Granit za sva vremena

Kvaliteta jablaničkog granita na dohvat ruke

„Granit“ d.d. Jablanica je društvo za eksploataciju i preradu ukrasnih granita tipa Gabro iz Jablanice. Kvalitetu jablaničkog granita upoznali su mnogobrojni svjetski gradovi i metropole gdje možete uživati u popločenjima, fasadama, spomenicima, fontanama, žardinjerama, klupama i klupicama, stubištima i dr., a stogodišnja iskustva poznatih jablaničkih kamenoklesara utkana su u današnje proizvode tvrtke „Granit“. Ovaj prirodni kamen je jedinstven, uvijek djeluje svježe i novo, ne poznaje pojam starenja te ispoliran trajno zadržava to svojstvo. Eksperti za granit upoznati su s izvrsnim karakteristikama jablaničkog gabroa, izvanredno dekorativnog, koji je sastavljen od minerala vrlo otpornih na habanje, vlagu, promjene temperature i sve kemijske utjecaje. Vrlo se lako polira, strukturno je žilav, teško se drobi, a zbog te karakteristike mogu se dobiti veliki homogeni blokovi.

Trajni sjaj granitnih ploča može se vidjeti u New Yorku, Moskvi, Beču, Budimpešti, Zagrebu, Osijeku Sarajevu,Tuzli, Beogradu, Mostaru i drugim gradovima.

Prvi veliki blokovi od 5m3 upućeni su 1935. godine iz Jablanice za Split, gdje je započelo klesanje karijatida (stupovi u obliku djevojaka koje pridržavaju svod), pod osobnim nadzorom Ivana Meštrovića. Karijatide su bile teške 12 tona i njihov zadatak je bio da nose masivan kameni krov mauzoleja. One svjedoče o izvanrednoj kvaliteti jablaničkog granita, a to saznanje iskorišteno je za proizvodnju unosnijih i šire primjenjivijih fontana koje su ukras svakog grada, mjesta okupljanja koja spajaju ljude i vrijeme. Prostori oko fontana trajno se uljepšavaju granitnim kockama, pločama, ivičnjacima.

k022-granit-01-200.gifTvrtka „Granit“ od 2000. godine, godišnje proizvodi i ugrađuje prosječno oko 50 000 metara kvadratnih svojih proizvoda u spomenike, trgove i ulice širom svijeta.

Od najvažnijih proizvoda ističemo:

– Ploče za podove i fasade koje mogu biti polirane, pjeskarene, paljene i štokane
– Granitna kocka – lomljena i rezana
– Granitni ivičnjaci raznih oblika i dimenzija – cijepani i rezani
– Granitne stepenice svih oblika i dimenzija
– Kanalice (rigoli) svih oblika, obrada i dimenzija
– Elementi za spomenike i grobnice
– Prozorske klupice, žardinjere, fontane i drugi specijalni elementi po narudžbi

Granit gradnja d.o.o.