Svijet laminata

Prva proizvodnja laminatnih podova pokrenuta je u Švedskoj 1989. godine, a danas su jedan od najpopularnijih tipova podnih obloga. Kroz samo desetak godina ovaj je proizvod postao “trendsetter” među podnim oblogama. Tvrtka Tepih land d.o.o. iz Zagreba u svojoj ponudi ima laminate svjetski poznatih tvrtki Classen i Tarkett u raznim razredima kvalitete te široke lepeze dizajna za svačiji ukus.

k25-tepihland-s-230.jpgLaminatni podovi sastoje se od 5 slojeva:
– Površinski zaštitni sloj od melaminske smole
– Dekorativni sloj s prirodnim uzorcima drveta
– Jezgra napravljena od HDF ploče
– Donji potporni sloj laminata koji štiti od vlage i deformiranja
– Zvučna izolacija od poliuretana, drvenih vlakana ili filca

Dekorativni sloj daje laminatnom podu individualni izgled. Postoji široka paleta inovativnih i vrlo uvjerljivih dekorativnih završnih slojeva koji izgledaju kao prirodno drvo. Potrošni, odnosno završni sloj zaštićen je melaminskom smolom, visoko otpornim materijalom koji čini laminatne podove vrlo otpornim na trošenje.

Srž laminatnog poda čini sloj jezgre. Kako sugerira i sam naziv, ovaj sloj nosi dekorativni sloj i gornji premaz kao i ljude koji će kasnije po njemu hodati. Jezgra Classen laminatnih poodova, napravljena je od HDF-a (High Densiti Fibreboard), odnosno ploča vlaknatica visoke gustoće. Ovaj laminat posjeduje patentirani sistem spajanja pod nazivom «EasyConnect» – sistem spajanja bez ljepljenja. Spojevi su impregnirani posebnim voskom «Isowaxx» koji tijekom instalacije ulazi u spojeve i automatski ih zatvara štiteći na taj način laminat od utjecaja vlage odozgo. Laminatni podovi izrađuju se u formi ploča. Proizvodni proces uključuje stješnjivanje individualnih slojeva laminatnog poda pod visokim pritiskom i visokom temperaturom. Tvrtka TEPIH LAND d.o.o. nudi laminate u obliku daske, parketa ili dvije lamele.

Higijenska i antibakterijska zaštita
Zahvaljujući zatvorenosti površine laminatni pod je izrazito higijenski. Završni sloj, koji je napravljen od posebno tvrdog materijala (melaminska smola) sprečava prljavštine i bakterije da uđu u pod.
Classen je razvio prvu antibakterijsku laminatnu površinu s vanjskim učinkom Cleancare system with Microban. Nova „cleancare“ površina jedinstvena je među laminatima. Njegov vanjski učinak omogućava trajnu zaštitu protiv najpoznatijih bakterijskih kultura, poput streptokoka i stafilokoka. Antibakterijski učinak je trajan, pa čak i uslijed manjih oštećenja na laminatnoj površini. Riječ je o učinkovitoj zaštiti za Vaš stambeni prostor.
Čak što više, laminatni pod nije samo higijenski nego je i izrazito otporan na trošenje/habanje. Otpornost na trošenje jedan je od razloga zbog kojih je popularan izbor laminatnih podova i za komercijalne projekte, prodajna mjesta, fitness studije i slično. Istaknute kvalitete prednost su i za privatne kuće, primjerice za stubišta ili dječje sobe.

Odabir laminatnog poda
Za odabir najbolje vrste laminata koji će udovoljiti specifičnim potrebama vašeg doma nema pravila, ali postoje pomagala za pomoć u donošenju odluke prilikom kupovine.
Prvo, razmislite gdje ćete postaviti laminatni pod. Lako prepoznavanje klasifikacijskih simbola na pakiranju, jasno nam pokazuje koji je proizvod odgovarajući za određenu primjenu, jer nije svejedno hoće li se on koristiti u dnevnom boravku, spavaćoj sobi, stubištu ili toaletu. Podovi u dnevnoj sobi više se koriste od onih u spavaćoj sobi, dok je stubište prometnije od dnevne sobe te izloženo većim mehaničkim utjecajima. Na karakteristike pojedinih vrsta laminata ukazuju oznake koje bi trebale biti naznačene na svakom paketu, sukladne klasifikaciji prema EURO – standardima za laminatne podove.
Klasifikaciju čini šest različitih brojevnih oznaka: 21,22,23 – 31,32,33.
Klasifikacije 21-23 odnose se na privatne prostore, odnosno za “kućnu upotrebu”, pri čemu je 21 namijenjen za umjerenu uporabu, odnosno za spavaće sobe; 22 za uobičajenu uporabu, odnosno za dnevne sobe; a 23 za intenzivno (učestalo) korištenje, odnosno za stepeništa.
Klasifikacije 31-33 koriste se za javne prostore, odnosno za “komercijalnu upotrebu”
Svako područje je podijeljeno na 3 stupnja tvrdoće i namjene, odnosno intenziteta korištenja (umjereno, uobičajeno i učestalo).
Najvažniji korak pri kupnji je odrediti točnu namjenu poda povezanu s klasifikacijom izdržljivosti, a kako bi mogli odabrati odgovarajući proizvod.

Karakteristike laminata njemačkog proizvođača Classen i Tarkett:
– prva klasa laminatnih podova
– dekorativan, trajan, lako se postavlja
– klik sistem postavljanja (bez ljepljenja)
– nije potrebno brušenje i lakiranje
– zaštitni sloj od melaminske smole
– jezgra napravljena od HDF ploče (ploča vlaknatica visoke gustoće)
– upotreba EURO standarda, E1, DIN norme, FSC, WKI, Q-mac, EDH
– svi laminati posjeduju hrvatski certifikat
– 6 upotrebnih klasifikacija ovisno o namjeni upotrebe

Tepih land d.o.o.