ostataka.

Rezultati

Primjerno uklanja prljavštinu, a učinkovito nas rješava i mrlja.

Napomene

Suho čišćenje. Ovaj rad je, uz uporabu originalne četke sa drškom, koju treba zasebno kupiti, lagan i jednostavan. Proces nije dugotrajan. No, ručno utiranje znatno je napornije. Obrada četkom može mehanički oštetiti osjetljivije tekstilne materijale. Uporaba sredstava za čišćenje je razmjerno velika.

VANISH – sredstvo za ručno čišćenje sagova i tapisona

Proizvodi: Benckiser, Poljska
Važni podaci na proizvodu
Novi Vanish je vrhunsko sredstvo za čišćenje sagova i tapisona, jer čisti i najtvrdokornije mrlje. Vanish sadrži posebno aktivan sastojak, koji s lakoćom prodire u vlakna i za sobom ostavlja potpunu čistoću. To je idealno rješenje za sve vrste sagova, tapisona i tapeciranog namještaja.

Sastav sredstva za čišćenje: naveden je.
Upozorenje na opasnosti kod uporabe: ima.

Uporaba

Površinu treba prvo usisati. Jedan dio sredstva za čišćenje izmiješamo sa devet dijelova hladne vode, kako bi nastala pjenasta mješavina. Tada se pjena četkom, spužvom li krpom ravnomjerno nanosi na cijelu površinu koju čistimo. Pritom trebamo pripaziti da površinu ne razmočimo. Kada se osuši, opet je treba usisati.

Rezultati

Učinkovito uklanja prljavštinu, ali mrlje – loše.

Napomena

Uporaba nije previše »ugodna« (priprema pjene, nanošenje), »mokri« postupak čišćenja. Ne uklanja mrlje, iako pripada skupljim sredstvima za čišćenje.

ČISTO – šampon za tekstilne obloge, tapecirani namještaj, sagove…

Proizvodi: Ilirija, Slovenija
Važni podaci na proizvodu
Čisti temeljito i onemogućava prebrzo nagomilavanje prljavštine.

Sastav sredstva za čišćenje: nije naveden.
Upozorenje na opasnosti kod uporabe: ima.

Uporaba

Sredstvo za čišćenje razrijedi se vodom u omjeru jedan prema devet te se pomoću spužve napravi gusta pjena. Potom spužvom ili mekom četkom utrljavamo pjenu u oblogu te ostavimo da se osuši. Suhu površinu zatim temeljito usišemo. Tvrdokornije uprljane površine čiste se manje razrijeđenim sredstvom za čišćenje.

Rezultati

Učinkovito uklanja prljavštinu, ali ne uspijeva ukloniti mrlje.

Napomene

Uporaba nije previše »ugodna« (priprema pjene, nanošenje), »mokri« postupak čišćenja. Sastav nije naveden na ambalaži, cijena je niska.

TUBA – ultra šampon za čišćenje sagova

Proizvodi: Erdal-Rex, Njemačka
Važni podaci su navedeni na proizvodu

Čisti temeljito i dubinski te spriječava ponovno brzo gomilanje prljavštine

Sastav sredstva za čišćenje: nije naveden.

Upozorenje na opasnosti kod uporabe: ima.

Uporaba

Prije čišćenja sag treba temeljito usisati. Čišćenje manjih površina spužvom ili krpom:
Jedan čep tekućine izmiješa se sa šest čepova vode te u tekućini spužvom ili krpom:izradimo pjenu, koja se onda ravnomjerno nanosi na sag.

Treba pričekati da se sag dobro osuši, a zatim se osušeno temeljito usiše.

Čišćenje većih površina
Površina           Manje prljava     Vrlo prljava
do pribl. 20 m2*   ½ čepa / litra      1 čep / litra
do pribl. 40 m2*   5 čepova / litra   8 čepova 0 /litra

*U originalnim uputstvima postoji značajna razlika, jer je u prvom redu napisano 40 m2 površine, a u drugom 20 m2, što bi značilo potrebu manje koncentracije za veću površinu.
Rezultati

Učinkovito uklanja prljavštinu, ali ne i mrlje.

Napomene
Uporaba nije previše »ugodna« (priprema pjene, nanošenje), »mokri« postupak čišćenja. Sastav nije naveden na ambalaži,

 

Savez potrošača i Odjel za tekstil
Prirodoslovno-tehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.