Načini postupanja s termotretiranim drvom

Proizvodnim procesom dobijanja pregrijanog drva kakvim se koristi tvrtka Galeković te kojeg je instalirala u svom pogonu PPS Majur, od vrsta drva našeg podneblja, možemo ovisno o primjenjenim uvjetima termotretiranja, dobiti naizgled drvo kakvo inače nabavljamo iz “egzotičnih” krajeva, te je to jedan od razloga koji privlači kupce. Nešto o samom postupku termotretiranja smo napisali u protekla dva broja, međutim sigurno su interesantne informacije kako postupati s termotretiranim drvom odnosno kako ono reagira na pojedine načine obrade.

1. Rezanje

Rezanje pregrijanog drva značajno se ne razlikuje od rezanja netretiranih komada. S obzirom na stabilizaciju drva nakon ThermoWood procesa, učin daljnje deformacije nakon rezanja je smanjen.

2. Blanjanje

Za blanjanje se može koristiti standardna oprema a kojom se može postići odlična kvaliteta površine. Najbolji rezultati postižu se kada za noževe koristimo tvrde metale. Prilikom blanjanja potrebno je koristiti sisteme za odvodnju prašine.

k19-ppsgalekovic-2-230.jpg3. Glodanje

S obzirom na želju postizavanja dobre površinske kvalitete, potrebno je koristiti oštre noževe kako ne bi došlo do kidanja materijala. Veću pažnju treba posvetiti ukoliko se izvodi glodanje poprijeko godova jer je tada mogućnost kidanja veća. Najveći rizik od kidanja materijala je na početku i na kraju glodanja. Najbolji rezultati se postižu kada ima dovoljno materijala iza noža. Proces se treba pažljivo pripremiti.

4. Brušenje

Vrlo često, nakon procesa blanjanja ili glodanja, s obzirom na dobru kvalitetu površine pregrijanog drva, nije potrebno vršiti brušenje. Ali ukoliko se za to ukaže potreba, brušenje je jednostavno i ne zahtijeva posebnu pažnju, osim što je potrebno osigurati dobru odvodnju prašine za vrijeme brušenja.

k19-ppsgalekovic-3-230.jpg5. Površinska zaštita

Preporuča se izvesti površinska zaštita kako bi se spriječila promjena boje pregrijanog drva ili neki prirodni efekti, kao smanjenje habanja.

Uljenje drva je jednostavno kao i s netretiranim drvom. Ukoliko se radi s komponentama na vodenoj bazi (npr. vodeni lak), treba imati na umu, da pregrijano drvo ima manju sposobnost upijanja vode, tako da će doći do duljeg perioda sušenja.

6.Lijepljenje

Kao i kod površinske zaštite, s obzirom na smanjenju sposobnost upijanja vode, ljepila na vodenoj bazi će se dulje sušiti. Dvokomponentna poliuretanska ljepila se ponašaju vrlo dobro kao i na netretiranom drvu.

PPS Galeković