Chromoden HS – nova linija lakova za parkete

U prošlom broju smo spominjali VOC regulativu i novi zakon Europske unije te što to znači za Chromoden lakove za parkete. Upravo je taj zakon bio jedan od glavnih razloga što smo napravili novu liniju Chromodena s oznakom HS. Razliku od klasičnih Chromoden lakova za parkete već smo napomenuli u imenu HS („debeloslojni“), što je i glavna odlika ovih lakova. Dakle, suha tvar lakova je znatno veća od sadašnjih (više od 52%) što parketu daje odlična mehanička svojstva i dugotrajnost. Lakiranje različitim sustavima parketarima omogućava da postignu kvalitetan film u puno kraćem vremenu.

k19-chromos-1-300.jpgSlika 1. Manje opterećeni prostori (spavaće sobe)

Što to točno znači za naše lakove za parkete?

Prema VOC direktivi sve korekcije su išle u smjeru povećavanja suhe tvari u lakovima i temeljima, čime smo smanjili sadržaj otapala u našim proizvodima i zadovoljili granice određene normom 2004/42/CE. Kada smo klasičnu liniju prilagodili granicama uvjetovanim za 2007. godinu, odmah smo odlučili napraviti i lak koji će zadovoljiti 2010. kada se ta regulativa dodatno pooštrava (u smjesi laka i kontakta smije biti samo 500 g/lit hlapivih komponenti). Rezultat reformuliranja, kojim smo se bavili više od godinu dana, je nova linija CHROMODEN HS lakova za parkete.

k19-chromos-2-300.jpgSlika 2. Normalno opterećeni prostori (domaćinstva i stanovi)k19-chromos-3-300.jpg

Što to znači za naše potrošače?

Razvili smo kvalitetnije proizvode koji daju filmove još otpornije na habanje i kemikalije, još tvrđe i naravno parkete koji još ljepše izgledaju.
Obzirom da ovi lakovi imaju visoku suhu tvar u odnosu na dosadašnje i konkurenciju koja je prisutna na tržištu, novi način lakiranja bitno se razlikuje od dosadašnjeg: JEDAN SLOJ MANJE!.
Dakle, više ne lakiramo u tri sloja laka, nego je dovoljno za kvalitetnu zaštitu samo dva sloja laka.

k19-chromos-4-300.jpgSlika 3. Jako opterećeni prostori (javni prostori, hodnici, uredi, sportske dvorane)

k19-chromos-5-300.jpgŠto to znači za parketare?

Da mogu kvalitetno i brzo (jedan dan manje) zaštititi površinu parketa. Da bi pomogli vama i nama odlučili smo predložiti nekoliko sustava za koje smo sigurni da će zaštititi vaš parket kvalitetno. Prostore koji se u današnje vrijeme najviše lakiraju možemo podijeliti na tri skupine i za svaku preporučamo određene sustave (slika 1, slika 2, slika 3).

Chromos boje i lakovi d.d.