Početak Graditeljstvo Podne obloge Povijest drvenih podnih obloga

Povijest drvenih podnih obloga

Antika

Sa sigurnošću možemo ustvrditi da je čovjek za svoje podne obloge kao konstrukcijski element najprije koristio prirodni kamen – granit, pješčenjak. Kada je započeo rabiti pečenu glinu i mramor, najvjerojatnije je pokušao iskoristiti i drvo, iako se na prva spominjanja drva kao podne obloge nailazi u 10. stoljeću prije naše ere, a povezana su s opisima iz života kralja Salomona.

U rimsko doba razvila se tehnika pečenja drva i slogova u plohe i zatim u daske, što je i omogućilo pojavu tehnike parketa od daščica, odnosno brodskog poda. Kod drvenih se podova uvriježio poseban uzorak, kojega su nazivali testacea spicata i koji je bio preteča današnjega polaganja u obliku riblje kosti. Krajem prvoga tisućljeća moglo se naići na drvene podne obloge po čitavoj sjevernoj Europi i atlanskim državama hladnoga podneblja.

Od Srednjega vijeka do 17. stoljeća

Krajem Srednjega vijeka javilo se zanimanje za spajanje različitih vrsta drva u višebojne uzorke. U Skandinaviji i Engleskoj se i danas možemo diviti ovim starinskim uzorcima drvenih podnih obloga.

Razvila se tehnika intarzije, koja se posve razmahala krajem 17. stoljeća. Počele su se koristiti rijetke i prestižne vrste drva. Intarzije su u Europi krasile gradove i palače te su ih ubrajali u umjetnička djela, baš kao i zidne tapiserije ili obojena prozorska stakla, jer su se izrađivale ručno.

  1. stoljeće – zlatno doba parketa

Krajem 17. stoljeća se dekoracija unutrašnjosti poznatih dvoraca i palača temeljila na harmoniji prostora. To je važilo i za intarziju, koja je mnogo puta bila i odlučujuća za odabir cjelokupne opreme prostora. Bilo je to zlatno doba i najveći procvat drvenih podnih obloga. Vrlo je poznata obloga iz dvorca Versailles, rezidencije Luja XIV ili »Kralja Sunca«, po kojemu se taj uzorak naziva i danas. Isto tako je iz Francuske stigao i sam naziv parket – mali park. Uporaba drva za pod je, naime, podsjećala na šume koje su okruživale Versailles.

  1. stoljeće

Obrada i brušenje parketa su se dugo, baš kao i prerada drva – odvijali ručno. Izučeni majstori su godinama izrađivali samo jedan drveni pod, kojega si je moglo dopustiti samo vrlo bogato plemstvo. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće počela se razvijati industrija pa smo dobili stroj za zarezivanje pera i utora, dok su se u tridesetim godinama 20. stoljeća pojavili i prvi strojevi za brušenje.

Prvi je parket bio sastavljen od daščica debljine od 17 do 22 milimetara. Bile su obrađene na utor i pero, a polagali su ih plivajućim načinom ili pribijali na drvene letve, prethodno uronjene u beton. Polagali su i parket na vrući sloj bitumena, ali je radi poteškoća ovaj postupak ubrzo izumro.

Početkom pedesetih godina je na europsko tržište stigao lamel – parket (mozaik) debljine 8 milimetara, sastavljen od više daščica dimenzija 22 x 120 milimetara, koje su tvorile kvadrate veličine 480 x 480 milimetara. Najvažniji proizvođači tog parketa, koji se često koristio u godinama nakon Drugog svjetskog rata, bili su Francuzi, Talijani, Hrvati (većina ovih proizvoda izvozila se u Italiju i Njemačku) i Slovenci. Ovu vrstu parketa ubrzo su zamijenili prestižniji proizvodi, na primjer 10- i 14-milimetarski lam-parket, a počeo se koristiti i parket normalnog i velikog formata, debljine 22 milimetara.

 Statistika proizvodnje za 2004. godinu

Europsko udruženje parketarske industrije (FEP) sastaje se na kongresu i iznosi statistiku. Na raspolaganju su nam podaci za 2004. godinu.
Proizvodnja parketa za 2004. godinu s obzirom na vrstu parketa
Korištene vrste drva pri proizvodnji parketa u 2004. godini

 Novosti i smjernice

Neke se smjernice nisu izmijenile, ali ima i nekih novosti. Još uvijek je u modi postarani parket i parket velikog formata, a na sajmovima još možemo vidjeti i veliku ponudu drva za vanjske prostore i kupaonice.
Mogli bismo reći da smjernice ukazuju na jednostavnije postupke polaganja. Novost su svjetla u svim vrstama podnih obloga.

Irena Hribar

Pin It on Pinterest

Sviđa Vam se stranica

Podijelite ju s prijateljima!

Exit mobile version

You have successfully subscribed to the newsletter

Došlo je do pogreške prilikom slanja ... Molimo Vas ponovite ...

Korak u prostor will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

PRIJAVA NA NEWSLETTER

POKLON - DOWNLOAD
4 BROJA KORAKA - 2019.