Cementno vezani monolitni dekorativni ili arhitektonski pločnici – 4. dio

Teraco matrice
Matrica je sastojak u teracu koji djeluje kao vezivo, da bi se zrna agregata održala u željenom položaju. Razlikujemo tri osnovne vrste matrica – cementnu, modificirano cementnu i polimernu – te posebnu matricu, to jest provodnu teraco matricu. Pigmenti boje u matricama omogućavaju nastajanje posebnih i raznolikih arhitektonskih odnosno projektantskih učinaka, ali se u kombinaciji sa portland – cementom ne smije odmjeriti više od 3 do 5 postotka težine pigmenta, odnosno najviše 900 grama na vreću za unutarnje prostore i najviše 230 grama na vreću za vanjske površine. K022-14STR-00-200.gifObojena matrica omogućuje izradu unikatnih uzoraka i dopušta takav odabir boje veziva odnosno cementnog kamena, da se ona može posve uskladiti sa bojom zrna ukrasnog agregata punila.

Cementne matrice

Za izradu teraca koriste se običan sivi i bijeli cement. Oba imaju jednaka mehaničko – fizikalna odnosno konstrukcijska svojstva te moraju odgovarati preuzetim europskim standardima za cemente. Kako su proizvedeni u različitim tvornicarna i razlikuju se zbog korištenih sirovina, mogu se pojaviti i neke razlike u boji. Bijeli cement se češće rabi za izradu teraca, jer se njegova boja može bolje kontrolirati i lakše kombinirati od raznih tonova miješanih do jasne odnosno čiste jedne boje. Sivim cementom se teže postiže jednobojnost, i premda se i on može nijansirati, ovdje nam nije osiguran stupanj jasnosti (čistoće) boje kao kod bijelog cementa. Naravno, cijena sivog cementa niža je od cijene bijeloga.

K022-14STR-02-300.gifModificirane cementne matrice 

Cementna matrica se obično modificira poliakrilatom ili lateksom. To je sastojak polimeriziranog cementnog materijala koji je dokazano odlično vezivo među zrnima agregata, a ponekad i vezni materijal (staro – novo odnosno teraco – podloga) za uporabu kod tankoslojnih teraco podova. Pojedina mehaničko – fizikalna svojstva variraju s obzirom na svojstva materijala, kakvoću miješanja i ugradnje te samu njegu. Materijali su obično bolje kakvoće i otporni na agresivne kemikalije pa se zato mogu koristiti za tanje poprečne prereze kao kod standardnih teraco podova, pri čemu se za njihovu mješavinu koriste zrna agregata veličine do 3 ili do 6 milimetara.

Polimerne (smolaste) odnosno kemijske matrice

(epoksidne ili poliesterske)

To je dvokomponentni termički vezni materijal, koji je jednako dokazano i odlično vezivo među zrnima agregata, a pokatkad i vezni materijal (staro – novo odnosno teraco – podloga) za uporabu kod tankoslojnih teraco podova. Pojedina mehaničko – fizikalna svojstva variraju s obzirom na svojstva materijala, kakvoću miješanja i ugradnje te samu njegu. Materijali su obično bolje kakvoće i otporni na agresivne kemikalije pa se zato mogu rabiti za tanje poprečne prereze kao kod standardnih teraco podova.

Elektroprovodne teraco matrice

Elektroprovodne teraco matrice ubrajaju se u vrstu polimernih odnosno kemijskih matrica, i kod njih se provodnost postiže uporabom epoksidnog ili poliesterskog veziva. Takav će pod odvoditi elektricitet bez propisanih potencija otpora. On će ukloniti nakupljen statički elektricitet, tako da će pod radi toga biti siguran za uporabu, posebno na površinama izloženim opasnostima od eksplozije. Zrna agregata ne smiju premašivati veličinu od 6 milimetara, a boja matrice je crna, jer se kao prijenosno sredstvo za odvajanje elektriciteta rabi čađa odnosno ugljik. Zrna agregata moraju imati 60-postotnu prostornu masu ili manje, kako bi matrica mogla obliti svaki komadić u tom sistemu.

Elektroprovodnost je moguće postići i drukčije: ispod tankoslojne matrice ugrađuje se mreža izrađena od bakrenih traka koju treba uzemljiti, ili obična varena mreža od betonskog čelika koja se također uzemljuje i uspješno provodi nakupljen statički elektricitet.

Tolerancije za ravnost

Završena površina teraco poda (prema američkim uputstvima) ne smije odstupati za više od 0,6 milimetra prema gore ili prema dolje na udaljenosti od 3 metra. Često teraco pod, koji može vrlo lako prianjati, postiže tako velike varijacije u ravnosti u nekom velikom prostoru sa jednim ili više zidova sa prozorima, da se ne vidi jesu li uopće bila poštovana gore spomenuta odstupanja. Optička iluzija je zbog visokog sjaja poda još veća.

