Sitan masivni parket – industrijski parket – tehnoparket

U objektu je bio položen sitan masivni parket od hrastovine. Parketna ploča dimenzija 325 x 250 x 20 milimetara sastoji se od 16 lamela, koje su međusobno slijepljene ljepljivom trakom. Na ugrađenom parketu su se između položenih ploča pojavile fuge pa je stoga trebalo obaviti analizu dimenzija.
K022-12STR-00-200.gifTakav se parket na tržištu prodaje pod različitim nazivima (industrijski parket, kant-parket, tehno-parket). Mi smo mu dali naziv – sitan masivni parket. Za takav oblik parketa ne postoji standard. Proizvodnja sitnih i kratkih parketnih elemenata vrlo je zahtjevna zato, jer je naročito potrebno pomno paziti na točnost dimenzija. Kod velikog broja sitnih, zajedno slijepljenih elemenata može se začas dogoditi da ploče ne budu slijepljene na odgovarajući način prema svojim dimenzijama.

K022-12STR-02-300.gifDa bismo poboljšali kakvoću pregledanog parketa, koristili smo prikladan važeći standard. Za određivanje kakvoće prema izgledu, geometrijskim značajkama i vlažnosti drva primijenili smo standard SIST EN 13488; rpHRN EN 13488, koji inače važi za lamelni (mozaički) parket. Dužina parketne dašćice, koja u našem slučaju iznosi 250 milimetara, utvrđuje se prema standardu SIST EN 13226; rpHRN EN 13226 za klasični parket, gdje su dopuštena odstupanja po dužini od 0,5 milimetara prema gore ili dolje. Ako je parketna daščica kraća od 250 milimetara, dužina odstupa do 0,2 milimetra prema gore ili dolje. Uz ravnu letvu položili smo osam uzoraka ploča i na jednoj se pojavila fuga velika 3 milimetra. Mjerenja su pokazala da su neke parketne daščice rezane sa prevelikim odstupanjima (razlika u širini daščice na jednom i drugom kraju iznosi do 0,6 milimetara!) pa su se stoga počela pojavljivati prevelika dimenzijska odstupanja kod pojedinih parketnih ploča. Prilikom polaganja nastaju fuge među pločama u širini do 3 milimetra, što je nedopustivo. Pregledani parket mogao se po izgledu svrstati u drugi (∆) razred kakvoće, ali je svakako neodgovarajući po dimenzijama i neprikladan za ugradnju.

Nace Kregar, dipl.ing.drvne tehnologije