Polaganje parketnih podnih obloga u sistemu s električnim podnim grijanjem

Drvene podne obloge – parket, zauzimaju tradiconalno mjesto u izgradnji stambenih i poslovnih prostora, no u eri naprednih građevinskih rješenja svoje mjesto svakako zauzima i električno podno grijanje koje je već duže vrijeme prisutno kao primjereno rješenje grijanja prostora s obzirom na svoje tehničke karakteristike i funkcionalnost.

k20-henkel-s-230.jpgNeminovno se nameće pitanje spoja tradiconalne podne obloge u obliku parketa različith dimenzija i vrsta, te moderne tehnologije grijanja u obliku električnog podnog grijanja.

Thomsit sistem za klasično polaganje parketa zaokružio je cjelinu kroz faze pripreme i niveliranja podloge te lijepljenja parketne podne obloge na pripremljenu podlogu uzimajući u obzir sva moguća prisutna površinska opterećenja, no ugradnjom električnog podnog grijanja, podloga i sama podna obloga – parket postaju uz već navedena mehanička opterećenja dodatno opterećeni toplinom koja se razvija iz podnog grijanja. Upravo iz tog razloga Thomsit je razvio sistem primjeren polaganju parketa u sistemu električnog podnog grijanja.

Električno podno grijanje se sastoji od grijaćeg  tijela koje se nalazi na mrežici  za ugradnju i kao takvo čini grijaću plohu određene površine. Grijaća ploha je debljine 2,5 mm te je vrlo osjetljiva na mehanička oštećenja tako da je nije moguće direktno ugraditi na ljepilo kojim će se kasnije lijepiti parketna podna obloga bez obzira o vrsti ljepila. Drugim riječima neminovna je priprema podloge, ugradnja električnog podnog grijanja i  završna faza lijepljenje parketa.

Thomsit je razvio sistemsko rješenje polaganja parketa na električno podno grijanje koje se sastoji iz dva dijela. Prvi dio sistema se odnosi na pripremu podloge i ugradnju podnog grijanja te je neophodan i obavezan. Proizvodi koji čine prvi dio sistema su: Thomsit R 777 i  Thomsit DH Maxi. No svakako prije faze pripreme podloge valja izvršiti mjerenje količine zadržane vlage u podlozi, koja mora biti ispod 1,8% CM.

Thomsit R 777 je disperzijski predpremaz za upojne podloge, dakle betonske i cementno-pješčane glazure koji ima ulogu da i najmanje čestice prašine veže uz podlogu i na taj način pripremi podlogu za ugradnju električnog podnog grijanja. Kao što smo već naveli električno podno grijanje ne može biti ugrađeno u ljepilo već u masu za izravnavanje koja mora biti otporna na toplinska i mehanička opterećenja.

Thomsit DH Maxi je masa za izravnavanje koja zadovoljava navedene kriterije, a njezine karakteristike: samoizravnavajuća, brzosušeća, ojačana vlaknima, za debljine izravnavanje podloga u jednom radnom koraku od 3-30mm te idealno odgovaraju za ugradnju električnog podnog grijanja.

Nakon što je podno grijanje ugrađeno u masu za izravnavanje zadržana količina vlage u masi mora biti ispod 1,8% CM kako bi se moglo krenuti s lijepljenjem parketa na tako pripremljenu podlogu.

henkel.jpgI tada dolazimo do drugog dijela Thomsit sistema za polaganje parketa u sistemu s električnim podnim grijanjem koji je za razliku od prvog prilagodiv u smislu ljepila u odnosu na dimenziju i vrstu parketa. No nikako ne smijemo zaboraviti da kao što su proizvodi Thomsit R777 i DH Maxi primjereni sistemu, isto tako i ljepila moraju biti primjerena sistemu podnog grijanja zbog toplinskog opterećernja na ljepilo. Thomsit objedinjava ljepila za parket koja su primjerena za navedeni sistem bez obzira radilo se o disperzijskim, otopinski ili poliuretanskim ljepilima. Pa tako:

Thomsit P 618 je disperzijsko ljepilo za lijepljenje masivnog, lamel i gotovog dvoslojnog parketa.

Thomsit P 600 je otopinsko ljepilo za masivni, lamel i gotovi dvoslojni odnosno troslojni parket dok je

Thomsit P 625 2K PU poliuretansko ljepilo za sve tipove i vrste parketa uključujući i parket od egzotičnog drveta.

Thomsit P 685 SiCure® je elastično ljepilo namijenjeno prije svega za parket ekstremnih dimenzija npr. dužine i do 2500 mm a  isto tako je primjenjivo u sistemu s podnim grijanjem.

Polaganje parketa u sistemu s podnim grijanjem se ne razlikuje od ostalih sistema polaganja parketa ako se poštuju zakonitosti te se primjenjuju materijali koji čine sistem.

Thomsit je robna marka koja je uvijek pratila i postavljala  trendove u podopolagaštvu te se uvijek isticala po svojim sistemskim rješenjima koja su primjerena za sve tipove podloga i podnih obloga.

Obratitte se s povjerenjem…

Henkel Croatia d.o.o.