K022-14STR-04-300.gifVažno je reći da su monolitne i tankoslojne teraco prevlake u stvari – tanke obloge koje uljepšavaju izgled i automatski slijede konfiguraciju betonske podloge. Zato betonska podloga mora postizati jednake tolerancije za ravnost, to jest 0,6 milimetra prema gore ili prema dolje na razdaljini od 3 metra. Kada su radi neodgovarajuće izvedbe odnosno neusklađenosti sa zadanim zahtjevima potrebni popravci betonske podloge, ovo postaje obvezom dobavljača betona odnosno izvođača poslova betoniranja, iako ih prethodno mora potvrditi izvođač teraco poda.

Projektne ideje i tipska uporaba

Teraco podom standardnog sastava drži se onaj pod koji sadrži zrna mramora veličine 3 i 6 milimetara. Za veće naglašavanje šarenila i strukture zrna agregata koriste se zrna veličine 6 i 10 milimetara. Najčešće se i izrađuju, i koriste upravo ovakvi standardni teraco podovi. Kao prevlaka se obično rabe prilikom izvedbe teraca na bazi pijeska, ali i kao vezani (lijepljeni), monolitni, konstrukcijski i mnoge druge vrste portlandskog cementnog teraca.

Posebni uzorci u teracu obično se izvode za arhitektonska i / ili i umjetnička projektna rješenja. U te svrhe se po želji kupaca – i to za izradu kao gotovih proizvoda ili na samom licu mjesta »in situ« – izrađuju posebni izvedbeni nacrti podova, razni pečati, logotipi ili grbovi, rozete i vrlo neuobičajeni motivi ili figure i bordure.

korak208.inddU prošlosti se teraco obično koristio:
– kao materijal za podove u javnim i pojedinačnim zgradama bogataša.

Tipična uporaba teraca u 20. stoljeću:
– kao materijal za podove u sljedećim objektima:
– uzletišta,
– bolnice,
– casinoi,
– kongresni centri,
– središta raznih udruga,
– zgrade vlade,
– knjižnice,
– crkve i druge vjerske ustanove,
– stambene zgrade,
– restorani,
– trgovine na malo,
– rustikalna uređenja vanjskih prostora,
– školske zgrade,
– objekti specijalnih umjetnosti,
– športski stadioni.

Podne obloge od teraco smjesa, koje se odlijevaju u samom prostoru na kojemu je takva obloga potrebna, ili već gotove, prethodno izrađene i prohodne ploče teraca imaju i kod nas već dugu tradiciju. Često ih koristimo u prostorima sa vodom i ondje, gdje nam s jedne strane treba hladna, a s druge suvremena, sintetička, donekle topla i dekorativna podna obloga. Ove su podne obloge iznimno izdržljive.

U stambenim objektima smo teraco podovima vrlo rado oblagali terase, ulaze, kuhinje, ostave, garaže, praonice i bočne prostore. Sve je to bilo ovisno i o uvjetima koji vladaju u podneblju o kojemu se radi, a i o mogućnostima samoga materijala. Podna obloga od teraca bila je gotovo rezervirana za terase, ulazna stubišta i djelomično kuhinju. Danas se u tim prostorima uglavnom polažu keramičke pločice.

Održavanje i njega

BRIGA ZA TERACO

S obzirom na kakvoću mogli bismo pomisliti da je danas na tržištu moguće pronaći materijal za podove koji niti ne treba njegovati i koji bi zato mogao konkurirati teracu. Ovo zato brojnim korisnicima sada stvara poteškoće, jer bi ga zbog neodvojive povezanosti željeli njegovati baš kao i druge materijale za podove. Kad jednom shvatimo ovu osobinu te poteškoće nestaju, ali zato u prvi plan dospijevaju cjelokupna ljepota teraco poda i sigurnost prilikom njegova održavanja. Da bismo bolje razumjeli što je teraco, najprije trebamo upoznati njegove komponente odnosno osnovne sastojke. Teraco je sastavljen od mramornih zrna i / ili drugog agregata u kombinaciji sa vezivom od portlandskog cementa ili nekog polimernog materijala, kao što su epoksi, poliester i poliakrilat. Mramorna zrna i / ili agregat miješaju se sa vezivom u omjeru dva prema jedan. Tijekom ugrađivanja teraco mase, manja dodatna količina zrna može se raspršiti po površini tako, da na završnoj površini dobijemo gustoću zrna reda veličine od najmanje 70 posto.

Zaštita

Uporaba čistog premaza (većinom voskovi) nepotrebna je i u pravilu se niti ne preporučuje. Površina teraca, kao što je već bilo rečeno, sadrži najmanje 70 posto mramornih zrna ili agregata. Ako se uporabi površinski premaz ili vosak, protuklizni koeficijent će se smanjiti ispod standardne veličine od 0,5. Mramorna zrna i agregat, koji zajedno sačinjavaju do 70 posto teraco poda, imaju vrlo nisku poroznost i neće upiti previše premaznih supstanci.

