Kamen kao izazov

O kamenu je već toliko toga napisano, da se na prvi pogled čini kako se više nema što dodati. Ipak, tako se samo čini. Kamen je materijal kojega treba poštovati. Prema njemu jednostavno treba imati – drukčiji odnos. Tvrd, hladan na dodir, većinom vrlo zahtjevan za obradu, kamen je prepun iznenađenja: rado se može slomiti, trusi se i teško ga je popravljati. Unatoč svim tim nabrojenim negativnim svojstvima, često se odlučujemo upravo za njega. Nije baš posljednje niti to da je kamen jedini, odnosno barem jedan od rijetkih materijala, koji nam omogućava – govorimo li o prirodnom materijalu – da se upišemo u povijest. Pored njega se osjećamo sigurno, zadovoljno, a i samosvjesno. Nažalost, događa se da ne znamo pravilno iskoristiti sva ova njegova svojstva. Često ga koristimo na pogrešnim mjestima, ondje gdje jednostavno ne pripada i gdje klimatski uvjeti ne dopuštaju njegovu uporabu, ili nastaju pogreške prilikom obrade i montaže. Vrlo je važno znati da je kamen zapravo – osjetljiv i zahtjevan materijal. Sudeći prema iskustvima, toga smo premalo svjesni. Kamen je vrlo sličan drvu. On zahtijeva pozornost prilikom uporabe, dobivanja, obrade, a naročito na samom kraju, prilikom odabranog  načina ugradnje. Poželjno je da se zaštiti, baš kao i drvo. Moramo ga zaštititi od utjecaja agresivne okoline: od kiselih kiša, smoga, snažnih sredstava za čišćenje i sličnoga, jer su to veliki neprijatelji kamena. Iako je točno da neke vrste kamena to podnose lošije od drugih, bez obzira na sve – kamenu je uvijek potrebna njega.

k25-Kamenr-00-200.gifOdluka o tome koji bi kamen trebalo uporabiti vrlo je teška, a prije svega zahtjevna. Najprije moramo znati što bismo željeli postići uporabom kamena, o kakvom se kamenu radi, je li to granit, mramor, pješćenjak, vapnenac ili kakva druga vrsta kamena. A zatim i to, koji je od njih najprikladniji za ostvarenje naših zamisli.

Vrlo je važno i to, kakvu obradu želimo. Odgovara li kamen koji smo vidjeli kod susjeda doista našim željama? Želimo li sjaj ili grubo obrađenu, pečenu, pjeskarenu, četkanu ili samo struganu površinu? Kuda bismo željeli ugraditi kamen – u unutarnje prostore ili negdje vani, napola ispod krova, na fasadu, u vrtu ili na ulazu u garažu?

Ukratko, postavlja se ogroman broj pitanja, a pronaći odgovore na njih vrlo je teška zadaća za nekoga koji tome nije vičan. I samo jednim pogrešnim potezom mogli bismo napraviti veliku štetu. Zato prije odabira odgovarajućeg kamena treba dobro promisliti, proučiti sva pitanja i dobiti na njih pravilne odgovore. Najjednostavnije i najpouzdanije bilo bi – obratiti se stručnjaku i zajedno s njim potražiti najbolje rješenje.

Kamenu treba pokloniti posebnu pozornost i poštovanje, jer će nam on to višestruko vratiti. Samo tako moći će se pokazati u svojoj punoj ljepoti i snazi.

 

Boris Lasić, dipl. ing. arh.