Od osnovnih sastojaka teraco poda potrebno je i zaštitno vezivo, posebno vezivo od portlandskog cementa, koje je porozno i upit će tvari zaštitnoga sredstva. Teracu nije potrebna zaštita od habanja, ali zato svakako zaštita od upijanja; ona se postiže uporabom penetracijskog sredstva za brtvljenje, koje zatvara pore u vezivu.

Unutarnja zaštita

Unutarnja zaštita teraca prikladnija je od »zaštite na površini«. Tu nam je potrebno povremeno brtvljenje, i to uporabom sredstva za brtvljenje, koje ima protuklizni koeficijent 0,5 ili više. Ovdje je važno naglasiti da potpuna površinska zaštita poda zadržava prljavštinu i označit će možda čak i moguću pojavu pruga. Ovaj nedostatak možemo ukloniti prirodnim proizvodima, koji će podu vratiti ljepotu. Jedan od njih je koža za cipele, koja predstavlja najbolje sredstvo za poliranje teraca, jer mu dopušta da razvije svoju ljepotu i prirodni sjaj ili patinu.

NEUTRALNA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Čiščenje

Teraco se čisti neutralnim tekućim sredstvima za čišćenje. Nakon nanosa rastopine na tlo potrebno je pričekati nekoliko minuta da bi se prljavština otopila. Zatim pod treba očistiti strugalom od gume, a mokrom krpom za brisanje i pranje poda odstraniti razgrađenu prljavštinu. Važno je znati i da pod treba biti mokar tijekom čitavog vremena postupka čišćenja, kako se prljavština ne bi upila u njega. Isto je tako nužno da voda za isplahnjivanje, pribor sa drškom za pranje i brisanje poda te vedro uvijek budu čisti.

Sredstva za čišćenje

Odabrano tekuće sredstvo za čišćenje mora biti neutralno, što znači da mora imati vrijednost između 7 i 10. Usto, ono ne smije sadržavati štetne alkalije, kiseline …, jer bi one mogle izazvati oštećenja na podu. Naročito treba pripaziti na to da se sapuni nikada ne koriste za održavanje teraco podova, jer sadrži vodene rastopine te anorganske ili kristalizacijske soli. Neki podovi su se oštetili upravo zbog nepravilno izvršenog odabira sredstava za čišćenje.

BEZ NAULJIVANJA

Ako se pribor za brisanje i pranje poda sa drškom koristi i za svakodnevno čišćenje, moramo se uvjeriti da na njemu nema ulja. Sastojci koji sadrže ulje predstavljaju veliku opasnost, jer mnogi od njih sadrže čak i pijesak, koji se može ukloniti samo vrlo teško, a pritom još može i oštetiti pod. Usto, ulje za pod prodire u pod i zauvijek skida boju vašeg teraca.

NJEGA I ESTETIKA

Novi teraco podovi zahtijevaju vrijeme i strpljivost, ali i još nešto – da im se omogući prirodna njega. Mnoge boje daju teracu na početku izgled šarenila ili pjegavosti. To, međutim, ne znači da je izvođač pogrešno izradio odnosno položio pod. Rezultat svega je taj, da je u početku estetski izgled teraco poda daleko od onog željenog, ali se može predvidjeti da će rezultati dobre izvedbe svakoga dana postajati sve vidljiviji, a time će do izražaja doći i ljepota njegova izgleda. To vlasniku osiguravaju učinak dobro obavljenog posla, estetiku, zadovoljstvo i lako održavanje tijekom očekivano dugog razdoblja, što nam je poznato iz povijesti teraca.

Zaključak

Vrijednost teraco podova s obzirom na njihovu izdržljivost, ljepotu, lako održavanje i – ne baš kao posljednje – i umjerene cijene za standardnu izvedbu iskazivala se tijekom stoljeća njegove uporabe. Danas su zbog svih ovih svojstava primjene teraco podova iznova oživjele, jer – pored klasične izvedbe – njima se mogu postići novi arhitektonski, umjetnički i estetski učinci, kao i poboljšanje njihovih mehaničkih, kemijskih i fizikalnih svojstava.

Tako se vrlo velika aplikacija razvila u inozemstvu, a naročito u Americi. U posljednja dva desetljeća može se zamijetiti da se uporaba i razvitak teraca naročito povećava u Veneciji i njezinoj okolici. Kod nas je djelatnost teracara tijekom zadnja dva desetljeća 20. stoljeća gotovo zamrla, ali sada opet oživljava, budući da se spoznala vrijednost teraco podova, standard stanovništva je porastao, a došlo je i do uporabe novih tehnologija i naprava za obradu ove vrste podova.

Zdeslav Jamšek, dipl.ing.građ.